RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2496|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車煩惱

alexw1127 發表於 2013-2-6 12:37:00 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Hi,大家好!我叫力士,其實我係完全新手,同另外兩個朋想玩買車但唔知點決擇好,想請咁多位師兄俾D意見。1。雙星:套裝+電+叉機=$1800到(唔知得唔得) 2。S zero =2300(之前有師兄出過) 3 http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b22272125 呢 架在yahoo見到,好似好正又金屬底又金屬架,但其他內部零件我就原全唔識,有冇人買過或者睇圖睇得出惦唔惦.希望各位幫下手,我都想早D去JV到玩。唔該晒!
kotaro2872 發表於 2013-2-6 12:51:01 | 只看該作者
yahoo呢架吾建議你買..呢d國產車得個樣玩吾過
kay1926 發表於 2013-2-6 12:52:18 | 只看該作者
完全新手買雙星套裝
d.s 發表於 2013-2-6 13:03:54 來自手機 | 只看該作者
Hi!
我個人建議你地先玩孖星做起步,速度唔好要求太快,操熟手車為首要.
由於你預算有限,差機我建議你同朋友們夾份買,由其中一人負責差電,他日儲到錢先各自負責返,咁會好dd

金屬parts多並非=好,新手碰撞少不免,膠parts比金屬parts更俱吸震效果.
老鬼 發表於 2013-2-6 13:04:10 | 只看該作者
金屬車架油車先有用,大陸山寨車,買左無PARTS換死得
雙星果套睇怕都係TT01,我建議買S ZERO,詳細內容係點
hinwong 發表於 2013-2-6 13:25:53 | 只看該作者
YAHOO果架.....500都冇人要.....

電, 差機, 控. 太多選擇. 一句套裝, 好難答抵唔抵....

我建議一件件買好D. 好多新手都係比D "套裝" 呃..買D 冇人買既野....
 樓主| alexw1127 發表於 2013-2-6 13:45:32 來自手機 | 只看該作者
收到!唔該晒咁多位。跟往我又想知孖星有D有磨打有D跟電變有D就乜都唔跟,咁我先分別到要買邊隻(上次係廣華街俾個老細串)?
kotaro2872 發表於 2013-2-6 14:29:56 來自手機 | 只看該作者
alexw1127 發表於 2013-2-6 13:45
收到!唔該晒咁多位。跟往我又想知孖星有D有磨打有D跟電變有D就乜都唔跟,咁我先分別到要買邊隻(上次係廣 ...

你只有問佢架車有冇跟麼打&電變...當然盒車冇跟要另外買
d.s 發表於 2013-2-6 18:11:34 來自手機 | 只看該作者
老鬼 發表於 2013-2-6 13:04
金屬車架油車先有用,大陸山寨車,買左無PARTS換死得
雙星果套睇怕都係TT01,我建議買S ZERO,詳細內容係點 ...

師兄,S zero係平,識set的話必定比TT01好,但對於新手就連要砌起車架(唔計正形)都非常有難度...
vincenthk052005 發表於 2013-2-6 19:09:02 來自手機 | 只看該作者
車可以諗下SpecR S1喎,又有狡牙油壓,又唔係好難砌,不過底板就差啲。
至於控放面,可以買好啲既,因為唔會成日換,可以諗下MT4 or 4PL,電子野就投其所好啦
cc4321 發表於 2013-2-6 20:47:19 | 只看該作者
S ZERO係一個唔錯選擇又抵玩,有人話難SET難砌,砌之前膠件用絲攻或者螺絲先上螺絲紋,就易砌好多,跟說明書個設定,唔SET都好好跑,比起賣得貴但又無野比你SET果部車,玩到咁上下有興趣想學下SET車,SORRY要放低幾百買OP,Spec-R S1亦係一個好選擇,但S ZERO五百蚊左右售價,爭小小
vincenthk052005 發表於 2013-2-6 20:55:46 來自手機 | 只看該作者
我覺得S1啲件好過s zero,同埋始終都係膠,唔可以裝折太多次
cc4321 發表於 2013-2-6 21:14:37 | 只看該作者

S ZERO始終都有二年幾歷史,同S1比係差D,但價錢平二百幾,都仲有一定吸引力
 樓主| alexw1127 發表於 2013-2-6 23:24:21 | 只看該作者
咁多位C兄D意見都好有用.有冇D Spec-R S1 既資料可以介紹下,之前S ZERO已經覺得好正,如果俾多少少可以耐玩D其實都可以考慮下.
ying1234 發表於 2013-2-6 23:56:32 | 只看該作者
師兄記住考慮有無parts呢個問題。
cc4321 發表於 2013-2-7 08:33:17 | 只看該作者
alexw1127 發表於 2013-2-6 23:24
咁多位C兄D意見都好有用.有冇D Spec-R S1 既資料可以介紹下,之前S ZERO已經覺得好正,如果俾多少少可以耐玩D ...

SPEC-R S1官網
http://www.spec-r.com/default/in ... amp;products_id=447
S1專區
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... page%3D1&page=1
KK師兄教裝車
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/31367233