RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3346|回復: 13
收起左側

引擎調教問題

cw10615 發表於 2013-9-24 19:07:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想請教一下各位CHING
引擎係油門全開/達到高轉後 唔即時掉返idle 而且仲好似追油咁應該再點教D油針?
http://www.youtube.com/watch?v=wf4rr_G1u8Q&feature=youtu.be
放左條片上UTUBLE 情況就係約20秒發生咁,
望各CHING 指教一下
jun9999 發表於 2013-9-24 21:24:28 | 顯示全部樓層
留名等高手
andrewlau 發表於 2013-9-24 21:30:40 | 顯示全部樓層

u should lean the low speed needle
kkchung 發表於 2013-9-24 22:04:48 | 顯示全部樓層
是否說細針收太細令放油門後引擎不降速。

按情況放回細針多些油,同時按情況調大關氣門口。兩者互調至低速定、不會降速有問題及起油又不會太慢。
kkchung 發表於 2013-9-24 22:13:21 | 顯示全部樓層
令外看不清楚影片是否加速很久什樣轉速也提不上去。如是的話主針也要細一些。但應去場裡再按車速,温度等去調整。同時也會影響回細針也要再調。到場地請教場裡的師兄會比網上問安全些。
 樓主| cw10615 發表於 2013-9-25 05:30:43 | 顯示全部樓層
THX 各CHING 指教
因為之前輕輕拉下油門都已經追油 所以放大針,之後令起步多油得制
就不停咁收細針(都收到好入),片中頭幾秒睇到 多油情況
再放應該會死火, 真係搞到R哂頭
fbs 發表於 2013-9-28 17:12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
第一個問題係冇加filter.幾乾浄都有要加,重要有索帶固定。第二係清吾到油,你只拉咁小油門係冇辦法清到機肚裏面積存嘅油。你應開大一啲油門淸咗油之後睇吓轉速係吾係隱定地高,如果可保持10-20秒,只須收细氣囗就可以。大針最好落場較。所有調較最重要係等引擎同車架熱咗先誷,睇片就好似細針重係多油因為轉數好快就跌,但可能係因為你冇淸油。當然引擎要run好。
beebone(real) 發表於 2013-9-30 10:45:10 | 顯示全部樓層
油針什調較同你整力子既setting 有關, 極力子set好先有得搞
fbs 發表於 2013-9-30 22:57:12 | 顯示全部樓層
無錯,極力子會影嚮油針,但記得調較極力子前首先要引擎達到工作温度。然後慢僈鎖緊極力子(當然毎次鎖極力子都要死火),目標喺將架車放在地面比油,四條呔可以空轉,而極力子打開時引擎轉數不會下沉。所以引擎最好調到接近八九乘嘅輸出先開始較極力子,互相調較(因相互之間有影嚮)揾一個平衡點。你嘅情况因為連idle都吾正常就好難較到極力子!
 樓主| cw10615 發表於 2013-10-1 19:29:52 | 顯示全部樓層

thx 果日trc&forum各ching 指教sin 學到好多野
極力子已經重新砌過
今日教左日已經冇咁追油了!
但死火依然
都算可以順利玩到既!
波板糖 發表於 2013-10-1 20:08:51 | 顯示全部樓層
請問點搞好問題?
因為我都有呢個問題出現,係咪只係較低idle 螺絲收細生氣就搞掂,麻煩晒!
 樓主| cw10615 發表於 2013-10-1 20:20:28 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2013-10-1 20:08
請問點搞好問題?
因為我都有呢個問題出現,係咪只係較低idle 螺絲收細生氣就搞掂,麻煩晒! ...

先回復原廠SETTING (大針3圈半,細針2圈半
IDLE就跟說明書咁 再收的士咁多
著車後應該追油,之後放大針 AROUND 半個鐘,4個字左右
之後放盡細針再收半個鐘
再落地跑下 再慢慢收/放,大細針
我部機係奇怪D 暫時玩到就算
所以我都係盡量搞到佢唔追油又唔會跑跑下死火(但IDLE你要久唔久清油,唔係會浸熜機)
唔知岩唔岩你洗
而且我新玩油車 唔知咁教機會唔會有咩負面影響
都係由各大CHING睇下再點教教比較好
波板糖 發表於 2013-10-1 21:52:04 | 顯示全部樓層
好,等我試吓先…
至於放盡細針,咁咪會甩出嚟囉
fbs 發表於 2013-10-1 21:54:33 來自手機 | 顯示全部樓層
如果用Noverossi火咀可能有死火問題.提議用EXCEED C6或C7.OS 嘅RP7或RP8都係吾錯選擇.