RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2680|回復: 12
收起左側

大家噴白色車殼時會否噴埋底色

A300 發表於 2012-8-26 19:19:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

噴殼時  會否噴埋底色  

如果車殼本身噴白色 有光一照就穿  同埋隻星星 PS1 好似唔夠白有少少偏紅  同 D 白色膠件有點不同色

如果我噴黑色做底色  隻白色會否變實在左 ?  如果噴銀色又會變成點 ?
Allan007 發表於 2012-8-26 19:50:13 | 顯示全部樓層
如果噴白色打黑底就死緊。我就乜都唔打,最多噴厚D。
噴其他基本色就多數打白底,黑色當然都唔打啦。噴銀色就一定要打黑底。如果噴完淺色需要噴深色,就會打層銀底先。
Noir.KAZE 發表於 2012-8-26 19:54:46 | 顯示全部樓層

白色都係打銀底

唔好用tamiya白啦.......乜遮蓋力都冇
 樓主| A300 發表於 2012-8-26 20:33:42 | 顯示全部樓層
如果噴白色打黑底就死緊  出黎隻色會變成點

白色打銀底 效果又會如何 ?

有無人講下
Noir.KAZE 發表於 2012-8-26 20:37:52 | 顯示全部樓層
A300 發表於 2012-8-26 20:33
如果噴白色打黑底就死緊  出黎隻色會變成點

白色打銀底 效果又會如何 ?

打黑底而白色唔夠厚,就會好似俾人打完瘀左咁
打銀底而白色唔夠厚,比黑色好少少,不過都會好明顯變左唔係白色

噴銀底,白色可以薄少少,黑底就一定冇得妥協.......
 樓主| A300 發表於 2012-8-26 20:41:04 | 顯示全部樓層
Noir.KAZE 發表於 2012-8-26 20:37
打銀底而白色唔夠厚,比黑色好少少,不過都會好明顯變左唔係白 ...

Thanks a lot
Noir.KAZE 發表於 2012-8-26 20:43:04 | 顯示全部樓層

最好就係噴到個白色係燈光底下有7成以上唔透光先再噴銀底

最後打個黑底......就最好啦
 樓主| A300 發表於 2012-8-26 20:44:37 | 顯示全部樓層
如果白色厚 唔平均 / 有 D 地方某一區域噴多左厚左  打銀底又會點 ?
 樓主| A300 發表於 2012-8-26 20:46:34 | 顯示全部樓層
如果用番白色做底 直接噴厚佢 又會點 ...
jypepe 發表於 2012-8-26 21:23:03 | 顯示全部樓層
A300 發表於 2012-8-26 20:44
如果白色厚 唔平均 / 有 D 地方某一區域噴多左厚左  打銀底又會點 ?

睇你對顏色敏唔敏感, 或者要求高唔高

有d覺得爭少少冇所謂, 或者根本睇唔出d色唔均衡
有d要求靚仔影沙龍, 咪奄尖d
Allan007 發表於 2012-8-26 21:47:57 | 顯示全部樓層
Noir.KAZE 發表於 2012-8-26 20:37
打銀底而白色唔夠厚,比黑色好少少,不過都會好明顯變左唔係白 ...

比人打瘀左...
Noir.KAZE 發表於 2012-8-26 21:51:22 | 顯示全部樓層
A300 發表於 2012-8-26 20:44

如果白色真係夠厚,少少唔均勻係唔會有太大影響
Noir.KAZE 發表於 2012-8-26 21:51:50 | 顯示全部樓層
A300 發表於 2012-8-26 20:46
如果用番白色做底 直接噴厚佢 又會點 ...

你會噴哂成支孖精PS-1.......