RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2517|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

After run oil

jun9999 發表於 2013-5-25 10:39:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
通常玩完部機仲熱落定係冷卻左先落好呢?
kay1926 發表於 2013-5-25 11:15:41 | 只看該作者

martin888 發表於 2013-5-25 11:15:43 | 只看該作者

通常玩完部機,燒清引擎內的機油,然後由吸必打入口位,落兩三滴,然後張飛輪轉動幾嘢就得,是防氧化作用,不必太緊,是可有可無的用品
bear_cat_x 發表於 2013-5-25 14:56:35 來自手機 | 只看該作者
哈哈,好一個“可有可無的用品“。
其實燃料中嘅潤滑成份係咪已經可以防氧化呢?
 樓主| jun9999 發表於 2013-5-25 15:14:02 | 只看該作者
D人話成日玩既機係唔駛呢樣野?長放就有用
KEI_RRR 發表於 2013-5-25 18:15:00 | 只看該作者
點至系成日玩,1日,1星期,定1個月…玩1次?
點至系長放,1日,1星期,定1個月…玩1次?
回答 發表於 2013-5-25 19:21:03 | 只看該作者
suggest to put after run oil when you finish with the day! otherwise, you will need to replace at least 2 bearings.
actually, you don't need to buy after run oil. if you have engine lubricant or transmission fluid, they give the same protection. for the price you pay for the after run oil, you can use long long time with that bottle.
 樓主| jun9999 發表於 2013-5-25 22:48:29 | 只看該作者
成日玩=1星期一次
長放係度>1個月都玩唔到一次
Day 發表於 2013-7-19 01:05:01 | 只看該作者
少少經驗,長期吾玩,放幾滴事後油,用撻箱轉幾秒,再放幾滴,然後用手轉飛輪來回十零轉,再將姐筒轉到壓縮頂位,收入火咀,回轉少少至姐筒封閉出氣位(批曲位)咁入面就吾會氧化。且啤零都有保護。我用此方法封存左副偈三年,最近再玩,先打開火咀,放幾滴燃油入副偈入面,浸一陣,再放D入Cab入面,用撻箱轉一陣(2~3秒),一撻即著,用rich d Run番一箱油,即可正常玩番。
beebone(real) 發表於 2013-7-19 12:27:07 | 只看該作者
martin888 發表於 2013-5-25 11:15
通常玩完部機,燒清引擎內的機油,然後由吸必打入口位,落兩三滴,然後張飛輪轉動幾嘢就得,是防氧化作用,不必太 ...

你試吓用Tarnado唔用after run, 過兩日睇吓你部機會點?!?!?!?!
martin888 發表於 2013-7-19 16:04:37 | 只看該作者
我用咗二十年部Nova同Top都冇事喎,mug依家D引擎禁化學,唔怪得價錢重平過二十年前D引擎啦