RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5450|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手一問,飄移d避震點set好

jeffchan27 發表於 2012-10-3 12:16:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想知,飄移d避震點set好,頭硬尾軟or頭軟尾硬,請各c兄教教路.thx
roy55699 發表於 2012-10-3 12:25:08 | 只看該作者
應該無人回覆到你!! 因為各人手感唔同,2種都有人用,要因應自己要求去set!! 去同d ching玩下可以比到d實際意見!!!!  
go2usie 發表於 2012-10-3 15:19:13 | 只看該作者
其實大概setting都有呱⋯例如頭硬尾軟,油壓油度數等⋯

有個大概起點,先有得再微調到合自己既setting....

尤其是新手,所以先要問問
 樓主| jeffchan27 發表於 2012-10-3 15:43:09 | 只看該作者

咁係唔係頭硬尾軟,好少少啊.請教教路???
go2usie 發表於 2012-10-3 16:07:11 | 只看該作者
jeffchan27 發表於 2012-10-3 15:43

" 例如 " ~~~ i m not sure ... i am also drift-play new-hand.
goldenk001 發表於 2012-10-3 21:00:02 | 只看該作者
jeffchan27 發表於 2012-10-3 15:43

彈弓呢家野有好多唔同品牌
有YOKOMO/TAMIYA/SQ/RC-ART/STREET JAM...ETC
好難答到你點SET至好,,頭硬尾軟or頭軟尾硬都有人用,個個車手追求的都唔同
試下前後一樣品牌的中等彈弓先,油壓油一樣,感覺到部車唔對路至試下換彈弓/轉位
大多數油壓油度數都係200~500間[咁更係會有D C-HING另外D]
理論上
1彈弓軟比硬彈弓要抓地.
2避震角度越直越可以支撑車架
3避震油度數越高反應越慢.反過泥反應就越快
4車尾越重越甩,越輕越稳,所以大反比車子車尾要輕,小反比要重.[呢個可以用鉛泥調整重量]
5大灣時.可以感覺一下.给油和收油時,尾會突然走得好快。就証明尾彈弓太軟.
或者反過泥諗下.可能前彈弓太硬
6如果車尾有輕微的過甩,車尾避震就直一格就可解决.如果輕微容易拉直.就斜一格.前避震一樣的道理.調教角度也要配合弹弓
7前后車高也可以有很大的操作分别.如果車子輕微過甩.可以将後面弹弓胶牙扭低半圈或者一圈.将後面重量向前移.車尾就輕了.咁就冇咁甩.反過来一樣的道理.

INFO BY RCFANS.COM
HOPE CAN HELP U

樓主| jeffchan27 發表於 2012-10-3 21:41:14 | 只看該作者
thx呀,c兄
RX7FD3S 發表於 2012-10-3 23:09:16 | 只看該作者
goldenk001 發表於 2012-10-3 21:00
有YOKOMO/TAMIYA/SQ/RC-ART/STREET JAM...ETC
好難答到你點SET至好,,頭硬尾軟o ...

詳盡解釋,讚
Dork 發表於 2012-10-4 01:19:06 | 只看該作者
goldenk001 發表於 2012-10-3 21:00

Ching真係好用心解答
同好有心得
goldenk001 發表於 2012-10-4 01:45:29 | 只看該作者
唔係我的心得,不過係COPY返對大家有用的INFO姐
江進晨 發表於 2012-10-4 17:12:54 | 只看該作者

c兄,,好勁呀~~~又學到野
nikeid 發表於 2012-10-4 19:00:14 | 只看該作者

very useful !! I hv to 收藏 this article
poweron707 發表於 2012-10-4 21:19:08 | 只看該作者
置頂, please
nikeid 發表於 2012-10-7 18:43:30 | 只看該作者

yup ah , I also support this suggestion !!