RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4539|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新購入油車

JiaoJiao 發表於 2012-8-7 11:41:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人在淘寶買了一部國產油車, 18級, 收到貨時已經磨車, 之後我就入了16號油一拉就撻著, 試了車無問題就off左, 油箱還有半剛油, 過了幾日再撻車時就撻唔著, 我以為油太多啦~~放油~~把火咀拆出黎, 再撻車都係唔得~~我打電話比個店主問~~佢叫我做的野都做晒都係撻唔著, 請問C兄, 可否幫忙呀~~
hktchim 發表於 2012-8-7 12:45:43 | 只看該作者
會唔會油針塞左?
 樓主| JiaoJiao 發表於 2012-8-7 12:56:10 | 只看該作者
hktchim 發表於 2012-8-7 17:49:04 | 只看該作者
有好多可能性,火咀有冇電?有冇油到?
有時車放耐左,要著多幾次先得嫁!
我係新手,大家一起研究下
 樓主| JiaoJiao 發表於 2012-8-8 10:02:19 | 只看該作者
hktchim 發表於 2012-8-7 17:49
有好多可能性,火咀有冇電?有冇油到?
有時車放耐左,要著多幾次先得嫁!
我係新手,大家一起研究下 ...

ching, 我check過火咀有電到~~應該有油到, 搵日出黎玩呀~~我住荃灣區~~妳呢?
hktchim 發表於 2012-8-8 10:49:58 | 只看該作者
JiaoJiao 發表於 2012-8-8 10:02
ching, 我check過火咀有電到~~應該有油到, 搵日出黎玩呀~~我住荃灣區~~妳呢?

小弟係東涌人,仲味出過場玩,因為車技好差
 樓主| JiaoJiao 發表於 2012-8-8 10:53:54 | 只看該作者
hktchim 發表於 2012-8-8 10:49
小弟係東涌人,仲味出過場玩,因為車技好差

hehe, 我連車都未開過~~本來想買架拖頭玩~~不過太貴~~所以係淘寶買架油車玩下~~點知預到咁多問題~~不過都幾有趣~~如果將來玩我好d~~會再買多少少野~~upgrate下~~
hktchim 發表於 2012-8-8 11:01:27 | 只看該作者
JiaoJiao 發表於 2012-8-8 10:53
hehe, 我連車都未開過~~本來想買架拖頭玩~~不過太貴~~所以係淘寶買架油車玩下~~點知預到咁多問題~~不過都 ...

油車係甘,我岩岩挽時著左成晚車都著唔到,之後上YOUTUBE睇下人地點著,慢慢泥,就開始慢慢上手嫁啦!
國產身(HSP?),要小心手拉,最好買撻箱
 樓主| JiaoJiao 發表於 2012-8-8 11:43:54 | 只看該作者
hktchim 發表於 2012-8-8 11:01
油車係甘,我岩岩挽時著左成晚車都著唔到,之後上YOUTUBE睇下人地點著,慢慢泥,就開始慢慢上手嫁啦!
國產身( ...

我都唔知係米HSP, 我買左呢部http://item.taobao.com/item.htm? ... 5878ccb1563675245f0
pkogps 發表於 2012-8-8 12:58:25 來自手機 | 只看該作者
JiaoJiao 發表於 2012-8-8 11:43
我都唔知係米HSP, 我買左呢部http://item.taobao.com/item.htm?id=38592571&ali_refid=a3_420521_1006:11 ...

哇 都成千一蚊人仔
 樓主| JiaoJiao 發表於 2012-8-8 14:14:36 | 只看該作者
pkogps 發表於 2012-8-8 12:58
哇 都成千一蚊人仔

你的唔洗咩~~
幾粒審 發表於 2012-8-8 18:14:38 | 只看該作者
JiaoJiao 發表於 2012-8-8 10:02

check 過火咀有電,咁火咀紅唔紅,要拆出嚟度,有時火咀通頭幾秒紅,跟住就暗返都唔其,尤其是D 平價貨...
如果火咀好確定有電,你可以試吓滴兩三滴油落氣缸,然後上返緊火咀,按住火咀電拉,咁有電有油,照理應該着到車,
到時留意油喉有冇上油,如果引擎係兩三秒由低至高後死火,代表無油上,燃料燒晒...
 樓主| JiaoJiao 發表於 2012-8-8 18:21:58 | 只看該作者
幾粒審 發表於 2012-8-8 18:14
check 過火咀有電,咁火咀紅唔紅,要拆出嚟度,有時火咀通頭幾秒紅,跟住就暗返都唔其,尤其是D 平價貨...
如 ...

THANK ching, 我今晚試下先~~
幾粒審 發表於 2012-8-8 18:39:15 | 只看該作者
補充返:
想架車死火,唔好按住死氣喉排氣口,會有機會將大量燃料谷入燃燒室,到時好難再着返車,最好用硬物按住飛輪,直至停車,或者隨手攞隻鞋拑住都得...
如果覺得手拉好緊,有可能燃燒室內太多油積住,可以拆出火咀,用紙巾或布條按住火咀位置,拉5.6 下手拉,張多餘燃料排出,裝回火咀,易着好多嫁...
 樓主| JiaoJiao 發表於 2012-8-9 10:16:57 | 只看該作者
幾粒審 發表於 2012-8-8 18:39
補充返:
想架車死火,唔好按住死氣喉排氣口,會有機會將大量燃料谷入燃燒室,到時好難再着返車,最好用硬物按住 ...

thank ching, 好詳細呀~~第一次著左車我就係用手按住死氣候排氣口呀~~~
jess 發表於 2012-8-9 11:57:44 | 只看該作者
如有油上。有電到。 基本部機著得。現在只欠調教大小油針。令部機 穩定。唔死火。
幾粒審 發表於 2012-8-9 20:27:36 | 只看該作者
一言難盡...
粗略D 調教咪將怠速螺絲調大D ,等佢高轉少少,應該可以停耐D ,再精準D ,就要請教呢度超級達人【beebone】
師父喇,佢對引擎調教油車問題,熟悉到穿晒窿,我只係識少少辦代表架咋...
jess 發表於 2012-8-10 00:07:51 | 只看該作者
係啦.....真係一文難盡,用文字好難解釋教計問題,好多時靠經驗和耳仔去調,如果教唔到就真係要攞出黎俾机佬師兄教
hktchim 發表於 2012-8-10 14:11:22 | 只看該作者
jess 發表於 2012-8-10 00:07
係啦.....真係一文難盡,用文字好難解釋教計問題,好多時靠經驗和耳仔去調,如果教唔到就真係要攞出黎俾机佬 ...

C-HING,你的車搞成點?
luntao 發表於 2012-8-10 19:50:14 | 只看該作者
睇下火咀紅唔紅,你果個係唔係手拉,手拉第一下好易撻,之後嘿嘿,你手拉撻車,最緊要唔好俾佢停,一味拉,唔係勁大力一下,要俾小小力,勁快咁拉,
我第一次玩果時,用左我成個星期睇YOUTUBE,學化油器,