RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2132|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DB01入倉

redcar 發表於 2012-8-20 14:57:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟有部DB01打算入倉玩下,平時飛街但尾珠差盤熔了幾次,
請問Ching有冇好介紹,如果用牙差入倉玩通常用幾多度油?
限滑又是乜野?
hardmankam 發表於 2012-8-20 15:57:32 | 只看該作者

DB01 太塑, 入倉玩好易(破碎).
最好轉金屬臂碼 (suspension mount), 金屬珠差盤 (diff outdrive), 限滑 (slipper clutch), 金屬油壓 (dampers) 等等.

限滑 (slipper clutch)是起跳落地時吸收壓力的系統. 如果冇限滑,齒輪、軸容易損壞.
kamlo713 發表於 2012-8-20 19:38:06 | 只看該作者
買咁多嘢改 不如買B44.1
 樓主| redcar 發表於 2012-8-21 06:49:03 | 只看該作者
我都知DB01 太塑舊D但行得又冇錢換車所以想改下.
請問Ching金屬珠差盤有冇part number?因為熔了幾次
如果用牙差入倉玩通常用幾多度油?
 樓主| redcar 發表於 2012-8-21 06:49:50 | 只看該作者
hardmankam 發表於 2012-8-21 10:17:17 | 只看該作者
redcar 發表於 2012-8-21 06:49
我都知DB01 太塑舊D但行得又冇錢換車所以想改下.
請問Ching金屬珠差盤有冇part number?因為熔了幾次
如果用 ...

金屬珠差盤用 TRF501 個隻。
應該冇出過牙差。
入倉: 前5000-7000, 後1000-2000
我建議賣了db01,買部好小小(不等於買貴)。
可考慮 Team C TR04pro (包:直電版本,牙差,金屬盤,金屬油壓,限滑)
然後後買金屬臂碼,合計一千中!