RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8750|回復: 69
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的不愉快買船經歷

siukeung1972 發表於 2013-3-28 16:16:32 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
約四年我的船引火速爆發,在同事的推介下找到柴灣永利地庫商場叫老"ma".買咗一隻ASI kit$2.5K,很開心地吾使一個月就攞返屋企,跟住就再訂三隻kit分別係1.精英,2.阿母斯特丹3.mpl分別二仟多至三仟多一隻,我當時下咗3k以作訂金......故事未完再續

樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-28 16:48:15 來自手機 | 只看該作者

趁響運輸處績車牌大排長龍可繼續寫....續1:跟住每挌二至三個月左右打電話問:老馬,老馬,係我呀!阿強阿,呢:同你訂個三隻船呢!進展成點,攪咗邊隻,攞住一隻先都得喎!如是者每挌二至三個月都打一次電話,我亦好友善及以尊敬呢啲對船,整船咁有心嘅師父咁問他...
一年過去又一年,回應都是整緊啦!整緊啦!,我現在有份工揸VAN仔呀!無嘜時間!我盡快整㗎啦!,至現時對上半年前即最後一次!我心想呢次一定係(奶咗嘢!)再加上之前看過有船友對他不滿的聲音,我就終極對他講:咁三隻係咪一隻都未攪掂先!答:未攪掂呀!爭啲嘢,甘我話不如退返三仟蚊訂,都成四年la,佢答:退訂呀!無喎,無架la。
cccan 發表於 2013-3-28 16:57:59 | 只看該作者
跟住……
taiming2 發表於 2013-3-28 17:06:05 | 只看該作者

好心急想知道故事結果
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-28 17:18:18 來自手機 | 只看該作者

我響上面嗰段加咗下去!請看返上面
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-28 17:25:14 來自手機 | 只看該作者
剛剛收到同事whatsapp,佢話:全縮舍伙記好多都知,收咗錢,無貨交果隻!
taiming2 發表於 2013-3-28 17:32:25 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2013-3-28 17:25
剛剛收到同事whatsapp,佢話:全縮舍伙記好多都知,收咗錢,無貨交果隻!

好在老馬永利中心間店結束,如果吾係,很多師兄會中招
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-28 17:33:07 來自手機 | 只看該作者
又有最新whatsapp:我聲明無加插只用拷貝後而貼上的:個伙記找他造戰船、最後船及钱一齊沉落大海
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-28 17:47:25 來自手機 | 只看該作者
taiming2 發表於 2013-3-28 17:32
好在老馬永利中心間店結束,如果吾係,很多師兄會中招

我訂三隻船個時永利商埸巳摺咗,而響佢係環翠邨個逗上繼續作案,我都係上去案發現埸"奶嘢"據我當時觀察環境我嘅感覺係好多道具並指著露台嗰一大卷纖維席,聲稱我用嘅係(吾記得少少)台灣定韓國貨讖維吾係用大陸,(相信佢嗰陣商場連交租都無錢而搬回家中繼續起壇作法
Barry28 發表於 2013-3-28 18:11:40 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2013-3-28 17:47
我訂三隻船個時永利商埸巳摺咗,而響佢係環翠邨個逗上繼續作案,我都係上去案發現埸"奶嘢"據我當時觀察 ...

老馬呢d正人渣, 聽講佢早輪都喺揸小巴為生, 喜歡飲酒, 可能仲好賭,
我港島區d玩船朋友早幾年都有不愉快的經歴 !!
du0449 發表於 2013-3-28 18:19:08 | 只看該作者
甘都得,四個月就應該發脾四啦!仲等到四年?!!跪了
shipourking 發表於 2013-3-28 18:20:46 | 只看該作者
老馬其實得一隻ASI係代表作, MPL都無影
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-28 18:24:51 來自手機 | 只看該作者
我今次行動有以下目的:1:希望船友不再上擋
                                 2:老馬收手la
                                  3:釋自已懷
                                  4:如有此經歷船友而意興欄柵而放棄玩船的船友不要放棄玩船,現時有很多好嘅造船師父㗎!啲害群之"馬"佢會自作自受的
shipourking 發表於 2013-3-28 18:27:54 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2013-3-28 18:24
            ...

有無介紹下造船師父,我想整隻港拖
138168 發表於 2013-3-28 18:37:21 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2013-3-28 18:24
            ...

5: 有斬人事件發生.....
CHI310 發表於 2013-3-28 19:19:59 來自手機 | 只看該作者
約一年前…搵老馬整ASI比左$500訂金…等下等下約半年多…佢又話我無聲氣…將隻船比左人……根本就無整過……之後就當撻訂…之後都聽到佢D古惑野
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-28 19:26:39 來自手機 | 只看該作者
138168 發表於 2013-3-28 18:37
5: 有斬人事件發生.....

我只是識法破法,知法不會犯法的!法律制裁吾到,良心會收到佢!
新Q太郎 發表於 2013-3-28 20:28:48 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2013-3-28 19:26
我只是識法破法,知法不會犯法的!法律制裁吾到,良心會收到佢!

強哥,你係一個善心人,不要受這事情影响,你很友善及以尊敬呢啲對船,整船咁有心嘅師父係正確,你值得受到尊重,你講得啱佢呃到全世界人呃唔到上天....強哥,無論遇到任何惡劣情况,要堅持理念....不要放棄...支持你.
tai13 發表於 2013-3-28 20:35:31 | 只看該作者
錢是小......佢都咁唔掂.....咪算囉....

幾個月前..Uwant有個玩iphone4既網友玩到損手爛腳

好彩冇精神病姐....
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-28 22:46:03 來自手機 | 只看該作者
tai13 發表於 2013-3-28 20:35
錢是小......佢都咁唔掂.....咪算囉....

幾個月前..Uwant有個玩iphone4既網友玩到損手爛腳

吾掂破產四年後可以反身!但誠信加人格破產,相信很難建立返!