RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 清清
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] Spec R R1 玩家專區

Bleed.Kaga 發表於 2012-10-10 10:40:58 | 只看該作者
Evo5 發表於 2012-10-10 11:45:19 | 只看該作者
一個牙差加4粒bearings這設計膠到爆,一來唔知重咗幾多,二來如果有油流入bearing就煩,講順大把牙差冇bearing都順,跟本冇乜雖要。最重要係個設計和做工,個tolerance差乜都死,其實牙差唔得就等於tolerance唔得,而tolerance差就成部車都..........自己諗!
本人有個慘痛經歷,之前因覺得X牙差貴而用上S,第一隻S玩三排電收工,諗住咁啱姐,點知第二隻,重哀第二排電已掃掃地。最後用上X好暢快,結論,S洗咗四舊幾,都冇成果,而X三舊幾,如果一早用咗X就唔駛浪費咗四舊,重要重比人寸切得唔好唔識切,一個比較好設計係你玩佢,一個比較差的設計係佢玩你。
不過紅色車幾靚仔,我諗我都會買部玩下,當娛樂下,比下幾會本地制做
s.y.kwok 發表於 2012-10-10 15:15:34 | 只看該作者
Evo5 發表於 2012-10-10 11:45
一個牙差加4粒bearings這設計膠到爆,一來唔知重咗幾多,二來如果有油流入bearing就煩,講順大把牙差冇bear ...

絕對認同造功物料唔得,
幾好嘅設計都冇用.
相好多師兄都遇過買副廠件係平少少,
但最後因為件副廠零件唔耐用,
都係要買番正廠parts,
比多咗錢都算喇,
裝裝拆拆一啲都唔過引,
玩車變冇車玩就更.........
beebone 發表於 2012-10-10 15:39:44 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-10-10 15:15
絕對認同造功物料唔得,
幾好嘅設計都冇用.
相好多師兄都遇過買副廠件係平少少,

其他車唔需裝裝拆拆保養既咩?
s.y.kwok 發表於 2012-10-10 15:53:24 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-10-10 15:39
其他車唔需裝裝拆拆保養既咩?

你問呢句就真係令我好懷疑你係咪真係玩遙控車嘅,
玩3排電要因為爛嘢要拆甚至冇得玩係一回事,
玩30排電因為要保養而拆又係另一回事.
你唔好以為自己缺氧就啱晒至得架
你個論點係買排靚啲嘅電就應該係唔駛差電玩一世?
為撐而撐對你個腦冇幫助架
葉生 發表於 2012-10-10 17:08:05 | 只看該作者
其實咁多位師兄講咁耐....
有冇一個係買左既呢?
質料好唔好....有冇買左既師兄講得出?
定係只係拿住"舊屎" 去評論現況呢?
又係路過的......
beebone 發表於 2012-10-10 17:13:28 | 只看該作者
葉生 發表於 2012-10-10 17:08
其實咁多位師兄講咁耐....
有冇一個係買左既呢?
質料好唔好....有冇買左既師兄講得出?

我就無買, 但我見車手花好多時間試車先出呢部車, 最起馬有心機時間試哂現時坊間常用既設計, 呢D精神係好值得尊重.
去鋪頭睇demo車之後即時會唔會覺得架車好與唔好跑, 可能有人識咁睇啦但我唔識.

howan 發表於 2012-10-10 17:25:00 | 只看該作者
咁岩搵到有個鬼佬網既 R1 分享, 有興趣不妨睇睇

http://www.rctech.net/forum/11286625-post104.html
howan 發表於 2012-10-10 17:36:57 | 只看該作者
葉生 發表於 2012-10-10 17:30
又會唔會有人話hard sell, 打手, {banned}呢.....

其實我見佢個價錢好似幾實惠, 先有興趣睇下本地玩家既意見, 點知變左鬧交 post
可能香港市場競爭太大, 搞到大家太緊張
Bleed.Kaga 發表於 2012-10-10 18:12:39 | 只看該作者
howan 發表於 2012-10-10 17:36
其實我見佢個價錢好似幾實惠, 先有興趣睇下本地玩家既意見, 點知變左鬧交 post
可能香港市場競爭 ...

唔緊張, 公說公有理, 婆說婆有理

唔會叫人唔好買, 一定會講出事實
 樓主| 清清 發表於 2012-10-10 22:44:09 | 只看該作者
本人這文章已變成嘈交貼等刪文了,
這數天有心人士全都給我pm發問分享心得,
在此歡迎任何玩家與本人以pm交流心得,謝謝!
georgej 發表於 2012-10-11 19:46:56 | 只看該作者
清清 發表於 2012-10-8 21:09
那板底板質材閣下還想有option的嗎?那閣下認為option型式會用上甚麼碳纖質材? ...

那板底板質材閣下還想有option的嗎?那閣下認為option型式會用上甚麼碳纖質材?

我又想插咀一下.碳纖質材有好多等級,淨講產地出產品質已不同,美國,德國.台灣.大陸都不同了,那兄又能否提供出R 1是用什麼碳纖質材
carven.chow 發表於 2012-10-11 22:36:29 | 只看該作者
我就唔多識碳版材質依加野,如果碳版係睇表面的話........我就真的笑了
beebone 發表於 2012-10-11 22:41:48 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2012-10-11 22:36
我就唔多識碳版材質依加野,如果碳版係睇表面的話........我就真的笑了

睇下鋪幾多層碳纖上去做板. 其實無咩標準.
carven.chow 發表於 2012-10-11 22:50:45 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-10-11 22:41
睇下鋪幾多層碳纖上去做板. 其實無咩標準.

我依稀記得碳纖係點做,簡單d黎講一層疊一層,中間用一些類似膠水的粘著,織法唔同,成件版特性都好唔同
beebone 發表於 2012-10-11 23:20:06 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2012-10-11 22:50
我依稀記得碳纖係點做,簡單d黎講一層疊一層,中間用一些類似膠水的粘著,織法唔同,成件版特性都好唔同 ...

係, 睇做船杆, 單車架既廠就知.
不過用係車架上, 厚度重要過板本身物料. 我試過T3用 2.0mm 板同2.2mm板既反應原全唔同.
beebone 發表於 2012-10-12 13:38:39 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-10-12 12:12
小弟有養開狗,
對於狗狗們想表達啲乜都可以話理解嘅,
咁你去開邊度多吖?

人話我就唔講多了, 返正你唔識聽.
邊度買 2.2mm T3底板呀? 就各大KWS模型鋪都有, ebay又有 http://www.ebay.com.au/itm/Xray- ... hash=item4abafb851d

2.2mm厚要用幾多層carbon fiber去做板我就唔知了.
beebone 發表於 2012-10-12 14:06:44 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-10-12 13:48
通常啲狗狗一開始都不太願意同人類溝通的,
唔識講人話亦都係好正常架
你不用因此覺得難過自悲呀

你成日講既option板唔可以係aftermarket品牌出既咩? 正廠得2.5 同 2.0mm, 2.5mm唔識轉而2.0mm太轉, 所以我用2.2mm板. 哦, 原來o係你心目中CSO係平價什廠?!?!?!?! VBC未出車架前都有出T3 option件咁又係咪什廠呢? 但你話VBC做工精湛喎!!!!
你繼續硬撐我都咩好處, 阻人家正常討論電車話題.

oasc 發表於 2012-10-12 14:12:12 | 只看該作者
嘩!講咗11頁都未講完,仲要玩人生攻擊,幾位師兄都幾要面子喎
睇嚟係得樓主一人有買R1,其餘嘅人我想只係喺模型鋪見過,就話唔得嘅較多
我唔係打手,對此車嘅評價係可以買來一試!
最後仲有一句送俾大家:就係搖控車係用手去Set同揸,並唔係用口去Set同揸!
再唔滿意就約出嚟走番轉,咁咪知道邊個講得啱囉
唔好再嘈啦
Noir.KAZE 發表於 2012-10-12 14:27:35 | 只看該作者
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽