RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1392|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手?老鬼?向各工房Ching報到

Kevin8933 發表於 2013-7-3 23:57:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位ching大家好,今日小弟終於通過驗證成為工房初級新丁 如有錯失請各位指點,要 必受教(不過細要力啲)放底咗RC十幾年,啲知識仲停留喺大清放車年代,今年三月終於在當年車友放毒下 再次踏上放血之路,現今什麼無碳刷,2.4初次對我來說都唔知係乜 在損友放毒下現已有点認識,再加上工房中各ching的新舊post小弟獲益良多 找尋床下底原來都有啲古董車,油電都有 ,最後賣走幾架再做初哥從最初級的TT01從新開始 所以今天不再是老鬼 變咗新丁,請各ching多多指点,
hydrogen9999 發表於 2013-7-4 00:17:01 | 只看該作者
嘩師兄,以你玩車經驗,怎能說是新手。其實那些無刷2.4g 和以前的am 控,有刷摩打差不多,你玩過應該好易上手。
tt01 已是水尾,價錢又唔係話特別平 (因要改裝),不如玩其他例如 sakura, spec-r, 甚至xray 可能更有前途
 樓主| Kevin8933 發表於 2013-7-4 00:34:30 | 只看該作者

我現在都係用緊AM控玩,TT01零件多又唔貴,我都係改好少嘢,應改則改,買架TYPE E D版有油壓有啤令都係多一百
 樓主| Kevin8933 發表於 2013-7-4 00:45:17 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2013-7-4 00:17
嘩師兄,以你玩車經驗,怎能說是新手。其實那些無刷2.4g 和以前的am 控,有刷摩打差不多,你玩過應該好易上 ...

我地呢啲志在得閒無事幾個老友同啲細路去公園停車場飛兩轉等啲細開心吓,边會落JV同啲火箭片過吖
 樓主| Kevin8933 發表於 2013-7-4 01:04:55 | 只看該作者
剛買咗架M05又玩吓FF車,用套TYPE-ED呔裝落架YR4M2又玩吓飄移乜鬼都試
嘉少724 發表於 2013-7-4 04:43:57 | 只看該作者
我有野想問。就係想問下雙星個d 1/10飄移車。係唔係買左支遙控器就玩得架?仲洗唔洗買d咩特別野。因為我見你地玩到好複雜。睇唔明。請教教小弟。謝謝
 樓主| Kevin8933 發表於 2013-7-4 06:24:00 來自手機 | 只看該作者
其實飄移我也是初哥一名,十幾年前都好似未有人玩,孖星啲飄移車以我所知大多都只跟車有隻黑豬摩打並沒有电子变速器的,所以除了買遙控,接收仲要買一個电变及一隻sevro(有冇串錯字呢),然後跟說朋書安裝好就可玩得,但當然唔好希望玩到啲ching咁靚嘅動作啦,TT01加啲改裝也可玩到一啲初級班動作嘅,其實我才剛玩完人生第一套飄移呔,各ching如有錯請更正