RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

啱啱入左部Slash 4X4 ( up 了新相 )

ThomasZ 發表於 2012-8-11 13:15:46 | 只看該作者
條片拍得好靚喎~ 個場係咪在香港的?
個穩定器UPLOAD完條片都可以關掉的
exo_oni 發表於 2012-8-11 14:11:01 | 只看該作者
條片好正呀 CHING
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-11 15:18:55 | 只看該作者
Thanks! 個穩定器熄左又手震到飛起....我一條友冇人同我影...唯有個電話同支控合體

果度叫Mottingham, 響South East London
vcslll 發表於 2012-8-11 17:19:34 | 只看該作者

個場好正.可色唔系香港!有無師兄知道香港邊道有這樣的場地?謝謝.
hongjj 發表於 2012-8-11 19:07:48 | 只看該作者
nice,,,,,,,,,,,,,,,,,
colorswan 發表於 2012-8-11 21:57:19 | 只看該作者
個場真係好正噃...有飛jump...
RC_BRYAN_RC 發表於 2012-8-12 03:59:16 | 只看該作者
mansiu 發表於 2012-8-11 01:35
不是我,係一個超級高手的

Oic, can't wait to see yours
ThomasZ 發表於 2012-8-12 04:19:14 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2012-8-11 15:18
Thanks! 個穩定器熄左又手震到飛起....我一條友冇人同我影...唯有個電話同支控合體

果度叫Mottingham, 響S ...

諾定咸森林?
我多數都係一個人玩車一個人拍片, 所以多數都係用腳架拍定點。
ThomasZ 發表於 2012-8-12 04:19:58 | 只看該作者
vcslll 發表於 2012-8-11 17:19
個場好正.可色唔系香港!有無師兄知道香港邊道有這樣的場地?謝謝.

粉嶺MX CLUB
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-12 07:31:27 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-8-12 04:19
諾定咸森林?
我多數都係一個人玩車一個人拍片, 所以多數都係用腳架拍定點。 ...

諾定咸響北邊好多,要三粒鐘車程, 呢個場響London 附近, 泊車響隔又冇人理, 所以今日又去多次

今次電話放響地下影, 手震不再
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-12 07:52:51 | 只看該作者
不過今日尾杯又有粒 5x11x4 bearing 衰左...  完全個藍色seal 甩哂皮, 得返個金屬圈... 睇黎要買返十粒八粒做後備

登錄/註冊後可看大圖
hongjj 發表於 2012-8-12 11:55:09 | 只看該作者
nice,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ThomasZ 發表於 2012-8-12 19:02:29 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2012-8-12 07:52
不過今日尾杯又有粒 5x11x4 bearing 衰左...  完全個藍色seal 甩哂皮, 得返個金屬圈... 睇黎要買返十粒八粒 ...

你係咪玩3S? 部車損耗得咁快既? 啤令買定一套啦, 香港好似買百一蚊左右有排用。
一係好似我咁, 跳少D,玩下RALLY會襟玩好多
舊片重溫:
http://www.youtube.com/watch?v=hO3v2ADpdNE
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-13 08:16:02 來自手機 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-8-12 19:02
你係咪玩3S? 部車損耗得咁快既? 啤令買定一套啦, 香港好似買百一蚊左右有排用。
一係好似我咁, 跳少D,玩 ...

你估中左…我放左兩粒2200 3s 落去, 好鬼勁…其實我拆尾軸出黎果陣發現有草卷左入轆同bearing之間以致磨蝕d rubber seal. So far ,出問題既都係尾軸既5x11x4, 其他都冇咩大問題。都係玩返2s好d, 3s 太癲
gimsink 發表於 2012-8-13 10:09:31 | 只看該作者
我觉得套跟車碑令係好差的, 想当日我新车落地不到兩个月就爆六七粒, 中差同埋摩打都爆過, 跟住去碑令行配番一套換洒, 到而家差不多兩年了都冇乜事, 跑沙滩弄至生銹例外 !
gimsink 發表於 2012-8-13 10:18:04 | 只看該作者
最初果陣玩過3s, 不過太快連行直都难控, 怕怕, 各后尾玩過3S LiFE, 就好好多, 不過電大难装得好, 最后都係行番2S, 夠玩架喇.....
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-13 11:06:13 來自手機 | 只看該作者
gimsink 發表於 2012-8-13 10:09
我觉得套跟車碑令係好差的, 想当日我新车落地不到兩个月就爆六七粒, 中差同埋摩打都爆過, 跟住去碑令行配番 ...

師兄你用咩牌子既 bearing ?
gimsink 發表於 2012-8-13 11:31:53 | 只看該作者
求其買的, 唔知乜牌, 好似SKF或者NSK .......掛......
ThomasZ 發表於 2012-8-14 03:44:59 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2012-8-13 08:16
你估中左…我放左兩粒2200 3s 落去, 好鬼勁…其實我拆尾軸出黎果陣發現有草卷左入轆同bearing之間以致磨 ...

哈! 呢種死法我都試過好多次, 不過係出現在車輪到多D。
中軸粒大啤鈴係最易死的, 所以條中軸一定要封得好好, 一係就完全唔好封,連個軸蓋都唔用。如果封得唔好就好似一條隧道咁引導D沙石直擊啤鈴,必死!
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-15 00:42:33 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-8-14 03:44
哈! 呢種死法我都試過好多次, 不過係出現在車輪到多D。
中軸粒大啤鈴係最易死的, 所以條中軸一定要封得好 ...

中軸已經做左三重防塵, 雖然都有d塵入到去, 但係已經冇砂, 最近果三次拆開中軸bearing 都好順, 冇砂入到去.. lee幾日諗住上去RCmart 睇下有咩貨可以入, 係唔係walking in 平過上網買?  Bearing 諗住買YR, 116一set, 價錢ok ma?

登錄/註冊後可看大圖