RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1886|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Tenshock 4600kv有感用邊隻電變好

0433351410 發表於 2013-2-2 04:16:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
剛剛入咗 Tenshock 4600kv SC麼打唔知用咩電變好有無師兄可以幫幫手
ftbingobingo 發表於 2013-2-2 10:17:14 來自手機 | 只看該作者
Hobbywing SCT Pro
slumpsingsing 發表於 2013-2-2 13:10:14 | 只看該作者
HOBBYWING V3.1
LRP FLOW
yuenchitat 發表於 2013-2-2 20:51:58 | 只看該作者
4600kv唔好用V3.1,有可能燒。我試過用tp v1.1  140a配隻tekin pro4  4600kv,裝係1/10 後驅buggy玩。唔夠5分鐘就瓜左隻esc。,4600kv成千watt 博唔過。
yuenchitat 發表於 2013-2-2 21:01:49 | 只看該作者
如果用得v3.1,索性買rx8吧。
slumpsingsing 發表於 2013-2-2 21:42:32 | 只看該作者
玩完個電變熱都唔熱邊會燒
yuenchitat 發表於 2013-2-2 23:02:25 | 只看該作者
我果次就成架車都熱曬,唔係吹水,真係架。
 樓主| 0433351410 發表於 2013-2-3 00:21:48 | 只看該作者
我係倉見過有師兄用SP 120A 果隻 (以前個個玩FF都用有Turbo)又沒問題,自己一試就出煙
ftbingobingo 發表於 2013-2-3 03:00:44 | 只看該作者
Tenshock 4600kV 摩打其實對電變要求頗高的, 我也用了一段時間, 以下是一些經驗:

先可以不考慮LRP, 經驗是LRP在保護功能和SENSOR設定上有點唔夾, 經常出現無故CUT機的情況.

HOBBYWING, ORION 跟 SPEED PASSION 是很不錯的選擇, 因為兼容性較好................

在選定組合之前先看看手上的車種, 車身較輕的如DURANGO, TEAM C選擇上比較容易, 因LOADING較細, HOBBYWING 120A V2.1或 SCT-Pro, ORION R10 Pro, SP GT PRO2.0或REVENTON 140A 都是不錯的選擇..........如果車身重一點的如LOSI, ASSO, 會建議只用到4,000kV摩打, 我跟隊友便試過多次使用4600/5200kV用在losi 而燒掉一隻HW 120 V2.0/一隻v3, ORION R10 PRO比賽中途cut機, sct-pro爆電容
就算使用4000kV, 在"重車"上不太建議使用細電變, 現在的天氣還可以, 4月過後基本上電變太細散熱不足, 所以HOBBYWING SCT-PRO 或者150A 都可以, 不過HOBBYWING 150A的BEC用7.4V時經常不足, 去KWS買條6V BEC由電池攞電入接收, 然後抽起電變到接收的紅線便可........

希望可以幫到你
ftbingobingo 發表於 2013-2-3 18:26:14 來自手機 | 只看該作者
補充一點,如師兄已買左4600kV唔想改而又玩"重車"的話,相信只有SCT Pro和150A這兩比較可靠的選擇,只要齒比和電變setting保守一點,也可以玩到的