RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6559|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

PS或者PC系列噴漆,有冇代替品??

nikeid 發表於 2012-8-21 17:43:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
因為好多鋪頭都冇賣PS或者PC系列噴漆,就算有,現貨量都好少;而且可供選擇的顏色更少 所以想問下各位師兄,如果我用水性油或油性油噴落車殼得唔得呢??
s.y.kwok 發表於 2012-8-21 19:31:25 | 只看該作者
上係上到,
不過係易甩囉
dicyrc 發表於 2012-8-21 19:57:55 | 只看該作者
ching 請問是五金鋪買的漆油,抑或是模型專用漆油
如果要噴模型漆,需要另購噴槍和氣泵,雙*套裝件約費 HK$ 76X
模型漆油都要買同牌子的稀油水,否則會引致油漆結塊,因而塞噴槍咀,
油性模型漆覆蓋力比水性漆,兼乾固時間快,但溶液沸發快及毒性大,要在通風地方(抽油煙機或抽氣扇)進行清洗噴槍或噴塗模型
水性模型漆雖然毒性低及可用水清洗噴槍,但須要控制噴塗漆料的量,以避免結水珠,亦要耐心等候顏料乾固後,以噴塗另一層顏料,同時,稀釋顏料應用專用稀釋液才有較佳的著色效果
總括來說,使用模型油可自由調配不同的顏色使用,不過,完成噴塗後,仍需噴上清漆或其它來顏料,以保固所噴塗顏料能緊貼車殼
 樓主| nikeid 發表於 2012-8-21 20:55:51 | 只看該作者

係咪一定要用Faskolor的水性油去噴車殼??  其他牌子,e.g. 孖星,郡氏  又得唔得??
孖星,郡氏 的水性油可唔可以好似 Faskolor 的水性油一樣, 用清水稀釋 ??
Thanks !!!
sunnymok 發表於 2012-8-21 23:18:49 | 只看該作者
PARMA FASKOLOR 係可以用孖星X20A天那水稀釋,但出黎效果會比較粗.冇PARMA開油水咁幼滑.噴完曬所有水性油後,再薄薄地噴一浸黑色或銀色PS油做保護.咁就冇咁易甩.
sunnymok 發表於 2012-8-21 23:18:54 | 只看該作者
PARMA FASKOLOR 係可以用孖星X20A天那水稀釋,但出黎效果會比較粗.冇PARMA開油水咁幼滑.噴完曬所有水性油後,再薄薄地噴一浸黑色或銀色PS油做保護.咁就冇咁易甩.
 樓主| nikeid 發表於 2012-8-22 17:03:17 | 只看該作者
sunnymok 發表於 2012-8-21 23:18
PARMA FASKOLOR 係可以用孖星X20A天那水稀釋,但出黎效果會比較粗.冇PARMA開油水咁幼滑.噴完曬所有水性油後, ...

噴完曬所有水性油後,再薄薄地噴一層 光油或者水性油  做保護,又得唔得呢??
 樓主| nikeid 發表於 2012-8-22 22:25:04 | 只看該作者
any c-hing can help ?
sunnymok 發表於 2012-8-22 23:26:17 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-8-22 17:03
噴完曬所有水性油後,再薄薄地噴一層 光油或者水性油  做保護,又得唔得呢?? ...

噴油性光油有少少幫助脂(保護左D水性油).但冇黑色或銀甩色咁好.因為黑色及銀色可以將你先前噴好嘅水性油顯示得更實淨.水性油係做唔到保護嘅作用.
 樓主| nikeid 發表於 2012-8-22 23:29:12 | 只看該作者
sunnymok 發表於 2012-8-22 23:26
噴油性光油有少少幫助脂(保護左D水性油).但冇黑色或銀甩色咁好.因為黑色及銀色可以將你先前噴好嘅水性油 ...

器材方面要幾錢?
sunnymok 發表於 2012-8-22 23:38:06 | 只看該作者
睇下你嘅預算啦.台灣噴槍由大約HK$250起至美國日本製嘅HK$1200左右都有.風泵則由HK$4XX起至HK$2XXX. 我自己個泵就買左HK$1200左右.
 樓主| nikeid 發表於 2012-8-23 07:00:22 | 只看該作者
sunnymok 發表於 2012-8-22 23:38
睇下你嘅預算啦.台灣噴槍由大約HK$250起至美國日本製嘅HK$1200左右都有.風泵則由HK$4XX起至HK$2XXX. 我自己 ...

師兄可唔可以 list out 啲值得推薦的器材的型號和牌子 ?
gimsink 發表於 2012-8-23 10:26:11 | 只看該作者
喷车殻要用PC油的, 細細支自已开来油或喷的PC油得幾隻色冇乜撰擇,但即噴裝PC应該好多隻色架, 不過要去模型店買, RC 店好少选擇的, 另, 一般水性油性漆都係用泥油或喷靜态模型的, 用泥喷車殻死硬, 當然, 用架RC泥做境品則例外...
 樓主| nikeid 發表於 2012-8-23 15:34:58 | 只看該作者
gimsink 發表於 2012-8-23 10:26
喷车殻要用PC油的, 細細支自已开来油或喷的PC油得幾隻色冇乜撰擇,但即噴裝PC应該好多隻色架, 不過要去模型 ...

但點解我見有部分師兄都係用噴槍去噴殼。顏色多而鮮艷,如果佢地只係用PC油,又冇咩可能做到咁高水準
sunnymok 發表於 2012-8-25 21:06:49 | 只看該作者
PARMA FASKOLOR 本身係有幾個係列顏色係列嘅. 一係者普通顏色係列,二係螢光色係列,三係珠光金屬色係列. 你要噴一D霧化邊嘅劾果一定要用PARMA FASKOLOR或者雙星PC水性油噴.其他噴裝PC係做唔到嘅.
至於噴槍同風泵可以去旺角千X達模型睇下.平貴都有.相信總有一款合你用嘅.
gimsink 發表於 2012-8-27 11:24:00 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-8-23 15:34
但點解我見有部分師兄都係用噴槍去噴殼。顏色多而鮮艷,如果佢地只係用PC油,又冇咩可能做到咁高水準 ...

星星PC油有兩仲, 油裝同噴裝, 油裝係要自己开稀用喷槍噴的, 但颜色選擇少, 喷裝就色多但喷得唔夠幼細....
 樓主| nikeid 發表於 2012-8-27 15:31:59 | 只看該作者
gimsink 發表於 2012-8-27 11:24
星星PC油有兩仲, 油裝同噴裝, 油裝係要自己开稀用喷槍噴的, 但颜色選擇少, 喷裝就色多但喷得唔夠幼細.... ...

就係呢隻,好多鋪頭都冇入貨或顏色好少。  啲噴油高手買邊隻油噴呢
chacha 發表於 2012-8-27 15:41:05 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-8-27 15:31
就係呢隻,好多鋪頭都冇入貨或顏色好少。  啲噴油高手買邊隻油噴呢

太小色緊係冇咩人羅,我諗代理都唔多會入新貨
 樓主| nikeid 發表於 2012-8-27 22:44:58 | 只看該作者
chacha 發表於 2012-8-27 15:41
太小色緊係冇咩人羅,我諗代理都唔多會入新貨

佢地係用水性油或者油性油去噴 ?
sunnymok 發表於 2012-8-27 23:29:04 | 只看該作者
主要都係PARMA水性油.