RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1489|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手hpi savage xl 問題

slps25120 發表於 2012-7-13 22:35:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟最近入手hpi savage xl
跟隨說明做 RUN 3缸油(16度油),但出廠油針設置無法啟動引擎,只好調較油針(引擎溫度80左右),到第4箱油就落地漫行,但比大油之後慢車就死火,咁再較油針啦,但問題都沒有解決,原來火咀有屎(HPI R3 火咀),咁又換了OS NO.8 火咀,死火問題就解決了,但轉頭死火問題又出現,今次火咀裡頭的絲溶了一舊,請問用什麼火咀呢?OS R5?OS NO.10? 原廠HPI R5? 還是小弟做錯什麼呢?
希望各位可以幫幫小弟
ThomasZ 發表於 2012-7-13 23:30:51 | 只看該作者
邊間有貨?請問幾錢?
 樓主| slps25120 發表於 2012-7-14 09:26:27 | 只看該作者
回復 ThomasZ 的帖子

最後一架,大大可以比比意我架車有咩問題嗎?
ThomasZ 發表於 2012-7-14 13:37:35 | 只看該作者

你講的問題我沒遇過.... 如果火咀有屎可能油品問題? 你用咩油?我都係用16%溫偈,但我記得原地溫了差不多5缸油先落地慢跑。新引擎不穩定死火係正常, 你溫度亦該OK, 試試原地溫多兩缸油看看。 我係用ODENNLO 77火咀的。
我都係引擎新手,你聽下好嘞, 等D高手正解
ThomasZ 發表於 2012-7-14 15:14:06 | 只看該作者
試下加個濾油器