RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5749|回復: 32
收起左側

唔洗改機ARdrone 飛三百米

piano 發表於 2013-6-15 00:41:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大廠Nvidia 同 Parrot 合拍賣349 美金,超强WIFI 聲稱飛超過三百米都吾斷線兼仲有FPV,值吾值各位自己諗。
http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=CGdukO6KsQI
solaris8x86 發表於 2013-6-15 13:00:03 | 顯示全部樓層

simon540 發表於 2013-6-15 14:13:20 | 顯示全部樓層
LamaV3 發表於 2013-6-15 21:01:03 | 顯示全部樓層
計埋佢又上網, 睇戲, 電郵, 打機, 定位, 300米控制AR Drone, 都算多野玩呢, 二千八都OK既, 不過好像厚左少少
 樓主| piano 發表於 2013-6-15 23:35:49 | 顯示全部樓層

多謝solaris8x86師兄賞識,不過宜家巳經改到變左JR DSX-9 控ARdrone上面夾住部Galaxy Note II 黎睇FPV

DSX-9 + Note II Lte

DSX-9 + Note II Lte
teamlosi 發表於 2013-6-16 13:39:50 | 顯示全部樓層
勁呀
R8fky 發表於 2013-6-21 07:44:45 | 顯示全部樓層
睇嚟都幾鬼堅咁喎
 樓主| piano 發表於 2013-6-21 20:38:18 | 顯示全部樓層
thanks
Nyman 發表於 2013-7-14 14:47:02 | 顯示全部樓層
Piano 兄:
想請教一下你部機係唔係AR DRONE 嚟嫁?

另外想請教點樣可以又睇片又可以用2.4g 嚟控制?

若新手想買機,想可以玩live view ,想大約飛到300米,有GPS 方便當收唔到時部機可以自動返嚟,用2.4g 控。

唔好意思太多問題,小弟真係想加入四軸或多軸家庭,而且,小弟想幫人朋友拍片,謝謝!
 樓主| piano 發表於 2013-7-15 00:11:51 | 顯示全部樓層
1.冇錯係ARDRONE。
2.比較複雜,要有耐性,EQ 首先去幫哩條死鬼佬買份接收 http://www.ebay.ca/itm/NEW-Mirum ... -/190798464871?rd=1
但唔係買番黎Plug and Play,因為佢係專為Spektrum 兼 mode 2控做config,如果好似我用JR mode 1或者 Walkera,Futaba.....控,一律要將個接收駁住電腦行test mode,將自己支控啲key assignment一個個重新編排過,直至同佢個test mode config 顯示一樣先得。可惜條死鬼佬賣家寸七七,賣完唔係好想答咁多問題咁,最後我都係靠自己摸足成個月先搞掂,跟住條死鬼佬叫我比個config佢加埋JR控落佢份user manual度,拿!比條毛佢 。Set 好晒之後份接收行2.4g時可以同時activate 埋ARDRONE 個wifi,咁就可以用電話控機個Apps 叫 ARdrone Flight Pro 黎睇 live view - FPV , 高度,方向,錄影等等data 。
3. 自動回航暫時就坟水啲啦,ARdrone Flight Pro 個apps 入面有哩個功能,係用你電話個gps做home lock 但係要用埋mapsforge黎行,可惜到目前入面都冇人寫香港個map所以用唔倒。
其實我哩個係最平嘅方法玩,吾計較錢嘅話就不如買隻Phantom DJI 加個5.8g FPV ,加個MON 睇 LIVE VIEW,再加部 Gopro Hero就滿足晒你嘅要求啦,不過價錢就要翻兩翻啦
THANKS
 樓主| piano 發表於 2013-7-15 00:12:57 | 顯示全部樓層
Nyman 發表於 2013-7-14 14:47
Piano 兄:
想請教一下你部機係唔係AR DRONE 嚟嫁?

PLEASE CHECK
Nyman 發表於 2013-7-15 13:36:32 | 顯示全部樓層
唔該 Piano 兄詳細解答!
Nyman 發表於 2013-7-15 23:46:31 | 顯示全部樓層
昨天走去玩具反X城,見到好似有隻唔知係新版還是改良版,有冇師兄知道有乜唔同?

可唔可以改機呢?

另外想問問Piano 兄,係唔係同個鬼佬買左份接收,加個行mode 2 嘅控就可以?雖要特別改線或改program 嗎?

謝謝!
 樓主| piano 發表於 2013-7-16 00:36:01 | 顯示全部樓層
如果賣千幾就一定係1.0唔好買,2.0賣2399有部份反斗城冇放出黎要問佢攞

份接收係開個底插落去就得,Ardrone firmware 唔洗改,不停update 到最新都得。但係迷只要mode 2 控就得?我估唔係,除非你係Spektrum DX5/6/7/8 mode 2 控,因為每個牌子控每個channel 都有唔同派法,舉例如果有啲功能係用flip switch 但係派左落去個push switch度就要改 key assignment,即係番去上集講到:要將份接收駁電腦行test mode 改config。唔知你明唔明我 up 乜。如果你有玩開直昇機應該明。自己去睇睇死鬼佬個網 http://www.shop.xr-4drone.com/  佢份manual 都係好求倫其
Nyman 發表於 2013-7-16 20:35:42 | 顯示全部樓層
萬分感謝Piano 兄,

咁個video呢?點樣可以另到飛過50米後都仍然收到呢?
Nyman 發表於 2013-7-16 20:36:17 | 顯示全部樓層

樓主| piano 發表於 2013-7-17 00:41:55 | 顯示全部樓層
Nyman 發表於 2013-7-16 20:36

鬼佬forum都用哩隻TPLINK cheap cheap 四五舊 http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WA830RE我未用過,因為我飛到百幾呎高都仲收倒,飛百幾呎遠就未試過
kinkin8888 發表於 2013-7-28 17:08:01 | 顯示全部樓層
正呀
hittermac 發表於 2014-5-1 18:56:50 | 顯示全部樓層
nice
jackyjacky 發表於 2014-5-1 22:39:16 | 顯示全部樓層
唔好幫襯死鬼佬, 佢個好貴 ........
買呢隻平好多, 小弟買了, 尚未裝好