RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

吾係> XV-01 開工大吉製作 <廣告 差不多了⋯ XV01

樓主| batcat 發表於 2012-9-7 00:37:48 | 只看該作者

M3x40mm:  
容易買到⋯自由道或東方街,高質貴價貨,無白鋼就買鈦,反正都係三數支。
平正之選,廣東道大照螺絲廠,或各大五金店,又或者鴨記。
nikeid 發表於 2012-9-7 00:40:31 | 只看該作者
自由道或東方街 ??  東方街...唔係淨係得偉高咋咩??    自由道係邊??  有咩鋪頭??
J.J. 發表於 2012-9-7 00:54:52 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-4 09:38
04-09-2012....
講到星星鋁合金推杆,靚,的確係上品,跑平路吾錯,但走越野水地就真係不敢恭維。 大力撞下 ...

請問師兄,隻牙差是乜牌子和何處有售??
 樓主| batcat 發表於 2012-9-7 08:19:53 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-9-7 00:40
自由道或東方街 ??  東方街...唔係淨係得偉高咋咩??    自由道係邊??  有咩鋪頭?? ...

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... digest&digest=1
 樓主| batcat 發表於 2012-9-7 08:57:23 | 只看該作者
J.J. 發表於 2012-9-7 00:54
請問師兄,隻牙差是乜牌子和何處有售??

Texm Assx.....
You can buy it from KWS.  Hope this help.
terrykan 發表於 2012-9-7 10:42:20 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-9-6 17:20
是否 XV-01 專用的?

不是!
jypepe 發表於 2012-9-7 16:55:26 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-6 00:21
06-09-2012⋯⋯
今晚終於初步完成個車架,非常硬淨,特別加上鋁碼後,搖臂可以說是無械可擊,每搖一下都爽 ...

哎呀, 我就係想買黎玩TOURING.....

冇理由, GTR 升高左變 RALLY.....
hardmankam 發表於 2012-9-7 18:17:25 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-7 08:57
Texm Assx.....
You can buy it from KWS.  Hope this help.

有一個小問題問有XV-01的師兄:

在尾 hub 的外軸承/bearing 位,可否不用 'NN3' 的膠 collar 而買一個大少少的 bearing?  
如果可以的話, bearing 什麼 size? 有冇師兄可以量量膠 collar 的外圍 size.

謝謝!!

樓主| batcat 發表於 2012-9-7 21:40:02 | 只看該作者
hardmankam 發表於 2012-9-7 18:17

在尾 hub 的外軸承/bearing 位,可否不用 'NN3' 的膠 collar 而買一個大 ...

同志,如果粒NN3加埋粒1050一齊換成粒啤呤,你估個尾hub果幾粒啤呤會有幾重?unsprung weight 如果嚴重地加磅,會比到你一系列既"正野"感受⋯呵。 玩慢爬另計。
加下粒"硬"膠膠我都可以接受,位又極fit。有米的話我會直接換番對籃金尾杯。貴係貴,但一次到位。

⋯大食,電。
⋯懶惰,懸掛。
⋯火滾,摩打。
⋯波out,轉彎。
⋯搖盪,車架⋯噢⋯正呀。

(以上純屬一個表達方式,希望師兄吾好介意。
terrykan 發表於 2012-9-7 22:09:41 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-7 21:40
同志,如果粒NN3加埋粒1050一齊換成粒啤呤,你估粒野會有幾重?unsprung weight 如果嚴重地加磅,會比到你 ...

金屬尾杯重包啤兩粒呤!
o0ooo0oo 發表於 2012-9-7 22:29:49 | 只看該作者
hardmankam 發表於 2012-9-7 18:17

在尾 hub 的外軸承/bearing 位,可否不用 'NN3' 的膠 collar 而買一個大 ...

我直接換咗媽星TRF201 options金屬杯(需要改孔位)跟件有兩粒大bearing,編號1350,外徑度過係13mm.
hardmankam 發表於 2012-9-7 22:38:37 | 只看該作者
o0ooo0oo 發表於 2012-9-7 22:29
我直接換咗媽星TRF201 options金屬杯(需要改孔位)跟件有兩粒大bearing,編號1350,外徑度過係13mm. ...

謝謝!
terrykan 發表於 2012-9-7 23:08:59 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-6 23:58
---->>> 補充:波箱 (Front & Rear) 內有數顆"黑膠膠樣衰衰"既膠collar分別係 M4x2mm , M5x9mm令人不 ...

啲collar好難買,好彩都畀我買到!
 樓主| batcat 發表於 2012-9-8 01:58:45 | 只看該作者
terrykan 發表於 2012-9-7 23:08
啲collar好難買,好彩都畀我買到!

呵⋯Tobee 無貨咩?
terrykan 發表於 2012-9-8 08:24:24 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-8 01:58
呵⋯Tobee 無貨咩?

得番Tech Racing有!其它全部無晒!
 樓主| batcat 發表於 2012-9-9 01:47:55 | 只看該作者

差不多完成啦,萬事俱備,只欠套防水esc / 摩打。

哈⋯做足成個星期終於可以講完成,我與XV既約會家下先正式開始。

又有野彈⋯
1-跟車套彈弓真係軟得可憐,放尾僅可接受.  陰功囉,放頭就長期向下墮,完全fing 吾起。又係必换,除非我全原裝玩白豬。
2-海綿bumper 上果幾粒銀介子,需無犯過,但面目可憎,簡單講"樣衰"。我又換。

有讚⋯
1-好一個別出心裁既前上camber 推桿角度,非平行下搖臂。用斜角去抵消一部份懸掛既振盪,正。
2-前bumper 底個散熱亦係渦心design,不過我亦覺得差一點,最後我晌個海綿入風位斜片小許,以加大入風量。

樓主| batcat 發表於 2012-9-9 01:52:25 | 只看該作者

為左架XV,早晌兩個多月前已經準備了兩隻Rally 殼可供穿上,ST191 同 WRX Sti 5 door,  最後都係覺得WRX 稍微正斗D,所以首先為水貓號穿上Sti 戰袍。

當完成試車報告後,都係時候要講再見,多謝各位師兄支持,意見及觀看。其望下次再會,如果兄師學弟們有関於XV既事想分享,歡迎留言,鄙人知無不言。

多謝
福貓 Zagato
IS520 發表於 2012-9-9 07:50:28 來自手機 | 只看該作者
So Nice
KENNY110 發表於 2012-9-9 08:00:35 | 只看該作者
其侍試車報告
chunchun516 發表於 2012-9-9 08:39:26 | 只看該作者
玩水戰,要等雨天。