RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3985|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電單車問題

sshh 發表於 2006-11-8 21:33:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟對電單車認識唔深
架車係suzuki, 只換了少量option,damper,motor
但為何架車轉彎時有困難? (樣子似推頭,冇咩轉向反應)
chingwingtat 發表於 2006-11-8 22:01:21 | 只看該作者
星期五(10-11-06)石門dee局有無興趣出黎研究一下,請教一下班師傅,你部車就會藥到病除!
 樓主| sshh 發表於 2006-11-8 22:18:05 | 只看該作者
thanks~但太遠了,小弟在HK west
會唔會係改左輕flywheel 所以會出現咁樣情況?
車仲改左28bb motor,尾damper(1/10車damper)
chingwingtat 發表於 2006-11-9 00:51:58 | 只看該作者
其實我覺得部車轉彎時有困難係會有好多原因的,但真係要睇到部車先知點攪,我起初玩都有好多問題解決唔到,要見到D師傅請教下佢地就解決晒!例如:servo安裝是否正確,人仔是否中位,車呔有無呔膽,轉向組件與組件之間有無被磨擦令轉向減慢速度……等,如果能將問題解決玩起上黎就得心應手得多啦!自然可以領略到樂趣之處!
soilderman83 發表於 2006-12-14 12:26:26 | 只看該作者
原帖由 chingwingtat 於 2006-11-9 00:51 發表
其實我覺得部車轉彎時有困難係會有好多原因的,但真係要睇到部車先知點攪,我起初玩都有好多問題解決唔到,要見到D師傅請教下佢地就解決晒!例如:servo安裝是否正確,人仔是否中位,車呔有無呔膽,轉向組件與組件 ...

agree!I think I need to go to shatin once to learn how to set la!
beebee 發表於 2006-12-14 12:37:31 | 只看該作者
原帖由 soilderman83 於 2006-12-14 12:26 發表

agree!I think I need to go to shatin once to learn how to set la!

歡迎~~果到好多師兄會幫倒手啦
soilderman83 發表於 2006-12-14 13:49:13 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2006-12-14 12:37 發表

歡迎~~果到好多師兄會幫倒手啦

I think I will use the orginial option to play and study and get some opinion to buy parts to modifly is better!
chingwingtat 發表於 2006-12-14 18:46:21 | 只看該作者
原帖由 soilderman83 於 2006-12-14 13:49 發表

I think I will use the orginial option to play and study and get some opinion to buy parts to modifly is better!

其實好多o野都可以DIY做出黎,唔一定買得到,我覺得哩個就係佢好玩之處!
笨仔 發表於 2006-12-14 19:22:47 | 只看該作者
原帖由 sshh 於 2006-11-8 21:33 發表
小弟對電單車認識唔深
架車係suzuki, 只換了少量option,damper,motor
但為何架車轉彎時有困難? (樣子似推頭,冇咩轉向反應)

你係咪用futaba個套電子嘢呢!
我都用過,真係你所講嘅一樣,但係換咗個快servo之後,就好好多.
 樓主| sshh 發表於 2006-12-14 19:47:10 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2006-12-14 19:22 發表

你係咪用futaba個套電子嘢呢!
我都用過,真係你所講嘅一樣,但係換咗個快servo之後,就好好多.

bingo
我用futaba個套ja
咁快servo使唔使預$300左右?
wave 發表於 2006-12-14 19:54:08 | 只看該作者
其實我都係用futaba個套,我冇咁o既問題,唔一定要用快servo,
我都係28BB MOTOR 係唔係你冇收油入灣呀?
chingwingtat 發表於 2006-12-14 19:58:58 | 只看該作者
好多師兄都係用futaba 135都無問題,如果要換我就會換9650!
beebee 發表於 2006-12-14 20:17:56 | 只看該作者
貴野我推介9602同9650 futaba產品...值得信賴!!平平地我就推介台灣gws 2bbmg...金屬齒都係$140左右....超值!!
beebee 發表於 2006-12-14 20:22:26 | 只看該作者
其實用o左輕飛輪,架車左右反應會好好多果喎~~唔明係似推頭,冇咩轉向反應??會唔會你尾壓用太高度數油壓油??因為太高度數...反應架車會太定...導致冇咩轉向反應出現....
 樓主| sshh 發表於 2006-12-14 20:23:31 | 只看該作者
可能係我用左1/10 既damper問題

beebee 發表於 2006-12-14 20:25:45 | 只看該作者
記住玩dee個迫力係要黎減速...唔係要黎迫死停車....
beebee 發表於 2006-12-14 20:29:19 | 只看該作者
都係果句~~出黎玩番晚...比吓d師兄睇吓...效果一定有改善
 樓主| sshh 發表於 2006-12-14 20:33:54 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2006-12-14 20:25 發表
記住玩dee個迫力係要黎減速...唔係要黎迫死停車....

玩dee技巧好似仲難過玩1/10~
我見佢車快又唔訓低轉彎,所以落左死brake
beebee 發表於 2006-12-14 20:38:40 | 只看該作者
玩大車同玩dee都有唔同o既技巧...冇話邊隻難d....你發覺架dee有問題..都識問吓...已經成功o左一半啦....努力操吓車...會好快上手o架啦~~
pat1111 發表於 2006-12-15 12:59:07 | 只看該作者
原帖由 beebee 於 2006-12-14 20:17 發表
貴野我推介9602同9650 futaba產品...值得信賴!!平平地我就推介台灣gws 2bbmg...金屬齒都係$140左右....超值!!

師兄請gws 2bbmg 洗唔洗改位?

Thanks