RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2115|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手.新機唔著。求教

TT01CHIU 發表於 2013-3-29 20:37:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
車架Gt8l.  改Rally 玩
機Novarossi P5XL.  
部機上左飛輪用手轉一圈唔算太用力就可以.但一上start box就轉唔到
Start box 用hobbypro h159 電用2300白插兩排。再試過夾真車水電都唔得=.=是否start box 唔夠力?有否其它方法令架車再無咁夾起動?試過吹熱部機再試都唔得
還是欠缺了甚麼. 謝謝教路一下小弟
iouand 發表於 2013-3-29 21:53:42 | 只看該作者
Start box 是否兩個540??係的話力水係差D,試下吹熱部ENGINE,按著個Start box ,轉到最快時先將架按落去撻,唔得的話,鬆半圈至一圈火咀又撻下,著到先上緊火咀
希望幫到你
hktchim 發表於 2013-3-29 22:05:34 | 只看該作者
認定左油有冇上到油針室?
 樓主| TT01CHIU 發表於 2013-3-29 23:02:03 | 只看該作者

用兩個550  鬆火咀試過唔work....都幾㚒下..   Now 試下鬆小小散熱頂四口羅C。咁樣好似無咁夾。用手試。但咁樣著唔著到機?對部機有無影響?
 樓主| TT01CHIU 發表於 2013-3-29 23:04:53 | 只看該作者
hktchim 發表於 2013-3-29 22:05
認定左油有冇上到油針室?

無上到油針室。轉唔到。油都上唔到。只係從風口加左幾滴仔油落去.....,
iouand 發表於 2013-3-30 00:24:03 | 只看該作者

鬆小小散熱頂怕你唔夠壓縮,影響我覺得就冇乜,但你著到機就快d修緊羅c否則勁漏油又快死火,我都未試過咁撻車
不如你試下我先前個方法先,唔得就成粒火咀鬆出黎,睇下撻唔撻得郁部機,都唔轉的話一係撻箱唔夠力,或者係電池問題
最好吹熱到部機有八十度以上先撻
缸頂加多兩隻介子
rcworldhk 發表於 2013-3-30 00:46:25 | 只看該作者
Break in okay??
monsterken 發表於 2013-3-30 03:47:00 | 只看該作者
ER.............會唔會......撻箱轉既方向錯左, 因為遇過大人因為咁樣著唔到機
簡單啲講, 撻箱正負極有冇掉轉到??
valklai 發表於 2013-3-30 11:02:58 | 只看該作者
TT01CHIU 發表於 2013-3-29 23:02
用兩個550  鬆火咀試過唔work....都幾㚒下..   Now 試下鬆小小散熱頂四口羅C。咁樣好似無咁夾。用手試。 ...

鬆火咀已經好足夠,
鬆小小散熱頂四口羅C 黎撻會令到氣缸跟活塞做成不平均磨損,個人不讚成咁做
如果仍然搞唔到,你最好找近你的師兄幫忙,因太多地方要注意,你再一問,人地再一答,你有排都着唔到機,
 樓主| TT01CHIU 發表於 2013-3-30 21:35:10 來自手機 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-3-30 03:47
ER.............會唔會......撻箱轉既方向錯左, 因為遇過大人因為咁樣著唔到機
簡單啲講, 撻箱正負極有冇掉 ...

正負極有冇掉轉,,我念應該無掛,應點睇?正常start box 長小小個邊係放車頭?放架車落start box 係岩岩好到位而兩邊無飛架車出黎是否正確放位?我見個start box得個開關制only 電用白插,我估無掉轉,,不過謝謝師兄回覆,有錯請指教
 樓主| TT01CHIU 發表於 2013-3-30 21:40:58 來自手機 | 只看該作者
valklai 發表於 2013-3-30 11:02
鬆火咀已經好足夠,
鬆小小散熱頂四口羅C 黎撻會另到氣缸跟活塞做成不平均磨損,個人不讚成咁做
如果仍然搞 ...

謝謝師兄回覆先。我都想知有無住荃灣附近既師兄一齊放車可以指點一下小弟。。
 樓主| TT01CHIU 發表於 2013-3-30 21:44:42 來自手機 | 只看該作者
iouand 發表於 2013-3-30 00:24
鬆小小散熱頂怕你唔夠壓縮,影響我覺得就冇乜,但你著到機就快d修緊羅c否則勁漏油又快死火,我都未試過咁撻車
...

謝謝師兄回覆。吹到80度左右又真係未試過。之前50度左右就去試著
 樓主| TT01CHIU 發表於 2013-3-30 23:58:29 | 只看該作者
岩岩爬完文。請問兩個550魔打是否唔夠力起動,我見有D用兩個 775 魔打既start box   有否需要更換?
 樓主| TT01CHIU 發表於 2013-3-31 00:47:00 來自手機 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-3-30 03:47
簡單啲講, 撻箱正負極有冇掉 ...

正負極有冇掉轉,,我念應該無掛,應點睇?正常start box 長小小個邊係放車頭?放架車落start box 係岩岩好到位而兩邊無飛架車出黎是否正確放位?我見個start box得個開關制only 電用白插,我估無掉轉,,不過謝謝師兄回覆,有錯請指教
iouand 發表於 2013-3-31 12:14:19 | 只看該作者
吹到五十度唔夠,同要吹機身,唔係吹頂,如果用普通風筒,散熱包住佢,快熱d
兩個550既撻箱我未用過,唔知夠力冇
唔使謝謝,依家玩油車既人好少,難得有人送上門,幫下手應該,只怕自己冇料點左你hehe!