RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3745|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想入部貨車玩下

lawrencechan 發表於 2013-5-21 10:59:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
咁多位CHING, 細老玩開TOURING, 想入部貨車玩下. 初步睇ACTROS 1851幾靚仔.

有以下問題想問下
1) 小弟想用5000 BUDGET 買晒所有野, 唔知得唔得呢?
2) 1851 大約幾錢??
3) 買佐之後ESC 應該用邊隻??
4) SERVO 應該用邊隻??
5) 燈組有冇D 平平地選擇?
6) 棍控 FUTABA 6EX 2.4 夠唔夠用呢??
7) 除佐以上D 野, 仲有冇D 咩野應該要買埋呢??

PS: 叉機, 電都可以唔使買, 細老本身都有.

唔該晒
sing2008 發表於 2013-5-21 12:11:47 | 只看該作者
答你問題:
1.$5000買晒所有野包括D咩野??
2.1851大約2100左右
3.ESC我就唔知用邊隻好
4.servo 3003都OK架喇
5.燈組平D既話可以選擇V3.1M,但係就冇聲
6.6EX夠用
7.要買油噴
ericyeung78 發表於 2013-5-21 12:27:36 | 只看該作者
首先actros係拖頭你想要貨車要自己改
1.5000夠啦
2.而家好似2100有抓
3.貨車要求唔高白豬+孖星104kb都得
4.轉波用3003,轉向我用1251
5.平平地3racing果D玩住先都得
6.初玩夠啦,之後好難講啦
7.噴油你玩開應該知啦,最好換波箱去尾換做萬向啦
希望幫到你啦
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-21 12:31:45 | 只看該作者

唔該CHING 你先

1) 5000, 不用計叉機, 電, 其他都要買
2) CHING 知唔知邊間有得賣呢?
3) CHING 你呢, 本身用緊邊隻ESC ?
5) V3.1M 大約幾錢呢? 我應該唔使要聲都得, 同埋係咪已經最平呢?? 另外, 想問個問題, 我可唔可以用TOURING 個D 燈嫁?? 即係呢D (http://www.rcmart.com/power-cont ... .html?cPath=438_900)

樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-21 12:34:58 | 只看該作者
ericyeung78 發表於 2013-5-21 12:27
首先actros係拖頭你想要貨車要自己改
1.5000夠啦
2.而家好似2100有抓

唔該晒你丫~

4) 咁即係我要買兩個SERVO... 哈哈, 唔問真係唔知
5) CHING 我上網搵呢隻OK 嗎? http://www.rcmart.com/power-cont ... .html?cPath=438_900
6) 6EX 初玩夠... 咁CHING 你有冇另外D 介紹或者你用緊邊隻呢??
7) 換波箱去尾換做萬向 <= CHING 呢句唔係好明白

麻煩晒你

ericyeung78 發表於 2013-5-21 12:40:42 | 只看該作者
5.玩住先OK啦,3.1工能多D有後波聲不過貴小小
7.打少两隻字,係狗骨換做萬向
sing2008 發表於 2013-5-21 12:43:01 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2013-5-21 12:31
唔該CHING 你先

1) 5000, 不用計叉機, 電, 其他都要買

1.$5000你係買淨車加控就夠啦
2.廣華街嗰幾間模型舖都有得賣,但建議你去格下價先
3.電變我冇買,因為我玩新燈,新燈入面已經有埋
5.大約7百幾左右啦,但係玩車有燈冇聲好似少左D野咁,GT POWER都得既
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-21 12:53:04 | 只看該作者
ericyeung78 發表於 2013-5-21 12:40
5.玩住先OK啦,3.1工能多D有後波聲不過貴小小
7.打少两隻字,係狗骨換做萬向

唔該晒

5. 咁GT POWER OK 的話就玩住先lu, 遲d 需要先換3.1m, 我剛剛起facebook 見到佢賣 99.9, 我諗都係用usd 計, 咁好似好貴....
7. 狗骨做萬向, 咁ching 頭先你講 "最好換波箱" 係咪要換喲??
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-21 12:55:05 | 只看該作者
sing2008 發表於 2013-5-21 12:43
1.$5000你係買淨車加控就夠啦
2.廣華街嗰幾間模型舖都有得賣,但建議你去格下價先
3.電變我冇買,因為我玩 ...

麻煩晒你先

3. 而家d 科技咁勁既, 燈連電變一齊.....
5. 咁好貴喲, 有d 唔捨得買..... 雖然唔過budget, 但始終留番dd 黎做玩車基金會好d

anyway, 再一次唔該晒ching 你, 呢兩日出去格下價同買控先~

ericyeung78 發表於 2013-5-21 12:57:58 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2013-5-21 12:53
唔該晒

5. 咁GT POWER OK 的話就玩住先lu, 遲d 需要先換3.1m, 我剛剛起facebook 見到佢賣 99.9, 我諗 ...

我講支狗骨啫~孖星個波箱我賽頭用SP120A電變+LRP7.5T摩打都搞唔死佢,唔洗換
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-21 13:01:05 | 只看該作者
ericyeung78 發表於 2013-5-21 12:57
我講支狗骨啫~孖星個波箱我賽頭用SP120A電變+LRP7.5T摩打都搞唔死佢,唔洗換 ...

嘩, ching 你賽頭用120a + 7.5t, 分分中快過我架touring (我都係用sp 120a 但10.5t)

Windslicer 發表於 2013-5-21 13:14:34 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2013-5-21 13:01
嘩, ching 你賽頭用120a + 7.5t, 分分中快過我架touring  (我都係用sp 120a 但10.5t)

...

哈哈,我都用緊120A,但配21T摩打。好似有啲浪費,但為咗減輕換車成本,拆咗架touring個esc玩住先。
sing2008 發表於 2013-5-21 13:36:03 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2013-5-21 12:55
麻煩晒你先

3. 而家d 科技咁勁既, 燈連電變一齊.....

3.係呀,套野叫MFC01新燈,有燈同聲內置電變
5.唔貴架喇,新燈都要$2000啦
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-21 15:00:37 | 只看該作者
sing2008 發表於 2013-5-21 13:36
3.係呀,套野叫MFC01新燈,有燈同聲內置電變
5.唔貴架喇,新燈都要$2000啦

買組燈差不多可以買多架 1851....

RB26 發表於 2013-5-21 17:22:43 | 只看該作者
C hing d 資料好有用!
我都諗緊買1851定r470
sing2008 發表於 2013-5-21 18:19:13 | 只看該作者
RB26 發表於 2013-5-21 17:22
C hing d 資料好有用!
我都諗緊買1851定r470

當然玩1851啦
RB26 發表於 2013-5-21 19:20:22 | 只看該作者

自己係鐘意scania
雖然多parts,但係好_貴。。
想換topline同新款鬼面罩,已經夠買多架車有餘
 樓主| lawrencechan 發表於 2013-5-21 21:18:42 | 只看該作者
RB26 發表於 2013-5-21 19:20
自己係鐘意scania
雖然多parts,但係好_貴。。
想換topline同新款鬼面罩,已經夠買多架車有餘

你同我一樣, 初昤都諗邊隻好D. 但諗諗下, 冇理由唔玩新車嫁.... 所以都係1851....

但PARTS 呢方面我又唔記得去諗WO~ 哈哈, 不過今日問完上面幾位CHING 真係發現玩拖頭都幾貴下
carmonster 發表於 2013-5-21 21:27:38 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2013-5-21 21:18
你同我一樣, 初昤都諗邊隻好D. 但諗諗下, 冇理由唔玩新車嫁.... 所以都係1851....

但PARTS 呢方面我 ...

其實5算貴啦!你玩其他車款都要不斷咁升級,條數都有咁上下啦!
RB26 發表於 2013-5-21 23:53:10 | 只看該作者
其實一個底盤係咪只適合一款車殼??