RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 16622|回復: 73
打印 上一主題 下一主題
收起左側

技術問題:恆龍坦克

glen6831 發表於 2013-2-12 11:55:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
CHING 們,有事求助!

在網上查看很多片段,目前想先改手上的恆龍坦克如以下:

1. 有 360 炮塔轉動,現在已解決轉動時電線問題。有一個國內叫電滑的小裝置便可以了。

2. 想炮塔不會因車身改變方向而不能維持目標指向,即要加陀螺儀。但如何安裝接線呢?比如,由接收至 電變到轉動 motor 之間。

3. 在保留發射器前題下,也要炮管保持指向穩定,又係要蛇螺儀。

4. 因修改以上,原裝電子會報廢。但如發炮便沒有後座動作了!事實上,原裝後座效果根本不理想,可不用可惜。因為當側面發炮時,坦克物理不會前後移動,而是左右擺動。因此我想到如 GBB 氣鎗滑架原理帶動一有重量的東西安裝在炮塔尾部上,當發炮帶動裝置重物撞擊,估計便可如真車效果。當然我要找技術人員幫忙,不知道有否師兄理解我所述而可幫忙研發呢?

最後,如 2、3 所述。我需要幾多個陀螺儀呢?

希望有 CHING 們解說,心急待回。

16vale 發表於 2013-2-12 16:58:56 | 只看該作者
What kind of tank.....?
 樓主| glen6831 發表於 2013-2-12 19:54:34 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-2-13 15:00:43 | 只看該作者

小弟已有99A, 已計畫好大改 , 零件雖要等大陸開工先發貨
1)計畫改可快速行走, 2)快速360度旋轉炮塔, 3)火炮目標指向鎖定, 4)發炮像真後座效果
Andrew168 發表於 2013-2-13 15:02:22 | 只看該作者
火炮目標指向鎖定雖要兩組蛇螺儀
Andrew168 發表於 2013-2-13 15:13:00 | 只看該作者
第四項有見解, 小弟會試改
Andrew168 發表於 2013-2-13 15:27:14 | 只看該作者
炮塔左右轉動, 炮管上下移動各用一個 channel , 只要各接收channel 與 驅動 motor 組件之間,
接上蛇螺儀就得
 樓主| glen6831 發表於 2013-2-13 16:06:57 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-2-13 15:27
炮塔左右轉動, 炮管上下移動各用一個 channel , 只要各接收channel 與 驅動 motor 組件之間,
接上蛇螺儀就 ...

師兄,你幾時開工?第四項我已有大概的設計。但能否放入炮塔十分重要,因為這裝置一定要在炮塔上才可以像真。在車體內就失去效果和原意上的概念!所以一定要找師兄共同研發!
Andrew168 發表於 2013-2-13 16:57:17 | 只看該作者

暫以這次序進行改車
1)快速行走
2)快速360度旋轉炮塔
3)火炮目標指向鎖定
4)發炮像真後座效果

1) & 2) 先行, 3) & 4) 可改次序

2 月 18 日開始落單定零件
如無意外, 2月尾完成改快速行走, 3月頭兩星期內改好快速360度旋轉炮塔, 3月下旬改(3)&(4)

樓主| glen6831 發表於 2013-2-13 18:14:05 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-2-13 16:57
暫以這次序進行改車
1)快速行走
2)快速360度旋轉炮塔

有圖上傳,大家研究一下。如有師兄依圖有改進及實物,記得預我一份!
elephant 發表於 2013-2-13 20:19:37 | 只看該作者
glen6831 發表於 2013-2-13 18:14
有圖上傳,大家研究一下。如有師兄依圖有改進及實物,記得預我一份!

咁樣會唔會好過用扇齒?
 樓主| glen6831 發表於 2013-2-13 23:05:33 | 只看該作者
elephant 發表於 2013-2-13 20:19
咁樣會唔會好過用扇齒?

師兄,這個係點樣操作呢?
 樓主| glen6831 發表於 2013-2-13 23:05:41 | 只看該作者
elephant 發表於 2013-2-13 20:19
咁樣會唔會好過用扇齒?

elephant 發表於 2013-2-14 00:07:46 | 只看該作者
glen6831 發表於 2013-2-13 23:05

請留意全片最尾果3秒(字幕後),之前果d可以唔理。
http://m.youtube.com/watch?v=2MC_g2Aq1FA
elephant 發表於 2013-2-14 00:55:51 | 只看該作者

叧加一條片作參考
http://m.youtube.com/watch?v=bDDHfXGCg6k
如果冇睇錯嘅話,片主係用恆龍打彈波箱改出嚟,師兄只要加大D個撞擊力(呢點比較難掌握),應該可以造到你嘅要求。
另外請注意如何強化主砲承托點&座圏,因為恆龍D膠唔多受到衝擊,分分鐘打兩砲成個炮塔散曬。
MinG325 發表於 2013-2-14 02:34:00 | 只看該作者
應該用11樓件零件
轉動到一個位置就打向哇佬
之後就會排出GAS打向撞擊鎚再撞向鐵片
不過咁樣架車應該唔夠位塞D野入去
當我無講過啦
elephant 發表於 2013-2-14 03:36:29 | 只看該作者
可考慮水平放,但可能會令主砲上下角度縮少。
MinG325 發表於 2013-2-14 04:12:29 | 只看該作者
仲有一個方法,直程將電槍既頂齒,彈弓,天梯,拍頭塞晒入去(即係似你個方法二)
但係驚你個殼唔洗十炮就自爆..............
Andrew168 發表於 2013-2-14 11:27:01 | 只看該作者

所有構思都要 try and error 先得, 未必一定成功, 但要嘗試,
暫未可嘗試, 因改360旋轉炮塔中要用電滑, 未知可用空間如何,
完成後才可計劃
Andrew168 發表於 2013-2-14 13:52:44 | 只看該作者

經個人細心思量後, 後座效果應該係同步炮聲, 所以如用回原裝射彈波箱改裝,
必須要改結構, 整體構思大約如下
用彈弓接連撞擊鎚, 拉長彈弓, 用扣鎖上, 發炮時, 鬆開鎖扣,
彈弓回位, 產生後座力, 再自動拉長彈弓鎖上,
請注意後座力方向, 係打向後, 不是向前, 跟原裝射彈波箱方向是反向,
這必須要有機械和電子知識人士才可實現

本人其實上年十月開始已研究開發, 機械結構已有實際經驗可成功,
電子控制組暫在開發中, 但遇上一些線路設計技術問題, 未能解決,
不過會嘗試找尋任何可行方法