RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10683|回復: 98
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家好呀!

jess 發表於 2012-7-13 18:59:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係新人。之前玩飛機。但已冇地方玩。想轉玩油車。請問各位師父有咩車好介紹。或者一齊出黎教我玩都得嫁!
felita 發表於 2012-7-13 21:01:42 | 只看該作者
Then which type of rc car you prefer?

1/10 or 1/8?
on-road, touring, SC or buggy?

How much is your budget?

樓主| jess 發表於 2012-7-14 00:14:00 | 只看該作者
平路或泥路都中意。反正我都唔識set車。我覺得玩車最緊要有伴。如果有人玩1/5我都跟嫁。我之前飛開電油機。不過最好1/10車。細架啲唔洗攞餐死。
rcworldhk 發表於 2012-7-14 00:22:08 | 只看該作者

How much for your target $$??
 樓主| jess 發表於 2012-7-14 00:32:37 | 只看該作者
唔洗買控。買幾錢就要睇車種。我諗如果1/10房車。整隻好少少。五六千蚊我老婆都會俾買。掛
fbs 發表於 2012-7-14 01:56:21 | 只看該作者
1/8 on-road is better as only single type of tyre ( front 32 and rear 35 ). No need to choose between spool and differential for the front drive. Solid shaft for the rear only.  You can concentrate on suspension geometry, engine, clutch...... setting. More traction so that more easy to drive and the engine is more easy to tune.
timso 發表於 2012-7-14 09:03:39 | 只看該作者
jess 發表於 2012-7-14 00:14
平路或泥路都中意。反正我都唔識set車。我覺得玩車最緊要有伴。如果有人玩1/5我都跟嫁。我之前飛開電油機。 ...

早幾日有CHING代朋友放賣緊部1/5
 樓主| jess 發表於 2012-7-14 09:53:57 | 只看該作者
1/5好少見人玩喎。可能要約埋入場先玩到。我想玩大路啲既車。撞爛咗都有件買。請問大家九龍有冇人玩油車場(晚上玩)
timso 發表於 2012-7-14 11:38:16 | 只看該作者
灣仔橋底少人既時候,可以玩油車丫
jf813 發表於 2012-7-14 12:07:27 | 只看該作者

回復 jess 的帖子

We play 1/5 few nights per week at TRC.    We just had our first race last Sunday at TRC and it was fun.  
 樓主| jess 發表於 2012-7-14 12:44:00 | 只看該作者
嘩。。大車應該係好好玩個車場元朗。有少少遠。
 樓主| jess 發表於 2012-7-14 12:53:15 | 只看該作者
灣仔都好喎!雖然細啲和泊車麻煩。但佢又免費又近我一啲。整隻1/10油車落去玩。各師兄有咩意見俾我買車
timso 發表於 2012-7-17 08:25:13 | 只看該作者
jess 發表於 2012-7-14 12:53
灣仔都好喎!雖然細啲和泊車麻煩。但佢又免費又近我一啲。整隻1/10油車落去玩。各師兄有咩意見俾 ...

ching 買左車未呀?其實橋底夜晚附近有好多位可以泊車的~~
 樓主| jess 發表於 2012-7-17 23:09:13 | 只看該作者
買咗呀。。。揾時間一齊去玩啦。。。
pkogps 發表於 2012-7-17 23:11:10 | 只看該作者
回復 jess 的帖子

買了什麼車
 樓主| jess 發表於 2012-7-17 23:14:30 | 只看該作者
Fw06
 樓主| jess 發表於 2012-7-17 23:18:28 | 只看該作者
我已經跟著之前的文獻去温計。隻車有行過街但未正式跑。而家整燈
 樓主| jess 發表於 2012-7-17 23:25:20 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
timso 發表於 2012-7-17 23:57:17 | 只看該作者

我暫時都係FW06,CHING買左綿呔未?
 樓主| jess 發表於 2012-7-20 00:32:33 | 只看該作者
買咗師兄係邊係玩。今晚去咗灣仔試車。全場冇人。試車一流。