RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9540|回復: 47
收起左側

(多圖)Xray T3 011 with VBC damper

Noir.KAZE 發表於 2012-7-15 14:28:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

前言:
小弟部T3唔經唔覺都玩左2年,改改下都改到成部012咁款
今次主要改動係換左VBC出俾Wildfire既damper set

眾所周知Xray原廠跟車黎果4支唔係金屬油壓
好多想換金屬油壓既見到Xray原廠成5百幾4支都覺得貴之餘
仲有師兄講話隻野麻麻地好用
係當年Xray用孖星避震仲未普及既情況下,只好明知又貴又未必好用都買Xray
以小弟玩左2年幾(由010到依家),rebound 真係好難set到岩自己要求
換哂d件諗住佢唔漏,結果都係有少少,最後雖然搵得到岩自己既setting,不過都係差d

早幾日發神經,睇下Wildfire說明書,見到隻damper都岩用咁wor
就發起換VBC damper既諗法啦

原本:

登錄/註冊後可看大圖

依家:

登錄/註冊後可看大圖

內容:

首先就係要準備VBC damper一套啦
嗚謝Andy兩日內攞貨俾我

登錄/註冊後可看大圖

(留意,正常一pick係有兩對springs跟埋,如果有遺漏(好似我同另一車友咁),呢個星期可以去問佢要返)

整體組合大致上同坊間既damper差唔多,所以唔再多講啦

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

依度黎料啦,VBC果set damper個頂係咁樣既

登錄/註冊後可看大圖

同Xray option damper比較

登錄/註冊後可看大圖

(註:左邊Xray頂蓋係option再option既)

呢度可以睇到,VBC個piston去到TDC之後同Xray既分別

登錄/註冊後可看大圖

呢個分別就係VBC好set過Xray既原因之一
因為小弟set damper習慣set 0 rebound,當Xray果個set好左之後再上軟膠蓋,piston頂有少少同個蓋頂住,落軟膠蓋比較上要有技巧,VBC係呢方面就比較舒服
(時間上約莫整一支Xray可以整到2-3支VBC)
之後既組裝冇咩特別,跳過不提

呢張係用VBC damper之後set車高既情況

登錄/註冊後可看大圖

擰左幾圈已到5.5mm既高度
同Xray比較(借車友SY圖片一用)

登錄/註冊後可看大圖

差好遠
如果想要再低d既車高,相信要換短spring

因為平日冇時間試車,所以今日去試下佢先
試完再補充返
(圖細,如想需要請按圖放大)
ken8298 發表於 2012-7-15 14:36:09 | 顯示全部樓層
多謝分享
Allan007 發表於 2012-7-15 14:39:51 | 顯示全部樓層
Noir.KAZE 發表於 2012-7-15 14:28
前言:
小弟部T3唔經唔覺都玩左2年,改改下都改到成部012咁款
今次主要改動係換左VBC出俾Wildfire既damper  ...

第三幅圖見到有一堆奶樽,做爸爸真辛苦!
bitmap 發表於 2012-7-15 16:07:04 | 顯示全部樓層
回復 Allan007 的帖子

要小心唔好撈亂damper樽同奶樽
bitmap 發表於 2012-7-15 16:07:25 | 顯示全部樓層
回復 Noir.KAZE 的帖子

玩crossover!
Izzy 發表於 2012-7-15 16:56:38 | 顯示全部樓層
D鋁波子係唔係用VBC嗰D先得呀?
Zebra426 發表於 2012-7-15 19:43:15 | 顯示全部樓層
多謝分享
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2012-7-15 22:31:56 | 顯示全部樓層
Izzy 發表於 2012-7-15 16:56
D鋁波子係唔係用VBC嗰D先得呀?

最好換埋
tekin708 發表於 2012-7-15 22:53:36 | 顯示全部樓層
How much??
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2012-7-15 23:32:55 | 顯示全部樓層

連波子300樓下
seven 發表於 2012-7-16 00:22:49 | 顯示全部樓層
用後報告一流!
如果唔識你, 我會以為你係專業打手!
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2012-7-16 00:33:21 | 顯示全部樓層
seven 發表於 2012-7-16 00:22
用後報告一流!
如果唔識你, 我會以為你係專業打手!

打乜鬼手......嫌煩先唔用孖星野ja
VBC呢隻乜差都唔洗搞就用得
seven 發表於 2012-7-16 00:33:59 | 顯示全部樓層
Noir.KAZE 發表於 2012-7-16 00:33
打乜鬼手......嫌煩先唔用孖星野ja
VBC呢隻乜差都唔洗搞就用得

我買套VBC, 你會幫佢打XX嗎?
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2012-7-16 00:40:20 | 顯示全部樓層
seven 發表於 2012-7-16 00:33
我買套VBC, 你會幫佢打XX嗎?

你出聲要搞,咩避震都得啦......
X2CR 發表於 2012-7-16 01:10:15 | 顯示全部樓層
有相有真相 Good Post!
previa11 發表於 2012-7-16 08:24:02 | 顯示全部樓層
多謝分享,請問VBC和双星的又有什麽分别
teamxray 發表於 2012-7-16 09:06:26 | 顯示全部樓層
師兄請問vbc damper點set 0 rebound?

thanks very much!
sunnymok 發表於 2012-7-16 11:07:18 | 顯示全部樓層

可以係頂蓋鑽一個1mm孔.裝頂蓋時唔落海棉.又可以係封頂蓋時,一路收一路頂枝芯向上.收一下,等一下.
天娜 發表於 2012-7-16 12:14:12 | 顯示全部樓層
這套Damper係咪有散賣? 同埋damper parts邊度有得賣
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2012-7-16 18:54:22 | 顯示全部樓層
sunnymok 發表於 2012-7-16 11:07
可以係頂蓋鑽一個1mm孔.裝頂蓋時唔落海棉.又可以係封頂蓋時,一路收一路頂枝芯向上.收一下,等一下.

你最後個方法用喺Xray上都係會彈
VBC就係冇海綿,頂盡支芯上頂蓋就得
開窿之後支避震會唔識缩芯,但係有機會彈芯