RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

吾係> XV-01 開工大吉製作 <廣告 差不多了⋯ XV01

樓主| batcat 發表於 2012-9-15 11:26:41 | 只看該作者

- XV01 Pro 製作記序章  終結 -

JV首航

初秋,無雨天清,晚風相送作伴,粗語笑聲相奏,三五良朋暢遊於JV,好不快慰!
非常多謝兩位魔鬼朋友仔相助完成首航,今次首試亦當上攝記,感謝,K魔同冰火哥。

初用上日前水車設定,結果⋯晌高速場配用上36R 呔車尾太過敏感,跟日前於公園試車用Tamiya Rally block有非常大分別。
第一排電之後即改為,頭籃尾黃,及改變尾damper 斜度(即用最入面個油壓版位),立即有所改善,不能說好,但至少可以跑得!詳見於試車片。

下次會作下列針對性改造⋯
1- 尾油改40油
2- 頭差油用100k, 尾用10k或3k.
3- 六角改為頭用6mm ,尾用7mm。
4- 改用其他touring 車殼,大壓尾翼是必須物品。
5- camber 改為前後一致.
<< 以上設定只屬參考性質,鄙人可能係怪人一個,車性設定可能歪走偏鋒,各位同志車手理應自我發展自家之特性。 >>

我對首航後之感想
起初砌車時已感受到架車係流有Rally 熱血,感覺強。試車後完全鐵証到佢係一個絶對完全的熱血硬派。(相比DF03RA 假裝Rally好得多)亦終於明白到為何前後萬向長度有別。我差不多可以保證架車用standard setting再改小小油壓設定, 個尾絶對非常生鬼,好容易令車手覺得"馬健倫 (Tommy Makkinen)" 上身一樣。 什麼縱移橫飄,完全無問題。正!
但要走JV,車手門相對要付出多一點心力去針對性改變佢在 "移橫" 方面既特質,方可成就。  另外車架應該參自FF03, 所以車手們可從FF03 設定上取經。

http://m.youtube.com/#/watch?feature=youtube_gdata_player&v=CZvMpNg95po&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DCZvMpNg95po%26feature%3Dyoutube_gdata_player&gl=HK

- 完 -

pakcheongkwan 發表於 2012-9-17 02:20:15 | 只看該作者

精彩, 不過想問下XV01如果想用 直蕉插鋰電, 有無辦法?

我就淨係諗到上面開兩個hole, 唔知有無其他option???
IS520 發表於 2012-9-17 09:15:26 來自手機 | 只看該作者
夏健倫 揸 F1,
馬健倫 揸 Mit EVO.
對 bu 對…
 樓主| batcat 發表於 2012-9-17 10:11:34 | 只看該作者
IS520 發表於 2012-9-17 09:15
夏健倫 揸 F1,
馬健倫 揸 Mit EVO.
對 bu 對…

Ar.. Thanks man... you right, just updated.
Tommy Makkinen!!!
一匹狼 發表於 2012-9-17 12:43:47 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2012-9-17 02:20
精彩, 不過想問下XV01如果想用 直蕉插鋰電, 有無辦法?

我就淨係諗到上面開兩個hole, 唔知有無其他option ...

有位走,只要蕉頭L形甘焊
pakcheongkwan 發表於 2012-9-17 13:45:21 | 只看該作者
一匹狼 發表於 2012-9-17 12:43
有位走,只要蕉頭L形甘焊

唉...試左喇, 比你走位嗰度, 太闊喇, 同一般用開嗰啲電嘅蕉位對唔正, 就算用左L型都落唔到
 樓主| batcat 發表於 2012-9-18 01:55:28 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2012-9-17 13:45
唉...試左喇, 比你走位嗰度, 太闊喇, 同一般用開嗰啲電嘅蕉位對唔正, 就算用左L型都落唔到 ...

師兄有無相睇?
我都焊L型並用到60C 厚電無問題,好fit 。
不計破壞防塵功能下,我不建議開頂玩直插,徐非你能確保排電放入架車之後完全不能移動,又或者你開兩個超大既窿。
pakcheongkwan 發表於 2012-9-18 11:04:04 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-18 01:55
師兄有無相睇?
我都焊L型並用到60C 厚電無問題,好fit 。
不計破壞防塵功能下,我不建議開頂玩直插,徐 ...

想問下你舊電係咪窄過個電池盒嘅空間? (即係放入去之後仲可以左右走動)

我有兩個brand嘅鋰電, 都係電池上嘅蕉插距離 窄過 嗰兩個走線位, 而且舊電係可以前後左右都走動到.

所以一邊L型蕉插落左去, 另一邊就一定頂起, 我咁講我諗大家應該明白到個情況, 而且嗰度影唔到比大家睇(就係放唔入囉)

我唔明點解佢會設計到個盒咁闊, FF03嗰啲都係啱啱好fit啦, 點解會咁...不如ching影一影電放左入去未關上蓋之前個樣比我睇下好嗎?
pakcheongkwan 發表於 2012-9-18 11:07:31 | 只看該作者

我係喺入面貼左兩層海棉膠紙, 而家電池放入去之後係不能左右活動, 只能前後活動

仲想問下你舊電係咩brand? (是否就係嗰舊SMC?) 感激萬分

補充: 剛剛上左SMC宮網睇, 長闊高都同我手上嘅一樣, 但明顯正負蕉插就攞得非常盡, 好貼左右兩邊, 而我嗰啲就係無攞到咁盡

相信就係呢個原因所以我無辦法放入去...SAD
 樓主| batcat 發表於 2012-9-18 22:29:34 | 只看該作者
pakcheongkwan 發表於 2012-9-18 11:07
我係喺入面貼左兩層海棉膠紙, 而家電池放入去之後係不能左右活動, 只能前後活動

仲想問下你舊電係咩brand? ...

Hope this help!
hei_choro 發表於 2012-9-26 15:11:29 | 只看該作者
我都收左部XV01~
之後買左個ST165 Celica
stam28 發表於 2012-9-26 15:21:55 | 只看該作者
hei_choro 發表於 2012-9-26 15:11
我都收左部XV01~

正!我都想買lee個殻!
 樓主| batcat 發表於 2012-9-26 23:55:03 | 只看該作者
hei_choro 發表於 2012-9-26 15:11
我都收左部XV01~

恭喜,恭喜,果然係同道中人。
hei_choro 發表於 2012-9-27 00:44:09 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-26 23:55
恭喜,恭喜,果然係同道中人。

hehe
今日去左跑Rally
cwkenneth 發表於 2013-7-2 13:27:11 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-14 15:00
XV01 Pro vs TA03F改!

C-Hing, could you please advise the model no of the motor fan installed in your XV-01?
RoyaleM3 發表於 2013-7-10 17:38:36 | 只看該作者

Batcat C hing,

Any videos of your current XV01 and any update on your set up.

I have read your posts and looked at some videos.  Very informative.  Thank you.

p.s. Do you play on Sunday mornings ?