RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2165|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M3x5x2 vs. M3x2 的分別?

westcott 發表於 2012-8-15 02:07:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我見到3Racing有兩隻介子好似差不多.但是(M3x5x2)是簿啲,(M3x2)是厚啲,請問(M3x5x2)的"5"是那一部份的measurement.為可(M3x2)無寫.
ricksonchow 發表於 2012-8-15 03:02:17 | 只看該作者
我估係外圈直徑, 因為bearing 都係用lee 個方法命名
如果你果兩張圖都係m3 內徑, 佢地應該一樣厚都係2mm, 但係外圈M3x2 (上圖) 會大過 M3x5x2 (下圖)
 樓主| westcott 發表於 2012-8-15 03:43:15 | 只看該作者

唔該師兄.即係M3x2同埋M3x5x2的內圓圈是一樣size.對嗎?其實M3x2是否M3x6x2?
ricksonchow 發表於 2012-8-15 03:44:50 | 只看該作者
westcott 發表於 2012-8-15 03:43
唔該師兄.即係M3x2同埋M3x5x2的內圓圈是一樣size.對嗎?其實M3x2是否M3x6x2?

內圓圈係M3 即3mm,一樣size , 果張好可能係M3x6x2
kkchung 發表於 2012-8-15 03:54:25 | 只看該作者
3RAC-WF320/PK 和 3RAC-WF320/5/PK 也是內孔 3mm 高 2mm,分別只是外徑不同。3RAC-WF320/5/PK 外徑較細一些(5mm),多數用於沒多空間的 A 臂 pin位 或 會令一方是放啤呤作中介用。
 樓主| westcott 發表於 2012-8-15 04:37:10 | 只看該作者
多謝各師兄回覆.現在清楚了.Shopping time ...