RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4400|回復: 21
收起左側

新手買車問題

Daggerbm 發表於 2012-7-9 15:24:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

本人係新手, 想買孖星TT01自組裝車, 我想問一次過係一間舖買晒所有嘢定係分幾間舖買?
另外如一間舖買晒, 有無邊間推介. 謝謝!!!!!

阿希32318 發表於 2012-7-9 15:48:09 | 顯示全部樓層
雙星野好多人去創X,但唔知係咪最平呢
HN577 發表於 2012-7-9 16:35:39 | 顯示全部樓層
不...要...買..T..T..0..1...
 樓主| Daggerbm 發表於 2012-7-9 17:42:40 | 顯示全部樓層
點解呀,師兄?
kotaro2872 發表於 2012-7-9 19:40:36 | 顯示全部樓層
自己like就得...
 樓主| Daggerbm 發表於 2012-7-9 19:49:54 | 顯示全部樓層
回復 kotaro2872 的帖子

師兄,你又講得啱,但係我都想聽吓大家嘅意見。
kotaro2872 發表於 2012-7-9 20:09:41 | 顯示全部樓層

TT01呢架車砌完之後如無砌錯刀可以行得直...至少吾洗煩點SET車...又耐撞...零件易搵...
superman 發表於 2012-7-9 21:14:10 | 顯示全部樓層
入門買rtr 都好,但如果有要求,此車貴好多,即係一架原廠civil 都幾好跑下,
但要改到法拉利level 就一定貴過真拉利
 樓主| Daggerbm 發表於 2012-7-9 23:35:31 | 顯示全部樓層
回復 superman 的帖子

謝謝師兄意見。
JasonLeung 發表於 2012-7-9 23:38:44 | 顯示全部樓層
食粥買囉
pokapi 發表於 2012-7-10 03:48:51 | 顯示全部樓層
補充件好升級件又件,D件都好Q貴
補充正常玩都唔會話點爛下問題不大
但如果玩俊耐左想升D野,你見O嘴
買前可看看D件甚麼價錢
我個人覺得買zero仲好,D件可以話係最便宜了,而且適合新手玩
咁當然全改架車是不化算的,但改少少都可以有很好的作用
可以係呢個論壇爬下文睇睇
Andrew168 發表於 2012-7-16 15:23:02 | 顯示全部樓層

新手總要試過先知咩野叫好與壞,
前人講經驗, 相信與否, 自己決定,
小弟玩過, 好快已經出售不再玩 TT-01

TIPS: 只玩原裝野可以, 洗錢改 options, 換車好過
haha009x 發表於 2012-7-16 18:39:50 | 顯示全部樓層
買都買TA06 PRO 啦,至少可以SET下車,ESC就 HW 60A + 7.5T + 4PL
 樓主| Daggerbm 發表於 2012-7-16 18:46:25 | 顯示全部樓層
回復 haha009x 的帖子

謝謝,師兄!但係budget有限,我諗住$2500-$3000左右,同埋呢部車用嚟操車加學玩車,如果一買就咁勁,我怕跟不上。
 樓主| Daggerbm 發表於 2012-7-16 18:48:24 | 顯示全部樓層
回復 Andrew168 的帖子

師兄,你指option嘢係同牌子定係別的牌子?
kkchung 發表於 2012-7-16 21:21:36 | 顯示全部樓層
Daggerbm 發表於 2012-7-16 18:46
回復 haha009x 的帖子

謝謝,師兄!但係budget有限,我諗住$2500-$3000左右,同埋呢部車用嚟操車加學 ...

自行組裝(入門級 - 較好車架性能):
車架:3 Racing Sakura Zero SPORT:$680.00
遙控器:FlySky FS-GT3B 2.4G : $360.00
伺服器:Tower Pro 輝盛 MG2143:$160.00
電子變速器、馬達:TeamPowers XPS SPORT V1.1 Combo  連 8.5T 有感馬達:$890.00
馬達齒:3racing 48P 21T:$30.00
車殼:PROTOFORM LTCR:$140.00
充電器:G.T.Power C6D DUAL POWER : $380.00
電池:ZOMBIE 4200MAH 40C 7.4V : $360.00
輪呔:TeamPowers 40 Combo:180.00
Andrew168 發表於 2012-7-16 21:41:07 | 顯示全部樓層
Daggerbm 發表於 2012-7-16 18:48
回復 Andrew168 的帖子

師兄,你指option嘢係同牌子定係別的牌子?

原廠星星大量 options 件改, 其他品牌如 3 racing, yeahracing, gpm 等等都有
 樓主| Daggerbm 發表於 2012-7-17 01:03:36 | 顯示全部樓層
回復 kkchung 的帖子

師兄,咁呢埋嘢可以係一間舖買晒定要分開買?
westcott 發表於 2012-7-17 03:05:46 | 顯示全部樓層
我都在TT-01同埋SakuraZeroS中選了Sakura, 我覺得快,同埋可以有好多嘢玩.比起我當年的Buffalo,真的快好多.不過,那架buffalo是offroad
kkchung 發表於 2012-7-17 03:09:12 | 顯示全部樓層
不一定每家也有完全相同的東西,但相約的器材一定有。如要平可問多數家店子,街店車中樂、萬里、創昇、鴻聲及上樓店等也有賣 3 Racing Sakura Zero SPORT 車架。沒信心組裝的話可以買回 TT-01 RTR 玩玩感受一下先。如果完全沒玩過,馬達可以用慢些 10.5T~17.5T 左右。

你可以抄下這些東西先(不要抄價錢)!然後和店家說想找一套回家,看看清單有什麼修改建議及總金多少。店家多數和你說修改會是伺服器及電池,如果是可問問改要貴一些的平價短身伺服器(如CYS-S8207 Low profile Servo、Team Powers Primus Servo(TP-DS0909L)等等 )。