RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1959|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電池處理

ellis 發表於 2013-4-11 08:24:04 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
一般用幾多A去叉3AAA電, 每玩完一排之後會否先放電, 才再叉?
如果要放電, 咁用幾多A放呢?
咁當玩完返屋企, 咁要否叉住電池容量一半既mah數養住排電, 待下次入場前才放電再叉呢?
請各位分享閣下之見解, 謝!
 樓主| ellis 發表於 2013-4-11 08:24:22 來自手機 | 只看該作者

電池處理

一般用幾多A去叉3AAA電, 每玩完一排之後會否先放電, 才再叉?
如果要放電, 咁用幾多A放呢?
咁當玩完返屋企, 咁要否叉住電池容量一半既mah數養住排電, 待下次入場前才放電再叉呢?
請各位分享閣下之見解, 謝!
wing1203 發表於 2013-4-11 09:20:33 來自手機 | 只看該作者
我係用1.4A去叉的
玩完個排電之後,係即晚唔會再叉,即係一日之內唔會叉兩次
係玩既時候,我係唔會玩到佢完全冇哂電,即係唔會玩到架車行唔到先停,點都保留一些電力係度,到第二日再玩時先放電再叉
我就是這樣做,如其他有更好的保養方法,可分享及討論
soup_soup 發表於 2013-4-11 10:40:41 | 只看該作者
我唔放嘅
 樓主| ellis 發表於 2013-4-11 11:10:38 | 只看該作者
Brother, 一日內唔叉多過2次, 咁咪要keep住10排8排電先夠玩1晚, 對於我呢d無租locker, 一個月玩一次半次黎講袋得太多太重lu.
Yinbb 發表於 2013-4-11 12:23:29 來自手機 | 只看該作者
40粒電唔係好多JA,你租咗LOCKER都無用啦,你都叉唔切咁多
 樓主| ellis 發表於 2013-4-11 12:35:37 | 只看該作者
10排~~~~~
我依家得5排咋~~~~~
zx300 發表於 2013-4-11 20:41:40 | 只看該作者
我有10排,只常用几排。电要常常用才能激活!切记
wing1203 發表於 2013-4-12 00:56:20 | 只看該作者