RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4319|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手一問。。NO星星牌 想要其他大牌子

jacky_tam 發表於 2013-8-5 08:50:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1/10 車
一.二千起步
二。零件日後升級想多元化
三。耐撞
四。重點不要星星牌

希望師兄們可以比張清單來

謝謝各位先!!

希望新手上路成功~日後車場見你地啦~
新人 發表於 2013-8-5 09:07:51 | 只看該作者
No other things ,only car ?
Chrischu33 發表於 2013-8-5 09:13:33 | 只看該作者
why 不要星星牌..... 星星牌 very good quality
kevin-ysl 發表於 2013-8-5 09:39:39 | 只看該作者
星星太好啦....如果作為新手嘅唔要用...
咁我絕大可能只可以起車場見你一次!!
你以後都唔會出現...
因為你炒一次...搵PARTS...都可能要幾耐時間!!
又或者你會砌起後...一路煩惱點解行唔直~~~
好快一場後你就會消失!!
市場上...唔係星星車...幾乎就係OPTION車!!
有幾多架新手砌起就可以跑???
星星就可以...唔好計M車...
TT01及最新TT02都係一砌起就可以無痛正形地跑!!
 樓主| jacky_tam 發表於 2013-8-5 10:03:46 | 只看該作者

因為諗住用----->>>3Racing Sakura
http://www.rcmart.com/3racing-sakura-sport-touring-wradion-servo-brushless-p-36961.html?cPath=420_1417

如tt02可以點砌呢?
kevin-ysl 發表於 2013-8-5 10:20:36 | 只看該作者
3姑奶...紅粉小底底
佢係一架幾好嘅賽車~~
之前呢度D版友分享...呢架野好多細位要執!!
新手冇心機者免問!!

TT02緊係照說明書砌啦~~~你咁問...係咪有另一砌法???
阿邊個 發表於 2013-8-5 10:43:42 | 只看該作者
Sakura XI Sport 好多細位執? 新手搞唔搞得掂? 願聞其詳, 因為我都諗緊呢部.
kf5jerry 發表於 2013-8-5 11:30:46 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-8-5 10:43
Sakura XI Sport 好多細位執? 新手搞唔搞得掂? 願聞其詳, 因為我都諗緊呢部.

可以去專區爬下文
kkchung 發表於 2013-8-5 12:29:58 來自手機 | 只看該作者
kf5jerry 發表於 2013-8-5 11:30
可以去專區爬下文

Xi Sport 和 Zero Sport 是完全兩台不同的車子。 裝 Xi Sport 沒有什麼要修的。
kkchung 發表於 2013-8-5 12:41:18 來自手機 | 只看該作者

3 Racing

Spec R
TOP Racing
這些有本地經銷商的牌子。

沒有真耐撞的車架,只是你撞的時候是否撞對角度。

這些二千多元的車子已是比賽車架,要改的主要是調整用的零件。
vincenthk052005 發表於 2013-8-5 12:45:18 來自手機 | 只看該作者
新手就玩新個架RGT啦!聽講好正。
 樓主| jacky_tam 發表於 2013-8-5 12:54:55 | 只看該作者
最後的新手選擇。各位好似建議用TT02!!  
如果係的話。邊到合新手入車地方??
阿邊個 發表於 2013-8-5 13:02:35 | 只看該作者
又係模型舖聽返黎,

雙星TT 01, 02 系列, 係入門得好入門, 想高檔少少入門, 都係櫻花XI Sport 好,

大家點睇?
alan0108 發表於 2013-8-5 13:42:01 | 只看該作者
vincenthk052005 發表於 2013-8-5 12:45
新手就玩新個架RGT啦!聽講好正。

係好正既
但係買左之後一定出post
話''點解架車行5直既''依d post
Noir.KAZE 發表於 2013-8-5 23:07:17 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-8-5 13:02
又係模型舖聽返黎,

雙星TT 01, 02 系列, 係入門得好入門, 想高檔少少入門, 都係櫻花XI Sport 好,

入門車就係入門車
基本上除左某D必須既野你要OPTION之外,其他野可以唔改就唔好改
就算係XI sport都好,你玩一段時間之後覺得唔夠玩,又或者玩到要搞好多野架車先行得正常
基本上已經可以換過架

如果對set車有基本認識,有心機去執細眉細眼野,XI sport會多d野玩
如果只係想玩下就算,玩返TT-01/TT-02吧
阿邊個 發表於 2013-8-5 23:17:28 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-8-5 23:07
入門車就係入門車
基本上除左某D必須既野你要OPTION之外,其他野可以唔改就唔好改
就算係XI sport都好,你 ...

多謝ching 詳盡回覆. 作為完全新手, 又想學下set車, 想有D 野搞下, 所以就會諗XI sport. 咁黎計, 似乎都係呢部適合多D.

又搭單問, 咁, 我又聽講, 車架會會換, 但ESC 摩打就用耐好多. 但另一方面, 作為新手黎講, 咁大馬力, 線性, 之類啦, 又未必用到. 咁, 係咪都應該整套一部到位, 預以後長用, 定還是都係入門級, 70A ESC 用住先呢 (70A 係咪入門級?)

Noir.KAZE 發表於 2013-8-5 23:29:19 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-8-5 23:17
多謝ching 詳盡回覆. 作為完全新手, 又想學下set車, 想有D 野搞下, 所以就會諗XI sport. 咁黎計, 似乎都 ...

你肯定自己長玩既
先買靚D既控同SERVO先
架車聽你點,先可以避免經常TOT車爛野
一支MT4/4PL加隻9551級數既SERVO就OK夠玩

ESC,你夠BUDGET就可以一步到位,MOTOR玩返高TURN少少,好似10.5/13.5左右已OK
因為你ESC support turbo同boost,一隻motor已經可以玩到好多種唔同既速度變化
到你推得盡隻10.5先再換低turn既motor都仲得

基本上你有budget,我係suggest你控,servo同ESC都一步到位
edison0918 發表於 2013-8-5 23:37:47 來自手機 | 只看該作者
well sakura xi sport is ok for a newbie...but not much spare parts available yet...mine has been sitting here after i broke the A Arm after a crash
Allan007 發表於 2013-8-5 23:41:59 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-8-5 23:29
你肯定自己長玩既
先買靚D既控同SERVO先
架車聽你點,先可以避免經常TOT車爛野

控,ESC,servo一步到位已經五千了
Allan007 發表於 2013-8-5 23:47:22 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-8-5 23:17
多謝ching 詳盡回覆. 作為完全新手, 又想學下set車, 想有D 野搞下, 所以就會諗XI sport. 咁黎計, 似乎都 ...

花花真係唔係好建議買,本地品牌算係最...咳咳。家吓最heat既本地品牌係VBC。有錢就當然可以選擇來路野啦。