RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3419|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

碳纖纖 材料

tintin 發表於 2013-1-16 20:58:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想買一 D 碳纖板同圓管之類去做啲手作仔,爬過文見到有師兄提過下甘揚電業

想問下除咗板之外有冇圓管賣?想搵個 size 上過 TB 搵但係唯一一個賣家冇貨又唔肯造...
chacha 發表於 2013-1-16 22:44:29 | 只看該作者
佢地都有圓管賣架,你要幾多 mm ?
imax 發表於 2013-1-16 23:07:18 | 只看該作者

圓管可以去偉高買....平過甘揚記好多 ~~  
 樓主| tintin 發表於 2013-1-16 23:10:16 | 只看該作者
我構思緊嘅 project 需要搵一條碳纖圓管笠住一個 直徑46.5mm 嘅鋁製圓柱形座
壁厚我估計 1.5mm 就夠我嘅 application ( 有機會有小碰撞,一般狀況只需要支撐大約 3-4 KG 重量...! ).....
......理想的話最好有 2 甚至 2.5mm

呢個座就盡可能都唔想改動,如果要改的話一嘢車到去 46mm 就舒服晒,TB 大把貨.......
一碌 50x46x1000 mm,一開開幾條仲可以當消耗品咁用

現實係現成冇我想要個 size(s),上網睇過常見嘅內徑有 47.5mm、48mm、1.875" 而厚度係足夠嘅
三個 size 我都可以用
內徑差距我可以接受用圈一塊薄薄膠片做 spacer 填補,手邊已經有 0.5 / 0.7 mm

fixture 係由 7 口 M3 countersink 螺絲固定喺圓柱形座上,每個洞相距 45 度
公司有車牀可以做到,而且我只係需要 "gestimation" 去度位已經滿足到我呢個 project 嘅 tolerance
imax 發表於 2013-1-17 23:19:24 | 只看該作者
OH ~~ 原來師兄想買咁大碌嘅炭管,仲以為 8mm以下嗰啲....

樓主| tintin 發表於 2013-1-17 23:42:55 | 只看該作者
依悲有西人賣一碌碎料極接近我想要嘅尺碼,已買等寄

anyway, 有冇都會去望下, 有就買定當士啤,就算冇得賣當行下街都好