RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2246|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LED for 舊燈

st_kuen 發表於 2013-4-8 14:05:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

本人是拖頭新手一名,剛入手一部二手R470.
有舊燈冇燈胆,準備到華輝配LED燈.

請問應該買乜voltage and size嘅LED燈胆?
voltage for 大燈, 霧燈及指輝燈有冇分別?
(我試過把舊LED駁到大燈插, LED即燒及出煙)

用在舊燈上, 是否要加电阻?
同埋各顏色燈胆各几粒?

剛揾到舊燈manual, 有D唔明, 麻煩幇幇手!

Thanks!
alanalan_27 發表於 2013-4-8 18:48:26 | 只看該作者
師兄 我都唔識  我通常加粒 1K 電阻 就唔燒  有錯請指教
TigerI2010 發表於 2013-4-8 20:22:56 | 只看該作者
1. 是並聯攞電
2. 小心不要用7.2V比電接收(除非接收有BEC)
3.基本全部都提6V以上電壓
4.將2個LED串聯唔加電阻都OK,我都係咁接
5.駁落馬達係迫力燈
 樓主| st_kuen 發表於 2013-4-8 21:32:28 | 只看該作者

many thanks, Tiger ching.
ESC駁到接收供电比servo, 咁樣舊燈是否不用駁接收?
是否6mm及3mm的LED駁落大燈都不需加电阻?
TigerI2010 發表於 2013-4-9 08:32:00 | 只看該作者
ESC駁到接收供电比servo, 咁樣舊燈是否不用駁接收?不用駁接收
是否6mm及3mm的LED駁落大燈都不需加电阻?是
 樓主| st_kuen 發表於 2013-4-9 14:02:35 | 只看該作者
TigerI2010 發表於 2013-4-9 08:32
ESC駁到接收供电比servo, 咁樣舊燈是否不用駁接收?不用駁接收
是否6mm及3mm的LED駁落大燈都不需加电阻?是 ...

Thanks again!