RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1755|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Drifting 配ESC, Motor, Servo 一問

sdfho 發表於 2013-2-27 23:27:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟打算買架Sakura D3玩drift。其實玩drift首要考慮是否servo扭力而非摩打速度呢?

現在正尋找合用的ESC、摩打和Servo,如果Hobbywing EZRUN Combo B3 (EZRUN 60A + 9T 3650S 4300KV) 合適嗎? Servo有什麼建議呢?

Budget大概$2000已有控有charger了,謝謝大家幫忙!
timothychoy 發表於 2013-2-27 23:55:40 | 只看該作者
$2000一定唔夠,車$680(砌好版), 電變加摩打$700,電一排,$200-300,國產車殼最平$100有找都有,噴油$30-40,控最平都$200,未計你買辣雞焊摩打線同改T頭...,差機買B6都$300,呢到起碼$2300,仲未計你要換油壓4條彈弓,servo買個好少少既都要$300up,成條數你預2千尾會好D
 樓主| sdfho 發表於 2013-2-28 00:01:57 | 只看該作者

明白,預多少少都可以既。

工具、charger、噴油果D我都有了。咁電變摩打同Servo應該點選擇呢?已經爬文成個月了,但未confirm到,現想睇下大家的意見。謝謝你的回覆。
carven.chow 發表於 2013-2-28 00:06:04 | 只看該作者
Speed Passion 140A Combo Set! 怒響馬達一流!
 樓主| sdfho 發表於 2013-2-28 21:57:18 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2013-2-28 00:06
Speed Passion 140A Combo Set! 怒響馬達一流!

Thanks 師兄,大約幾錢呢?
 樓主| sdfho 發表於 2013-2-28 21:57:32 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2013-2-28 00:06

carven.chow 發表於 2013-2-28 22:46:03 | 只看該作者
sdfho 發表於 2013-2-28 21:57

千零蚊.唔貴....架車好響好搞野
kelvinayhh 發表於 2013-2-28 23:01:39 | 只看該作者

Servo: Savox SC1258TG/SC1251TG ($350-400)
Motor: 怒響10.5T ($380-400)
ESC:    Speed Passion Reventon R 70A ($5G)
 樓主| sdfho 發表於 2013-2-28 23:45:02 | 只看該作者
謝謝你的建議!
 樓主| sdfho 發表於 2013-3-6 02:59:03 | 只看該作者
今天去了KWS睇,問均都無淨返一部Sakura D3 未砌版,仲諗住可以3個朋友一齊出車tim... 睇黎都係要等等了...
而家目標如下,新手朋友可以參考下

Carkit:  Sakura D3 ($680)
Case:  Tamiya Ferrari 599XX ($175)
ESC:  Speed Passion Reventon R 80A ($430)    /  Hobbywing EZRUN B3 Combo
Motor:  Speed Passion 怒響10.5T ($400)       /       with 60A + 9.5T   ($575)
Servo: Savox SC1258TG/SC1251TG ($400)
Battery: Lion 5200MA 7.4v ($200)
Misc: Tools and Aerosol (~$300)

gum_yue 發表於 2013-3-6 23:25:18 來自手機 | 只看該作者
sdfho 發表於 2013-3-6 02:59
今天去了KWS睇,問均都無淨返一部Sakura D3 未砌版,仲諗住可以3個朋友一齊出車tim... 睇黎都係要等等了... ...

sdfho兄,我新手都想出D3,請問有無興趣約埋一齊買?
 樓主| sdfho 發表於 2013-3-7 01:59:26 | 只看該作者
Hello,你有興趣就快D出去買啦,D3現貨量不多。

我未有耐再去買住,琴日買左殻,整左個殻先。自己時間又唔定比較難約。
 樓主| sdfho 發表於 2013-3-7 02:04:42 | 只看該作者
各位前輩,我見Sakura D3咁缺貨,諗緊好唔好轉陣去SpecR S1。想問下SpecR S1是否未改已經有大轉向角度如Sakura D3? 其實玩Drifting 用S1是否都合適並大有人在呢?