RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6404|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買MR03

kim2002 發表於 2012-9-25 08:57:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟以前都有玩MINI Z的,都成7年前喇,而家想再玩返,想話買MR03請問 有無師兄可以教吓我應該點買法最好最抵呢?係咪買架車去到車場再買OPTION件改呢?其實車場上賣嘅OPTION件齊唔齊呢?仲有遙控,我想買EX10 EURUS+
902sm module.但想問吓同新嗰支EX1差得遠唔遠呢?(操控上和價錢上)今次玩返我想玩得認真D,所以金錢上我都有所準備的,希望有師兄可以指導一吓我,謝謝
casper 發表於 2012-9-25 09:12:34 | 只看該作者
我自己就覺得買最平果 set 車 (around 9xx 連殼), 雖然殼唔會係現時最好跑既, 但多個殼冇壞呀!! 再買 set bearing 同呔就跑得, 呔就當然睇番你去邊個車場跑啦~

試左之後, 如果覺得唔夠跑, 改尾 motor 座, 查查, 快 motor... 再未夠就要加 fet, 再快既motor.

之後就開始諗諗車頭份野, 最後... 結果.... 就係成架車改晒 @_@
2slow 發表於 2012-9-25 09:36:58 | 只看該作者
想玩得認真D就要交多d學費喇
比我有筆直就直接買最新果set Ex-1 控
否則 Eurus 都唔錯, 況且呢期好多師兄換槍, 搵下2手區應該有.

我自己部03就咩牌子既件都有, 但尾擔及查查set就用緊X-PXXER果set.
個人覺得十分好用, 加埋佢出果set TopCover, 可以玩晒幾陣距 94~102mm, 十分化算..

多d上車場玩及請教師兄會令你(中毒)進步更快...
 樓主| kim2002 發表於 2012-9-25 09:37:19 | 只看該作者
其實我都係諗住一次過將架車可以改嘅全部改哂,因為我以前都有玩開,操控上應該可以的
 樓主| kim2002 發表於 2012-9-25 09:43:34 | 只看該作者
我今嘅筆直大約六千蚊左右,師兄你會建議我點買法呢?
d.s 發表於 2012-9-25 09:47:16 來自手機 | 只看該作者
你七年前去開邊個車場玩?
MMS定CT?
揾返個車場新地址,
上返去現場做資料搜集比響呢度問更實際!!
2slow 發表於 2012-9-25 09:53:23 | 只看該作者

6K其實如果買新控就好敏水...

03車set要 1.5K左右, 新EX-1 set 都成 3K, 電10排要500, 仲有叉機呢?

淨番好少比你加FET, 買option件...
 樓主| kim2002 發表於 2012-9-25 09:55:00 | 只看該作者
我嗰時喺MMS玩開,我都有想過上去問,但又怕左住人地同唔知點開口喺E道起碼隔住個電腦吖,
 樓主| kim2002 發表於 2012-9-25 10:02:28 | 只看該作者
2slow 發表於 2012-9-25 09:53
6K其實如果買新控就好敏水...

03車set要 1.5K左右, 新EX-1 set 都成 3K, 電10排要500, 仲有叉機呢?

咁其實係咪買二手車同控再改D錢會見洗D呢?
 樓主| kim2002 發表於 2012-9-25 10:05:32 | 只看該作者
師兄有無識D朋友仔有二手車同控放呀?
casper 發表於 2012-9-25 10:16:13 | 只看該作者
有budget 就當然買新 1 仔啦, 車場用過新 1 仔既都已經返唔到轉頭, 但就個人覺得比較貴. 如果二手 Eurus 連902 module, 你預1500 - 1800 啦.

車就我個人唔會諗二手, 除非好熟同係車場玩開既師兄, 至少你知佢玩法同睇過或試過佢架車.
 樓主| kim2002 發表於 2012-9-25 10:23:13 | 只看該作者
casper 發表於 2012-9-25 10:16
有budget 就當然買新 1 仔啦, 車場用過新 1 仔既都已經返唔到轉頭, 但就個人覺得比較貴. 如果二手 Eurus 連 ...

控放面我都係預$1800嘅但喺二手區又無,只搵到支$1800跟兩個唔啱用嘅module同接收個賣家又唔肯散賣.
d.s 發表於 2012-9-25 10:28:37 來自手機 | 只看該作者
kim2002 發表於 2012-9-25 10:05
師兄有無識D朋友仔有二手車同控放呀?

你咁寫可能會收唔少PM.
皆因年尾出無刷,有唔少車友會轉~
d.s 發表於 2012-9-25 10:33:39 來自手機 | 只看該作者
新EX1係一枝好有趣嘅控~
大車用家好多一用後即放二手~
mini z冇得揀下,要升級就被逼使用~

大車用家當係草
细車用家當係寶

樓主| kim2002 發表於 2012-9-25 10:36:22 | 只看該作者
d.s 發表於 2012-9-25 10:28
你咁寫可能會收唔少PM.
皆因年尾出無刷,有唔少車友會轉~

如果係咁都係好事吖
zx300 發表於 2012-9-25 10:38:49 | 只看該作者
casper 發表於 2012-9-25 09:12
我自己就覺得買最平果 set 車 (around 9xx 連殼), 雖然殼唔會係現時最好跑既, 但多個殼冇壞呀!! 再買 set b ...

非常非常非常同意。。。
casper 發表於 2012-9-25 10:44:23 | 只看該作者
好似講左年尾唔會出冇刷住啦~~
 樓主| kim2002 發表於 2012-9-25 10:48:16 | 只看該作者
d.s 發表於 2012-9-25 10:33
新EX1係一枝好有趣嘅控~
大車用家好多一用後即放二手~
mini z冇得揀下,要升級就被逼使用~

我嗰時玩係用EX10 H字頭嗰支,都覺得好好嗰時仲係AD喳
而家聽幾位師兄咁講真係有D心動,好啦一於求吓老婆大人
睇吓budget可唔可以加大$1000啦,死就死啦
casper 發表於 2012-9-25 10:51:10 | 只看該作者
kim2002 發表於 2012-9-25 10:23
控放面我都係預$1800嘅但喺二手區又無,只搵到支$1800跟兩個唔啱用嘅module同接收個賣家又唔肯散賣. ...

哈, 我身邊個個都有支二手 Eurus 連 902 module 等住放, 如果你話認真玩, 我諗你都係認真諗諗買 Eurus 定 新 1 仔啦~~ 我身邊由只得一個人用新 1 仔變到依家已有七個用緊了 >_<
d.s 發表於 2012-9-25 10:58:35 來自手機 | 只看該作者
kim2002 發表於 2012-9-25 10:48
我嗰時玩係用EX10 H字頭嗰支,都覺得好好嗰時仲係AD喳
而家聽幾位師兄咁講真係有D心動,好啦一於求吓老婆大 ...

AD轉2.4G係大突破
但往後再進化程度被車架PCB所限,
MR03 PCB現時算係配合到,
但要再發展,新PCB係必要(無刷?),
奈何蚊車市場冇競爭,一人獨大,
嚴重影響步伐....被規限,好定壞?