RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2441|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於船問題

rgemhkie 發表於 2013-3-20 07:59:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Q - 請問怎样屈 飛机輕木(Balsa)板 (例如船頭果數件) 我試過濕(浸)完水后好似海棉跟本上唔到膠水? 薄夾板 (plywood) 又怎样屈呢 ? 是否又是浸水?
Q- 請問為何(貴的)遙控水警 通常行JET筒不行螺旋槳呢 ?
Q- 見到真水警船底行螺旋槳但尾板又有一个似JET筒的東西,這是什麼呢 ?
hc6313 發表於 2013-3-20 08:17:11 | 只看該作者
第一題)我剛剛砌緊一隻也是用這方法,我只浸了七八分鐘左右然後吹乾。http://blog.sina.com.cn/s/blog_4bb5d16f0100kfkv.html
cytnet 發表於 2013-3-20 10:52:04 | 只看該作者
水警通常行二葉加一jet筒既
 樓主| rgemhkie 發表於 2013-3-20 13:02:40 | 只看該作者
Fei 發表於 2013-3-20 13:33:25 | 只看該作者
Jet筒係輔助性質,進入淺水區時才會使用
siukeung1972 發表於 2013-3-20 15:45:59 來自手機 | 只看該作者

Jet筒另一主要作用慢速巡航,節省燃油,船又比較靜啲,比到邦板及船員好嘅環境休息,及利用中車引擎推水泵比水炮用,但水炮另一泵水選擇是有組用電摩打推水泵泵水,兩瓣都得!穩陣
 樓主| rgemhkie 發表於 2013-3-20 17:08:09 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2013-3-20 15:45
Jet筒另一主要作用慢速巡航,節省燃油,船又比較靜啲,比到邦板及船員好嘅環境休息,及利用中車引擎推水泵 ...

thank you. I have learned a lot from you all.
 樓主| rgemhkie 發表於 2013-4-3 08:13:44 | 只看該作者
hc6313 發表於 2013-3-20 08:17
第一題)我剛剛砌緊一隻也是用這方法,我只浸了七八分鐘左右然後吹乾。http://blog.sina.com.cn/s/blog_4bb5 ...

請問你浸balsa后,用風同吹好 或 放窗口 自然乾好呢?
用這方法適用於幾厚balsa 板?2? 3 ? 4mm?
有提過用白洋木做船,但白洋木 可否掘做頭或船底?謝
hc6313 發表於 2013-4-3 09:49:44 來自手機 | 只看該作者
不知好或壞,但我是扎好用風筒吹,冇霉也冇爛。
3mm
我是新手,我買的船網頁介紹的木是椴木多層板、桐木,不知是否白洋木。
鍵仔 發表於 2013-4-3 09:51:31 | 只看該作者
師兄  以下係我制作木船經驗  如圖  Billingboats  item 528   

1. 先將  木材  用  温暖水  完全  浸濕  

2. 上水後  再用  風筒  向著  屈曲部份  吹  

3. 如此  重複 1~2 方法  ( 或需要用  " 夾 "  做輔助工具來 屈曲 木板  切勿太用力  因會折斷 )  

4. 直置  達到  心目中  做型  後   用 A A 膠水  作  固定位  ( 可強化木板硬度  不易再變形 )

5. 再用  幼沙紙  打磨  (  如  夾口 、多餘部份  等 )  

6. 最後  用  原子灰  噴上  (  以作  覆蓋  木面層  )   
王汪旺 發表於 2013-4-3 12:15:41 | 只看該作者
好方法,又學到嘢了, 謝指導