RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4281|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想入12仔幾問

monsterken 發表於 2012-9-26 01:33:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
師兄們,
小弟準備購入12仔進入依個大家庭.
但有幾個問題想請教下咁多位師兄.
希望師兄們可以解答下小弟....唔該...
1. R5.2同S120邊一架性格比高啲??零件易搵架車又唔易OUTDATE無件配呢??
2. 我本身真係好新手...想先玩黑豬...玩熟左架車個特性再轉用無刷, 依個方法可行嗎??
3. 電變同電池方面有乜野考慮呢???因為我得玩SC個D方電.....我係JV見過師兄玩1S, 但我又有印象有師兄話可以行2S, 其實係點樣呢??直頭係唔同電變定個電變支援到1S同2S??
4. 最重要....呔有咩好介紹呢~~~==V

希望師兄們可以幫幫小弟....好等我唔駛買晒啲唔知啱唔啱既野返黎"拿手唔成勢". 多謝
vickyrx7 發表於 2012-9-26 03:28:20 | 只看該作者
1.S120零件易搵.買新車記得攞蛇VIP CARD買PARTS有折
2.現今無一隻電變可有刷無刷共用,除非以前某幾隻可以.其實快慢係手指控制,越快越要操控,越慢就越地台油
3.2S有一隻係同1S大小一様,如IP,YOKOMO.....都有出,詳情返舊POST睇下 .
4.呔我用SPEEDMIND
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 04:15:41 | 只看該作者

多謝VICKYRX7師兄解答!!!
關於題目1, 多謝解答~~~目標做返條"肥蛇"先~~~~
關於題目2, 其實我係諗住一開始就用V16加黑豬, 熟左尾轆車特性之後就用無刷電變同摩打.
關於題目3, 用V16無得講...一定要2S谷佢, 但如係用無刷系統, 有冇特定型號先可以共用1S同2S???其實係無刷系統上, 用1S或2S係效能上有咩分別, 如2S一定大力好多, 但係發熱方面1S會唔會好啲??? 係耐跑既程度上有冇分別呢??
關於題目4, 多謝解答~~~係時候要落KWS格下價~~~==V
kin1985ty 發表於 2012-9-26 09:15:41 | 只看該作者
除左呢兩隻車仲有 Xray 選擇既...電變我見意你用無刷用隻慢D既魔打玩住N/A先 遲下想快就開TURBO....電..我糸JV見D 傻佬玩3S 快到呢.....
macau-rc 發表於 2012-9-26 09:48:00 | 只看該作者
monsterken 發表於 2012-9-26 04:15
關於題目2, 其實我係諗住一 ...

If u choice Serpent is a good choice, but front body post 位好易爛.
諗住一開始就用V16,除非你一早有,if not better choice 無刷系統, can choice Hobbywing 1S, 可以共用1S同2S.
hardmankam 發表於 2012-9-26 10:38:42 | 只看該作者
monsterken 發表於 2012-9-26 04:15
關於題目2, 其實我係諗住一 ...

1. 我建議 Serpent 或 xray. 零件易搵, 車架紮實.

2. 如果你現有 V16, 加風扇黑豬 + 2S, 車速對初學者相當快了. 這亦是最便宜的!

3. 因為空間所限, 你必須買短身鋰電. Touring/SC 長鋰電不適合. 所以未來你換無刷電變同摩打,也會多數用2s. 除非你想使用 1s.
1S或2S 的分別是:
1S: 賽車規格, 用4.0T-4.5T摩打, 輕小小, 電變需要有1s 的支援, 電變,摩打,電、熱d
2S: 非賽車規格, 用7.5T-13.5T摩打, 多數電變已支援, 電變,摩打,電、涼爽d

4. 呔... speedmind (平靚正)
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 10:47:10 來自手機 | 只看該作者
kin1985ty 發表於 2012-9-26 09:15
除左呢兩隻車仲有 Xray 選擇既...電變我見意你用無刷用隻慢D既魔打玩住N/A先 遲下想快就開TURBO....電..我 ...

吓!!!!!!3S!!!!!!!我暈了。。。。。
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 10:51:27 | 只看該作者
macau-rc 發表於 2012-9-26 09:48
If u choice Serpent is a good choice, but front body post 位好易爛.
諗住一開始就用V16,除非你一早 ...

多謝師兄解答!!!!
就因為我有玩開m車,所以v16同黑豬都有了~~~
但我另外有個1:10 60a HW 無感,依個可行嗎,但我就配多個摩打,因為本身我得8.5R摩打
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 10:54:26 | 只看該作者
hardmankam 發表於 2012-9-26 10:38
1. 我建議 Serpent 或 xray. 零件易搵, 車架紮實.

2. 如果你現有 V16, 加風扇黑豬 + 2S, 車速對初學者相 ...

多謝咁多位師兄解答!!!!!!
我了解好多啦!!!!!!!
好!!!!
秋風起!!!!細蛇肥!!!!
albertau2011 發表於 2012-9-26 11:09:17 | 只看該作者
8.5R摩打, ok 快
hardmankam 發表於 2012-9-26 11:16:56 | 只看該作者
monsterken 發表於 2012-9-26 10:51
多謝師兄解答!!!!
就因為我有玩開m車,所以v16同黑豬都有了~~~
但我另外有個1:10 60a HW 無感,依個 ...

建議開始用V16+黑豬, 如果速度太慢, 然後換無感HW60A+8.5R(即使冇turbo,它仍然是非常快).
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 11:36:02 | 只看該作者
hardmankam 發表於 2012-9-26 11:16
建議開始用V16+黑豬, 如果速度太慢, 然後換無感HW60A+8.5R(即使冇turbo,它仍然是非常快). ...

但我想請教師兄們,無感聽人講唔夠線性,會唔會有影響??
kc3977 發表於 2012-9-26 11:58:05 | 只看該作者
係冇乜線性,影響不大,只要手門好,初玩都可以,最好用有感啦!唔會練壞手嘛!
hardmankam 發表於 2012-9-26 12:09:14 | 只看該作者
monsterken 發表於 2012-9-26 11:36
但我想請教師兄們,無感聽人講唔夠線性,會唔會有影響??

無感起步會沒咁順, 不過問題不大. HW無感是非常好的. 好多師兄用 HW + 9T 玩12仔.
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 12:38:23 | 只看該作者
kc3977 發表於 2012-9-26 11:58
係冇乜線性,影響不大,只要手門好,初玩都可以,最好用有感啦!唔會練壞手嘛! ...

會壞手勢!!!!!@@“
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 12:41:08 | 只看該作者
hardmankam 發表於 2012-9-26 12:09
無感起步會沒咁順, 不過問題不大. HW無感是非常好的. 好多師兄用 HW + 9T 玩12仔. ...

睇黎我又可以慳返D啦!!!^^V
kclam 發表於 2012-9-26 13:04:32 來自手機 | 只看該作者
依家好多人玩3s十二仔拉,又快又平
samsonl 發表於 2012-9-26 13:27:06 | 只看該作者
Ken gor. Where are you go to play?
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 13:57:35 | 只看該作者
kclam 發表於 2012-9-26 13:04
依家好多人玩3s十二仔拉,又快又平

但3s 60a頂得順!!!!!!!
 樓主| monsterken 發表於 2012-9-26 14:00:13 | 只看該作者
samsonl 發表於 2012-9-26 13:27
Ken gor. Where are you go to play?

Samsonl兄好耐無見啦!!!!
我預去jv或者橋底呀!!!
但我啲返工時間好難跟到師兄們玩,
所以跟大家攞定資料先,一放假自已去操車,
有機會跟大家皮返下!!!!!!