RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4732|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TA04,幫幫小弟,有圖

j415c 發表於 2013-5-11 09:02:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟無玩1/10已經有起碼5,6年, 我有一架之前玩落既TA04係到想拎番出來玩, 但係小弟既知識已經脫節左
以前我用既SANWA FM控,3ch receiver,電變, 9 turn摩打,
淨係爬下post知道依家有無刷摩打,新esc,(programme card for esc?),2.4g控等等
我大致上想換個組摩打,esc,買過排新電池, 或者須要換receiver?,2.4g控?
希望base on有既野upgrade下拎番出來玩
希望各位幫幫小弟, 想請各位指點一下可以點入手, 同埋大約價錢
 樓主| j415c 發表於 2013-5-11 09:20:35 | 只看該作者
yokomo zero9turn motor+m sonik sport max 8turn电變
rcplayer 發表於 2013-5-11 09:51:30 | 只看該作者
nice car
rcplayer 發表於 2013-5-11 09:52:47 | 只看該作者
hobbywing v3 ESC
+
10.5t motor
anthony_wg 發表於 2013-5-11 10:03:30 | 只看該作者
好正呀!! 我都想要一架
kelvinayhh 發表於 2013-5-11 11:08:05 | 只看該作者
4pl
sp reventon pro/hw v3.1
sp mmm 10.5t/lrp x20 10.5t
by energy 6800mah 70c/zombie 7400mah 80c
 樓主| j415c 發表於 2013-5-11 11:31:57 | 只看該作者
 樓主| j415c 發表於 2013-5-11 11:33:44 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2013-5-11 10:03
好正呀!! 我都想要一架

Haha多謝!想當年都擺左唔少錢同心機落去
 樓主| j415c 發表於 2013-5-11 11:41:01 | 只看該作者
kelvinayhh 發表於 2013-5-11 11:08
4pl
sp reventon pro/hw v3.1
sp mmm 10.5t/lrp x20 10.5t

Thanks ching reply
想問問好似咁樣成set執法要大概幾錢到?
另外我想問如果我換得無刷motor係咪就一定要連esc一齊要換?
咁如果我淨係換motor+esc,esc又插唔插得番我依家set receiver 控?
Allan007 發表於 2013-5-11 12:43:57 | 只看該作者
j415c 發表於 2013-5-11 11:41
另外我想問如果我換得無刷motor係咪就一定要 ...

TA04要好好收藏啦,尤其你過部碳纖版。有心玩全車出過啦,因為仲要買鋰電同鋰電叉機。
kelvinayhh 發表於 2013-5-11 13:16:01 | 只看該作者
j415c 發表於 2013-5-11 11:41
另外我想問如果我換得無刷motor係咪就一定要 ...

reventon pro + 10.5t sp mmm combo set =$1400
v3.1+LRP x20 10.5t =around $1900
by energy 6800mah 70c = $380/zombie 7400mah 80c = $550
換多隻servo la ,就1251 = $330
fm控怕你比野jam
rodmanwing 發表於 2013-5-11 14:08:08 | 只看該作者
hey so nice!!! no need to change
billgate803 發表於 2013-5-11 14:16:04 | 只看該作者

HI~
不如用HOBBYWING XTREME 60A電變(有TUBRO)     .. HK$480 極速/萬里有售
無刷摩打 SPEED PASSION 10.5T               ..... HK$330 萬里有售
IP 鋰電                                                              .....HK$2XX 創昇有售
IMAX B6AC交流電差機                                         .....HK$3XX 創昇有售
FUTABA 2PL 2.4G 遙控連接收                        .... HK$7XX 極速/創昇有售

albert0329 發表於 2013-5-11 19:05:41 | 只看該作者
好靚仔下喎,都唔似舊車。
 樓主| j415c 發表於 2013-5-11 22:09:01 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-5-11 12:43
TA04要好好收藏啦,尤其你過部碳纖版。有心玩全車出過啦,因為仲要買鋰電同鋰電叉機。 ...

Haha嗰陣時自己換架碳纖 本身一開始成架都係膠
Ching想請教你講鋰電係咪已經唔係我以前用開intellect 4200,GP3300個樣野黎?
 樓主| j415c 發表於 2013-5-11 22:19:42 | 只看該作者
kelvinayhh 發表於 2013-5-11 13:16
reventon pro + 10.5t sp mmm combo set =$1400
v3.1+LRP x20 10.5t =around $1900
by energy 6800mah 70c ...

Thanks ching
依家d無刷motor係咪t數x2先等如有刷既t數?
如果係上5.5t又得唔得?
另外我依家隻futaba s3001 servo係咪都有須要換?
 樓主| j415c 發表於 2013-5-11 22:24:54 | 只看該作者
billgate803 發表於 2013-5-11 14:16
HI~
不如用HOBBYWING XTREME 60A電變(有TUBRO)     .. HK$480 極速/萬里有售
無刷摩打 SPEED PASSION 10.5T ...

Thanks Ching
我做左少少功課 呢隻hobby wing esc睇黎都好common
你講個隻60A同120A其實有無咩分別?有turbo姐係點?
如果將來換隻5.5t 60A又頂唔頂得住?
anthony_wg 發表於 2013-5-11 22:35:14 | 只看該作者
j415c 發表於 2013-5-11 22:09
Ching想請教你講鋰電係咪已經唔係我以前用開intellect 420 ...

我之前部 TA04 都係成部都係膠, 如果玩 TA04 可以一齊呀, 我都有部 TA04.

Allan007 發表於 2013-5-11 23:59:21 | 只看該作者
j415c 發表於 2013-5-11 22:09
Ching想請教你講鋰電係咪已經唔係我以前用開intellect 420 ...

完全係另一回事啦。
seasky 發表於 2013-5-14 17:14:45 | 只看該作者
提一提4PL 就出新款啦~~~~ 有 telemetry 架!