RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3696|回復: 15
收起左側

iMAX B6 Ultimate 放電問題

bus338 發表於 2012-11-27 17:38:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問這部差機在放電時,電流可調至5A,

但電壓固定左,冇得選擇,但預設放 3 cell電是 9.0V

這樣會不會過放,每次有需要我都是手動在放到 11.2V停左佢,

但佢由12.6V降至11.2V時,放電電流自動限2.1A,(設定5A)

登錄/註冊後可看大圖

TigerI2010 發表於 2012-11-28 16:05:26 | 顯示全部樓層

但電壓固定左,冇得選擇,但預設放 3 cell電是 9.0V

這樣會不會過放,(<---無問題)每次有需要我都是手動在放到 11.2V停左佢,

但佢由12.6V降至11.2V時,放電電流自動限2.1A,(設定5A)(<---說明書寫咗3S最大放電電流2.0A,1S就可以用5A)
 樓主| bus338 發表於 2012-11-28 17:12:14 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2012-11-28 16:05

唔該tiger師兄,冇留意......謝謝.

但 3 S電放到 9.0V,...?平時玩電直都是盡量保持 1S吾低過 3.7V,

過放舊電好快,越玩越短時間,但放電功能的電壓值,

預設 9.0V冇得調(可能我唔識set)

我多數玩完把電池保留在 1S 約 3.80V左右, 3S=3X3.80= 11.4V

TigerI2010 發表於 2012-11-28 18:36:37 | 顯示全部樓層
9v無得較,放電是無運動無重量放電,但我哋玩車飛機是活動及其本身重量同時要大電流,不能設到最低3.0V ,否則不能提供所需能量,后果你知。。。。。。
差機放雹至3.0v每cell就停無問題。我早前都係用這款差機。
only 發表於 2012-11-28 18:55:23 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2012-11-28 18:36
9v無得較,放電是無運動無重量放電,但我哋玩車飛機是活動及其本身重量同時要大電流,不能設到最低3.0V ,否 ...

點解鋰電都需放電 ???
only 發表於 2012-11-28 18:59:15 | 顯示全部樓層
bus338 發表於 2012-11-28 17:12
唔該tiger師兄,冇留意......謝謝.

但 3 S電放到 9.0V,...?平時玩電直都是盡量保持 1S吾低過 3.7V,

剩餘電壓約 3.7v 擺幾日都無問題
長擺我會充到 3.85V
 樓主| bus338 發表於 2012-11-28 19:39:57 | 顯示全部樓層
only 發表於 2012-11-28 18:55

哈,星期日晚差左幾塊電,預備星期一晨早去放機,

點知去到變左水塘,又落雨冇玩,星期二早去同一樣璟境,

只好番車場把幾塊電放番佢先,但發覺原來差機放電程式,

預設  0~5A(可調) 3S  9.0V(不可調),我唔敢行開,用手動

在放到 11.4V時停左佢,個人覺得放到每 cell 3.0V,電池應

該接近過放,自己唔識,想請教吓大家............
 樓主| bus338 發表於 2012-11-28 19:43:37 | 顯示全部樓層
only 發表於 2012-11-28 18:59
剩餘電壓約 3.7v 擺幾日都無問題
長擺我會充到 3.85V

平時我都係這樣,每次玩完會量吓電池電壓,

多數保持 3.82~3.85之間,有時玩過了小小,

就立即差番到上面的電壓保存.
 樓主| bus338 發表於 2012-11-28 19:49:09 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2012-11-28 18:36
9v無得較,放電是無運動無重量放電,但我哋玩車飛機是活動及其本身重量同時要大電流,不能設到最低3.0V ,否 ...

感謝 Tiger兄回覆,但問過一些朋友,

大家都覺得放到每 cell電 3.0V,似乎有點問題,

一般覺得鋰電保存電壓應該是 3.8V左右.....
TigerI2010 發表於 2012-11-29 08:53:27 | 顯示全部樓層
only 發表於 2012-11-28 18:55

當循環使用一段時間,就做一次深層放電。
 樓主| bus338 發表於 2012-11-29 10:54:45 來自手機 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2012-11-29 08:53
當循環使用一段時間,就做一次深層放電。

明白,但做完這深層放電後,是不是
要立即充番佢到3.8V來保存?
TigerI2010 發表於 2012-11-29 11:35:56 | 顯示全部樓層
是充番3.8V來保存
only 發表於 2012-11-29 13:00:11 | 顯示全部樓層
bus338 發表於 2012-11-29 10:54
明白,但做完這深層放電後,是不是
要立即充番佢到3.8V來保存?

極限放到幾多 V
 樓主| bus338 發表於 2012-11-29 13:35:59 來自手機 | 顯示全部樓層
only 發表於 2012-11-29 13:00
極限放到幾多 V

Only兄,我用電表度過,差機放電有+0.1V誤差,
相信預設放完,應該是每cell約3.04V左右。
bike 發表於 2012-12-1 21:36:08 | 顯示全部樓層
師兄你跟機T插條線,好似見到有D銀色,是什麼?
 樓主| bus338 發表於 2012-12-1 21:44:24 | 顯示全部樓層
透明熱縮膠包住焊點,手機閃燈打到爆哂光,

好安全,冇危險.....