RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3602|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

初學者買車清單

detoxstephen 發表於 2013-3-18 23:50:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位 C Hing, 小弟是完全新手, 對RC Car 有濃厚興趣, 只是自小家境清貧, 未有機會正式接觸.
現有budget HK$ 4000, 想買套車開始學玩.

經這幾晚爬文及收集 C Hings 意見後, 已暫定以下買車清單.

車架:3 Racing Sakura Zero SPORT:$680.00
遙控器:FlySky FS-GT3B 2.4G : $360.00
伺服器:Tower Pro 輝盛 MG2143:$160.00
電子變速器、馬達:HobbyWing Ezrun-60A Combo-B5 連 8.5T馬達:$660.00
馬達齒:3racing 48P 21T:$30.00
車殼:PROTOFORM LTCR:$140.00
充電器:G.T.Power C6D DUAL POWER : $380.00
電池:ZOMBIE 4200MAH 40C 7.4V : $360.00
輪呔:TeamPowers 40 Combo:180.00

工具和零件:
( 3.0mm、2.5mm、2.0mm、1.5mm  ) 六角批、
尖咀十字批、
模型用斜口剪鉗、
微鉗、
寬刀片美工刀、
尖咀鉗、
平銼、
3.0mm Arm Reamer、
摩打水、
啤呤油、
卡尺、
Tamiya AW Anti-Wear Grease 高黏度抗磨損潤滑油、
ASSO 綠油、
(10x12mm、5x7mm) 介子、
橡膠呔專用膠水。

收六角絲母批 、
毛掃、
3.0mm Arm Reamer
Yokomo 膠水
一 Set 田官彈簧、
KM #30,0000 差速油放在車頭、
YM 馬達風扇
TeamPowers 36、40度呔。

請問各位 C Hings 有沒有補充? 小弟身處英國, 下月會回港一星期, 不想買漏. 在我這邊模型店不多, 郵購也很貴.

另外, 因為英國天氣比較寒冷, 我是否應該選購低溫A呔較為合適? 有沒有推介? 也常聽到些C Hings 說到反呔, 其實何為反呔?

有勞 C Hing 們, 萬分感激

Allan007 發表於 2013-3-19 00:24:19 | 只看該作者
師兄從你的清單我估你目前係咩都無,要一次過買晒所有野都幾頭痕。四千蚊budget買competition chassis都有D困難。仲有你講果套brushless係sensorless,你明呀可?
ericwu 發表於 2013-3-19 00:27:15 | 只看該作者

車換spec-r S1 $860到啦去極速問
tototo214 發表於 2013-3-19 01:34:06 | 只看該作者
spec r s1 食粥有平都係820左右
 樓主| detoxstephen 發表於 2013-3-19 01:41:52 | 只看該作者

謝師兄回覆,我都有留意到一些有感brushless motor, 好似多HK$2XX, 你意思是建議我買有感比較好?
 樓主| detoxstephen 發表於 2013-3-19 01:46:44 | 只看該作者
事關今次回港後,最快要一年後先再返香港,買住初-中級車研究下,出年再買補品升級
cc4321 發表於 2013-3-19 08:16:29 | 只看該作者

車我都同意轉S1,控你可以上YAHXX買,可以平接近一百蚊,你果個電變係無感,轉TP 70A有感套裝$640
sakura119 發表於 2013-3-19 08:59:36 | 只看該作者
我幾個月前係食粥出左架s1$800炸wor
Chungyin3610 發表於 2013-3-19 09:46:30 | 只看該作者
個車頭用頭直好的
Chungyin3610 發表於 2013-3-19 09:48:28 | 只看該作者
remote control要買個好少少,
jypepe 發表於 2013-3-19 10:37:21 | 只看該作者
detoxstephen 發表於 2013-3-19 01:46
事關今次回港後,最快要一年後先再返香港,買住初-中級車研究下,出年再買補品升級 ...

若果係玩一陣又放低出年玩......
好似唔係咁建議你玩TOURING....

同埋, 除非有人接手同你要左舊電......鋰電, 擺一年唔理佢....都唔係咁好啦?
 樓主| detoxstephen 發表於 2013-3-19 12:13:28 | 只看該作者
Thanks C Hings!
jypepe兄, 我意思唔係玩一陣又放低出年玩, 其實我意思係買咗返英國玩, 出年返香港再去模型店.  thanks!

Chungyin3610兄, what is 頭直? thanks!
hungbobby 發表於 2013-3-19 13:35:44 | 只看該作者
In my opinion, if you don't have a easily accessible local hobby shop, you should buy an additional car of same model for spare parts. You never know what parts you may need with an unfamiliar car and environment. And you should buy a more recent model so you have better chance finding op parts next year.
cc4321 發表於 2013-3-19 13:52:11 | 只看該作者
detoxstephen 發表於 2013-3-19 12:13
Thanks C Hings!
jypepe兄, 我意思唔係玩一陣又放低出年玩, 其實我意思係買咗返英國玩, 出年返香港再去模型 ...

頭軸無差速作用就係頭直,依家玩車普遍都係頭直後齒差
 樓主| detoxstephen 發表於 2013-3-19 20:09:13 | 只看該作者
cc4321 發表於 2013-3-19 13:52
頭軸無差速作用就係頭直,依家玩車普遍都係頭直後齒差

謝師兄! 明白了
 樓主| detoxstephen 發表於 2013-3-19 22:39:42 | 只看該作者
請問頭直有何好處?
R平 發表於 2013-3-19 23:21:52 | 只看該作者
一年後先再來,真係要買好多嘢
 樓主| detoxstephen 發表於 2013-3-20 08:38:09 | 只看該作者
師兄們, 如果我想玩Drift 是否應買 Sakura D3 CS Drift instead of Sakura Zero SPORT? many thanks
cc4321 發表於 2013-3-20 09:01:40 | 只看該作者
detoxstephen 發表於 2013-3-20 08:38
師兄們, 如果我想玩Drift 是否應買 Sakura D3 CS Drift instead of Sakura Zero SPORT? many thanks ...

玩Drift買Sakura D3 CS
 樓主| detoxstephen 發表於 2013-3-20 10:11:49 | 只看該作者
cc4321 發表於 2013-3-20 09:01
玩Drift買Sakura D3 CS

謝師兄!