RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7198|回復: 24
收起左側

12仔 SPORT TUNE 馬達

billgate803 發表於 2012-10-15 01:18:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

未測試快唔快, 但推測由於車重減輕, 車胎及各部件因而會耐用很多
2012-10-14 11.30.00.jpg
 樓主| billgate803 發表於 2012-10-15 01:22:16 | 顯示全部樓層
另一摩打為小型OUT RUNNER 3800KV無刷
2012-10-14 11.36.17.jpg
 樓主| billgate803 發表於 2012-10-15 02:47:46 | 顯示全部樓層
參考日本仔玩家理論
tiger1 發表於 2012-10-15 07:36:00 | 顯示全部樓層
a nice balance
rk2 發表於 2012-10-15 08:42:39 | 顯示全部樓層
雙星 - 380 有刷馬達, 係俾自己廠的 1/18 buggy 用 ? $60 都好吸引喎, 用係其他 有刷的 1/18 車仔都唔錯.
jf813 發表於 2012-10-15 13:40:48 | 顯示全部樓層
hum.....  the rpm for the brushless motor is a lot slower......  Think need to play with the roll out to get some speed.....
kingslui 發表於 2012-10-15 13:45:44 | 顯示全部樓層
I m testing with brushless motor for 450 scale helicopter (same size as 380), top speed not so good.  but great for practising like F1...
albert268 發表於 2012-10-19 21:11:32 | 顯示全部樓層
OP-1354 Adapter
那裹買..?
thx...!!
kingslui 發表於 2012-10-20 15:11:43 | 顯示全部樓層
其他冇貨,只有偉哥
 樓主| billgate803 發表於 2012-11-1 01:03:21 | 顯示全部樓層
剛剛在家測試過, 原來25A電變都超快, 初步感覺同LRP V2差不多
2012-10-31 23.43.51.jpg
2012-10-31 23.49.30.jpg
lazzycat 發表於 2012-11-8 00:11:11 | 顯示全部樓層
電用2S OR 3S? GEAR RATIO? 試車未?
 樓主| billgate803 發表於 2012-11-9 08:24:13 | 顯示全部樓層
mcb 發表於 2012-11-9 09:11:03 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2012-10-15 01:22

ching 小型3800kv 無刷去边間找到,我都想試吓,thanks
terrykan 發表於 2012-11-9 10:18:01 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2012-10-15 01:22

Ching 隻摩打係邊度買?thx!
 樓主| billgate803 發表於 2012-11-9 17:29:49 | 顯示全部樓層
mcb 發表於 2012-11-9 09:11
ching 小型3800kv 無刷去边間找到,我都想試吓,thanks

在牛頭角雷達行可找到, 約$150一隻, 選2.3MM軸加TAMIYA380跟摩打PIN用
 樓主| billgate803 發表於 2012-11-9 17:30:01 | 顯示全部樓層
terrykan 發表於 2012-11-9 10:18
Ching 隻摩打係邊度買?thx!

在牛頭角雷達行可找到, 約$150一隻, 選2.3MM軸加TAMIYA380跟摩打PIN用
mcb 發表於 2012-11-9 20:17:10 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2012-11-9 17:30

thanks
terrykan 發表於 2012-11-10 11:38:32 | 顯示全部樓層
想問Ching你哋用咩電?接收電、短電?我想用IP7.4v短電!但怕太重!
我依家用更無刷380+HW25A用接收電2S都玩到差不多十分鐘!
我都用過380 sport tune同星星黑豬整度差不多但無無刷380
咁快!行同一齒比!
 樓主| billgate803 發表於 2012-11-12 00:05:32 | 顯示全部樓層
terrykan 發表於 2012-11-10 11:38
想問Ching你哋用咩電?接收電、短電?我想用IP7.4v短電!但怕太重!
我依家用更無刷380+HW25A用接收電2S都 ...

有否相片分享下?=)
I JUST BOUGHT SOME IP 1800 MAH 30C CELL ,, BELOW 100G
小龍 發表於 2013-2-20 00:53:22 來自手機 | 顯示全部樓層
我試用3200kv+HW25A電變但個摩打有時上唔到極速,是否電熔作怪?
另又試過用HW60A,情況有所改善,但不時亦上唔到極速?請多多指教。