RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6339|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買機, 有問題想請教

jackyjacky 發表於 2013-12-8 19:11:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄好, 小弟十年前曾玩 30 級油機, 只停留於 Hold 機階段, 亦有玩過飛機, 都叫做控制得到
因為抄機抄得多, 已經好多年冇玩 RC 了, 而家想玩, 要 100% 重頭來過
現時見多軸咁流行, 又咁定, 想買部玩吓, 但有幾項問題想請教, 希望師兄們可以解答, 謝謝

1) 想買 DJI F450 或 F550, 不知六軸會否比較難入門, F550 是否此 F450 穩定好多?
2) 一般充一次電 F450 可以飛多久, 而 F550 相對是否好食電 (五分鐘)
3) 想買 DJI Naza-M Lite, 不知是否夠用 ? (暫時不玩 OSD)
4) 請問 DJI Naza-M Lite 加 GPS, 是否可以自動返回原起飛地 (一鍵返回 或 失控後自動返回)
5) 官網講 Naza-M Lite 可以支持兩軸雲台, 是否表示可以接 H3-2D (如果不是, 加什麼達成控制雲台)
6) 已原有一個 JR X-388S PCM/PPM 控 (長天線), 及有一個 JR XP642 FM 控, 不知可否用於 Naza-M 上 (包括舊 PPM 接收)
7) 是否一定要帶住 NoteBook 去飛場調較, 可以在家調好後, 不帶電腦往現場嗎 ?
8) 請問一下, 當雙手離開搖控, 不太大風環境下, F450/F550 是否比 Phantom 2 Vision 穩定, 或是相反, Phantom 2 比較穩
9) 以前有充 NiCd (車電) 的充電機, 是否要買新的充電機, 如要, 有什麼牌子 Model 可以介紹, 大約多少錢
10) 至於手法, 以前玩開 Mode 1, 現在見好多師兄都玩 Mode 2, 最近買了一隻 Ar Drone, 愛上用 Mode 3 (反 Mode 2), 不知是否可以這樣設定
11) 多軸機一定要用電腦設定嗎? 設定流程大致程序是那方面
12) 除了注意安全, 還有什麼 多軸機 與 電直/油直 不同之處要特別注意之處, 請約略指點一下
13) 原本睇中了 Phantom 2 及 QR X350 的, 最後暫時選了 F450 或 F550, 不合是否合適, 若否, 請給予另外選擇意見, 謝謝 !

對不起, 有太多問題, 有些問題可能是好簡單, 因為完全一點也不憧, 希望可以解答小弟, 尚未有機, 新手的我
P.S. 其實爬文爬了整星期了, 呢兩日就去買機
solaris8x86 發表於 2013-12-8 19:32:07 | 只看該作者
我覺得你… 目標唔清識 (objective),其實毎種直升機有佢地唔同既專長。想清楚想自己架機作乜野用途,自然會有機型對號入座,跟本唔太使點撰擇。

想玩航拍 = Phantom (肯定夠定,但飛得唔多遠, 若2丶300米已覺得夠遠,佢就肯定適合你)
想DIY一味撹鑊金 = DJI 450, 550…以上 (整多過玩, 一味hold機,hold死一世都未玩完)
想飛得勁遠又安全 = AR Drone 2.0 (但航拍質素唔太掂,因為佢個鏡頭本身係用作導航用丶而非航拍用,想改機又勁難搞)

若想盡快上馬,Phantom係必然之撰。
kay1926 發表於 2013-12-8 19:44:30 來自手機 | 只看該作者

4)係可以
6)係可以用
7)吾冼
吾想麻煩,買一代無控板
 樓主| jackyjacky 發表於 2013-12-8 22:24:35 | 只看該作者
感謝兩位師兄解答, 小弟打算玩下航拍
師兄所說, 應該表示在雙手離開搖控情況下, Phantom 此 DJI F450 穩定, 我理解沒錯吧 !?
solaris8x86 發表於 2013-12-8 22:55:39 | 只看該作者
可以這樣理解.....但實際上唔止...可能會比你想像中更好....飛100米內,機本上無敵。但100米外,個圖傳開始窄下,200米外開始,時有時無訊號,到300米外,基本上圖傳完全停止運作。但你仍然能夠控制架機,視付你既眼力.....你可以理解成Phantom v2 100米內是無敵作航拍用途,抗風一流。但若唔小心撞過架機,隨時失控飛走,時有發生....
 樓主| jackyjacky 發表於 2013-12-8 23:12:50 | 只看該作者
明白! ....... 現時應該打算買 Dji F450 + Naza-M Lite 玩住先
陳真 發表於 2013-12-9 01:18:19 | 只看該作者
1/六軸同四軸都差唔多玩法,六軸通常比較穏定
2/機大咗,摩打多咗,重咗食電d都好正常
3/4/DJI Naza-M Lite 加gps基本上只能做到定高定點同失控返航(一鍵返航係有方法可以set不過唔建議咁做,因為佢個返航本身係失控用要落地先會停,其間你會完全控唔到架機,如果架機個指南針有干擾就恭喜你可以買過部新),沒有其他擴展功能

其實多軸機唔係只有dji一個品牌
 樓主| jackyjacky 發表於 2013-12-9 03:03:49 | 只看該作者
感謝陳真師兄解答, 有關 Naza-M Lite, 其實如果我唔用 OSD, 似乎有關控定架機的功能, Naza-M Lite 都俾倒晒我, 想知道清楚多些, 仲有些什麼功能係 Naza-M Lite 不足的 ?
因為從未接觸過多軸機, 曾考慮過 QR X350, 見討論區, 好多師兄都用, 但最後選擇了 DJI
R8fky 發表於 2013-12-9 18:22:48 來自手機 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2013-12-9 03:03
感謝陳真師兄解答, 有關 Naza-M Lite, 其實如果我唔用 OSD, 似乎有關控定架機的功能, Naza-M Lite 都俾倒晒 ...

其實自己經已有左打算就好辦得多! 你咁問人地答都唔易!  最好就係上dji 個網頁度. 有齊几隻飞控的功能說明,自己可慢慢睇同對比—下有咩分別. 各產品亦有詳細說明書可供下載, 是很有幫助的必定要備份嚟用! 玩這類唔同玩車同直升機唔洗睇說明書都ok! 相反說明書係必修的科目,擁有是必須  熟讀會更好   
byuen 發表於 2013-12-10 17:46:28 | 只看該作者
1. 砌隻 F450 炒下先, 再升級上 F550
2. 嗰架重咗, motor 又多咗 2 隻, 緊係食電 d.
3. 諗再升級, 就唔好買 Naza-m lite 了
4. 可以, 但咁危嘅 function 唔建議用
5. 諗再升級, 就唔好買 Naza-m lite 了
6. 配番 Rx, 可以用
7. 唔轉嘢, e.g. 3s 電->4s 電, 可以.
8. 如果大家都係 Naza-m, 就一樣穩定, 大隻 d 實會穩定 d.
9. IMAX 6a, $2xx ~ $4xx
10. 可以
11. http://wiki.dji.com/en/index.php ... _Assistant_Software
12. http://www.diffen.com/difference/Helicopter_vs_Quadcopter
13. 砌隻 F450+Naza-m v2 炒下先, 再升級上 F550
 樓主| jackyjacky 發表於 2013-12-10 22:16:47 | 只看該作者
感謝多位師兄多日解答
小弟已決定了, 已買了新 2.4G 發射機 及 訂了 DJI Naza-M V2
充電機亦買了 (未見到樓上師兄 Post 前, 已買了 Imax 6B, 不知和 Imax 6A 有何不同)
以前玩 RC 時用過的所有東東都沒有一件可以用回 .......... (除了一支六角鑼絲批之外 .... )
byuen 發表於 2013-12-11 00:38:57 | 只看該作者
八掛一下, 新 2.4G 發射機係邊隻?
DJI Naza-M V2 周圍都有現貨, 磅水就有, 一手交錢一手交貨都得, 仲要訂?
ching 你啱, 應該係 Imax B6 charger, 手快打了錯 6a

Chungyin3610 發表於 2013-12-11 08:04:44 | 只看該作者
我都係新手要隻dji phantom玩住先,
byuen 發表於 2013-12-11 10:29:30 | 只看該作者
Chungyin3610 發表於 2013-12-11 08:04
我都係新手要隻dji phantom玩住先,

精靈 upgrade 侷限大, 但起手易冇煩惱; 動手力強就 F450 開波好 d, 我都係新手.

樓主| jackyjacky 發表於 2013-12-11 17:08:27 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-11 00:38
DJI Naza-M V2 周圍都有現貨, 磅水就有, 一手交錢一手交貨都得, 仲要訂?
...

>>> 八掛一下, 新 2.4G 發射機係邊隻?
Futaba 14SG (在 YMCA 附近個間買)

>>> DJI Naza-M V2 周圍都有現貨, 磅水就有, 一手交錢一手交貨都得, 仲要訂?
請問一下現貨多少錢, 在玩具街看不到有

>>> Imax B6 charger
未見閣下 Post 前已買了, 看到閣下 Post 放心了一些 (應該冇買錯)
kay1926 發表於 2013-12-11 20:34:03 來自手機 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-11 00:38
...

7樓平阻
byuen 發表於 2013-12-12 12:08:16 | 只看該作者
e 排 DJI 做 XMas Promotion, 啲 combo set 好抵玩, NAZA-M V2 w/ GPS + Zenmuse H3-2D Gimbal Combo Set 都只係 $53xx, 流晒口水.
Chungyin3610 發表於 2013-12-12 15:22:46 | 只看該作者
7樓有無得買christmas.combo set賣
pman 發表於 2013-12-12 22:37:22 | 只看該作者
有賣呀
R8fky 發表於 2013-12-13 10:59:38 | 只看該作者
三樓有3仔  四樓有4仔  七樓有靚仔  大人細路仔  模型有得睇