RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1904|回復: 4
收起左側

剎車設定問題

kwanthree 發表於 2012-9-16 18:54:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手問題, 請問各位個剎車點SET?
平時大直路入回頭彎點比BRAKE?
我SET DRAG BRAKE , INITIAL BRAKE 同 BRAKE FORCE都係 60%, 效果好唔明顯.
試過SET太高架車又一剎就打轉
Tam 發表於 2012-9-16 22:37:35 | 顯示全部樓層
一般入彎唔用brake. brake是緊急時用
set DRAG BRAKE 大到剛好入彎唔甩尾,唔會覺入彎唔順. 就ok la
set INITIAL BRAKE = DRAG BRAKE. 我覺得順d
set  BRAKE FORCE大到剛好直路full brake唔掉頭. 如覺得唔夠brake, 可以再set大d. 但full brake時不可拉死. 有一下下拉. 拉死會掉.
hardmankam 發表於 2012-9-17 13:41:30 | 顯示全部樓層

玩12仔會很小用 brake。多數直路早收油門,等它溜入彎,彎中慢慢加油出彎。

如果你技術好可以在直路尾剎車(brake),油門回中(netural),然後轉彎(steering)。
(重點是不可以轉彎時剎車,否則一定打轉)

My setting:
Drag Brake = 0
Initial Brake = 0
Brake Strength = 75%
 樓主| kwanthree 發表於 2012-9-17 21:02:30 | 顯示全部樓層

drag brake = 0 , 架車咪完全唔收?.....

http://www.youtube.com/watch?v=8bQqZl2WzBA
類似呢條個頭彎甘, 如果我架車唔比BRAKE...應該入唔到.....
hardmankam 發表於 2012-9-17 21:35:52 | 顯示全部樓層

如果set dragbrake =0,就要用自已手指推 brake。