RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4098|回復: 21
收起左側

想買PRO TEN,希望各位CHING幫忙給點意見~THX~

Nicholas.C 發表於 2013-10-9 22:14:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟想買車, 希望大家可給點意見啊~
想買SERPENT S100, 因為好似最易買到零件, 但S100好似已出左兩年多,
其他牌子如CRC 或AE等都好鐘意, 但好似好難買到零件, 什至連車都唔知邊道買到~
同埋呔鈴大約幾錢左右一對呢?
THANK YOU VERY MUCH~
hardmankam 發表於 2013-10-9 22:25:27 | 顯示全部樓層
Have you consider TOP Rebel pan car?  You can go to 13/F and talk to shop owner (very nice) and see if he has extra parts.  1/F also carry TOP brand.
同埋呔鈴大約幾錢左右一對呢? -> about $180-$200 per set (4 tires)
blackshark3 發表於 2013-10-9 22:55:45 來自手機 | 顯示全部樓層
蘇士RC10,配件大路,好多同RC12共用,佢個雙層式底板龍骨又靚又實際
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-9 23:27:18 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2013-10-9 22:25
Have you consider TOP Rebel pan car?  You can go to 13/F and talk to shop owner (very nice) and see  ...

TOP??我其實我唔知TOP 的PRO 10係點既樣的~
等我SEARCH下先~唔該晒CHING啊~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-9 23:31:56 | 顯示全部樓層
blackshark3 發表於 2013-10-9 22:55
蘇士RC10,配件大路,好多同RC12共用,佢個雙層式底板龍骨又靚又實際

唔該晒CHING, 請問蘇士在那裡可買到呢?
但聽聞蘇的鏍絲唔同平時果D, 係咪有公英制之分,所以要買過D工具唻砌車呢?
blackshark3 發表於 2013-10-10 00:02:41 | 顯示全部樓層
蘇士RC10 R5.1友X有貨又有parts,我同啲friend都係嗰度買(利申:我唔識佢,俾足錢一蚊都冇平,只係啲friend玩叫佢訂,所以知佢有咋),車呔同殼可以去電波買,Jaco算抵用。至於鑼絲其實蘇士已經轉晒同其它車一樣嘅公制,剩低尾轆8粒鑼絲仲係吋制,我原本想將佢改埋公制但踱過唔夠位。你買之前可以上蘇士網download份砌圖紙睇吓,鐘意先買
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 00:16:24 | 顯示全部樓層
blackshark3 發表於 2013-10-10 00:02
蘇士RC10 R5.1友X有貨又有parts,我同啲friend都係嗰度買(利申:我唔識佢,俾足錢一蚊都冇平,只係啲frien ...

咁就想問多CHING一句, 蘇士大概幾$呀?
blackshark3 發表於 2013-10-10 01:03:22 | 顯示全部樓層
2千有找
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 01:21:30 | 顯示全部樓層

唔該CHING比既參考呀, 我都覺蘇士係一個好選擇, 真係唔該晒~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 01:37:15 | 顯示全部樓層
咁請問各位對S100有冇啲咩意見呢, 因為我架12仔都係蛇仔唻~
同埋如果大家都差唔多速度, PRO10呔的損耗同12仔係咪都係差唔多呢?
steven008 發表於 2013-10-10 01:59:59 來自手機 | 顯示全部樓層
啊穌屎果部好似係咁多部最新款既,之前都想買,但怕冇parts, 如果有parts 又諗得過喎,個人覺得啊穌屎個車架最靚仔。我同個fd 衣家玩緊s100 同 xray x10, 渣起上黎兩部車都差唔多,s100 parts 比較貴, x10 塊二樓板撐住油壓果個位比較幼又較易斷(相對s100)。IS520 師兄係唔係度啊?係時候你講下CRC...
blackshark3 發表於 2013-10-10 03:14:20 | 顯示全部樓層
個人感覺蘇士大路啲,我架12仔係肉都冇,買呔好麻煩,有朋友玩蛇個摩打座係好靚仔但唔可以搞佢後庭,CRC怕冇parts又要吋制工具買粒鑼絲都麻煩,死光未見人玩所以唔知
iCoke 發表於 2013-10-10 07:03:42 來自手機 | 顯示全部樓層
我自己玩緊s100。係由crc轉100的。跑上黎幾好。硬度都好夠。比起crc易set。crc一定要用美制工具。配件只有網上or貓鋪先有。ae我都想轉。但有傳聞ac出新版。所以唔敢買。有冇師兄可以證實下呢個傳聞??
K20a 發表於 2013-10-10 13:58:47 | 顯示全部樓層
blackshark3 發表於 2013-10-10 03:14
個人感覺蘇士大路啲,我架12仔係肉都冇,買呔好麻煩,有朋友玩蛇個摩打座係好靚仔但唔可以搞佢後庭,CRC怕 ...

第一次聽到人話啊蘇士大路啲
blackshark3 發表於 2013-10-10 14:34:59 | 顯示全部樓層
K20a 發表於 2013-10-10 13:58
第一次聽到人話啊蘇士大路啲

你話呢?
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 21:12:25 | 顯示全部樓層
steven008 發表於 2013-10-10 01:59
啊穌屎果部好似係咁多部最新款既,之前都想買,但怕冇parts, 如果有parts 又諗得過喎,個人覺得啊穌屎個車 ...

多謝晒CHING既意見,  THX~

樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 21:19:18 | 顯示全部樓層
blackshark3 發表於 2013-10-10 03:14
個人感覺蘇士大路啲,我架12仔係肉都冇,買呔好麻煩,有朋友玩蛇個摩打座係好靚仔但唔可以搞佢後庭,CRC怕 ...

我都覺肉都冇D呔鈴問題好麻煩, 而且D PARTS都好似唔平,
翻舊文見CRC好似話連車都好難買到, 不過覺得佢架車好型,
總之唔該晒既意見CHING~

樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-10 21:30:27 | 顯示全部樓層
iCoke 發表於 2013-10-10 07:03
我自己玩緊s100。係由crc轉100的。跑上黎幾好。硬度都好夠。比起crc易set。crc一定要用美制工具。配件只有 ...

多謝晒CHING既意見啊, THX~
不過想問多句, S100 出面賣大約幾錢左右呀?
steven008 發表於 2013-10-10 21:39:12 | 顯示全部樓層

我其實都幾鐘意AE, 都有 sc10 4x4 同 rc8.2, 但parts 現貨真係好唔齊囉, 人人都話AE難搵parts, 如果有parts 我都想玩, 雖然 amain 一定齊但要等
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-10-11 10:26:51 | 顯示全部樓層
steven008 發表於 2013-10-10 21:39
我其實都幾鐘意AE, 都有 sc10 4x4 同 rc8.2, 但parts 現貨真係好唔齊囉, 人人都話AE難搵parts, 如果有par ...

CHING, 好似你講AMAIN呢D, 係咪用PAYPAL比錢同等佢寄速遞過唻架? 運費會唔會很貴架?