RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2304|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買初階車或是中、高階DRIFT車架?

yoyobaby 發表於 2013-3-7 09:25:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

已經放低一段很長時間沒有玩遙控車。自已預算最多 3000~4000 買車架。已經看了很多POSTS, 有CHING說DPM、DIB、R4R, 亦有CHING說SAKURA D3價格比較低。

本身我明白一分錢一分貨, 印象中十幾年前好似冇依家咁多OP, 因為我覺得自已會心郁郁試呢樣試果陣的.... 睇到有CHING話SAKURA D3 換OP之後仲貴過車架, 咁我就諗不如買架好D的車架, 一來不用浪費額外金錢, 又不用將好多舊有零件換走。

其實就是想問下, 以我的預算來說, 買便宜車架再換OP, 定係買較貴的中、高階車架比較好? (我都明白就算中、高階都需要換OP)
另外, 我想知中、高階的車架是否比較易組裝? 除了物料比較好, 手工、接合位都比較傻秀嗎? 因為這亦是我考慮的因素。

唔該晒~~
kahungboy 發表於 2013-3-7 09:38:57 | 只看該作者
你的預算是起步的~
不計電子野的話
買部3000+可以唔op
之後仲有維護預算, 因人而異,可大可小
榮~ 發表於 2013-3-7 10:21:29 | 只看該作者
如果皮帶車就Yokomo DIB或R3R,軸車就yokomo DPM或D-max
 樓主| yoyobaby 發表於 2013-3-7 10:23:59 | 只看該作者

Yes, 3000~4000只是車架費, 不計電子野。我都會預算其他電子野+工具+電+噴油都要花3000左右。

我諗若幾百蚊買SAKURA D3, 我都會心郁郁換晒SSG板(係外國FORUM見到有, 香港都應該有吧), 換下換下使唔使去到3000~4000蚊?! 若需要, 咁跟直接一開始就買中、高階的都差不多了。
kahungboy 發表於 2013-3-7 10:54:18 | 只看該作者
我就係d3一出買左880
而家全op金件(不包括碳版)都用左近2000
如果換埋碳板變full op...再加多約700
total 35xx或以上
不過我無後悔過~就係喜歡頭置摩打大CS design~
kahungboy 發表於 2013-3-7 10:58:03 | 只看該作者
ps~ 其實平價車d3安裝不是傳說中困難~
係煩d
一換野就多野拆
虛位問題係有, 可用界子簡單解決
Allan007 發表於 2013-3-7 12:40:31 | 只看該作者
yoyobaby 發表於 2013-3-7 10:23
Yes, 3000~4000只是車架費, 不計電子野。我都會預算其他電子野+工具+電+噴油都要花3000左右。

我諗若幾 ...

咁就唔使諗啦,緊係買架靚車架啦。我從來未聽過買架平車返黎改,改得黎都平過買架貴車。係既話仲有人買貴車咩!

平車在市場上出現係要吸納第一次唔想投資咁多既師兄,但呢類師兄慢慢就會沉淪毒海,攞架車係咁OPOPOP,最後攪到貴過架比賽車
nikeid 發表於 2013-3-7 14:53:49 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-3-7 12:40
咁就唔使諗啦,緊係買架靚車架啦。我從來未聽過買架平車返黎改,改得黎都平過買架貴車。係既話仲有人買貴 ...

十分認同
nikeid 發表於 2013-3-7 14:54:00 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-3-7 12:40
咁就唔使諗啦,緊係買架靚車架啦。我從來未聽過買架平車返黎改,改得黎都平過買架貴車。係既話仲有人買貴 ...

十分認同
 樓主| yoyobaby 發表於 2013-3-8 11:27:21 | 只看該作者

既然係咁, 咁有玩過的朋友, 可以講講 OTA R3R 及 YOKOMO DIB 在原裝車架 有什麼意見? 大約幾$?

及在香港購買OP配件的方便性及價格, OTA 或 YOKOMO 比較好?

THANKS~
ericwu 發表於 2013-3-13 21:53:33 | 只看該作者
SPEC-R.   R1都唔錯呀 CSO ONE 都好呀
kelvinayhh 發表於 2013-3-15 18:17:59 | 只看該作者
ericwu 發表於 2013-3-13 21:53
SPEC-R.   R1都唔錯呀 CSO ONE 都好呀

玩drift呀!!!
cm2types 發表於 2013-3-21 10:29:43 | 只看該作者
其實慢慢option上去都係一個樂趣嚟架!我本身都有架d3,買咗ssg底板及二樓板,但未整水晶邊所以都未裝。仲有d3 option 件都出得幾慢,要有心理準備等。我個頭單都等咗2個月,宜家又要等ssg前後油壓板及大轉向。但我身邊所有friend都係玩R31,個個都讚不絕口。