RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3473|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油車車架調教問題

victor1997621 發表於 2012-7-8 23:27:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟今日去TRC睇比賽,發現1/10 油車有D車系高速噶時候,有D車睇起上黎就比較飄,可能因為車重好輕。但係有D車就高速超級穩定!!!其實高速反應係咪同車重有好大既關係嫁?請問各位C-hing可否分享一下自己噶Setting?萬分感謝!!!
beebone 發表於 2012-7-8 23:33:33 | 只看該作者
高速超級穩定 = A組
有D車睇起上黎就比較飄 = B / C組
有D車睇起上連車速都無= D/E 組
 樓主| victor1997621 發表於 2012-7-8 23:41:05 | 只看該作者
回復 beebone 的帖子

不過今日去睇比賽學到野!!!調教雙速噶準確TIMING,引擎聲唔好跌得太離譜。小弟今日終於明白引擎技術帖入面果段野喇!!!
不過小弟今朝自己一個入去TRC睇比賽,熱得X甘樣樣!!!期間中不斷落驟雨!!!
beebone 發表於 2012-7-8 23:49:36 | 只看該作者

都好. 有新手入門玩油車.
 樓主| victor1997621 發表於 2012-7-8 23:52:12 | 只看該作者

我架蛇仔747仲未砌好,到時候再向你地請教引擎技術問題!萬分感謝!
beebone 發表於 2012-7-8 23:55:06 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2012-7-8 23:52

我架蛇仔747仲未砌好,到時候再向你地請教引擎技術問題!萬分感謝!

第一樣野唔好怕煩, 第二唔好怕難
boxingjoe 發表於 2012-7-9 00:13:29 | 只看該作者
岩呀, 好多人玩一陣就放棄, 就係無耐性. 真係落好多心機架車先可以行到架. 最緊要有玩開的人同你一齊. (其實beebone兄係一個好的人選. 不過真係要多d新人入行. 呢個運動係香港先可以繼續.
另外係道都推下另一個場. 粉嶺坪輋ACO. 個度阿華哥很好人, 好肯教人架, (今日1/8 WIN A1那位), 多D入去請教下D高手, 咁好快就體會到油車的樂趣.
banny_seng 發表於 2012-7-9 21:01:41 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2012-7-8 23:27
小弟今日去TRC睇比賽,發現1/10 油車有D車系高速噶時候,有D車睇起上黎就比較飄,可能因為車重好輕。但係有 ...

車重輕不等於飄,反而重身會笨重起步慢轉彎會出事!
看賽例就知,永遠只有限車重最輕幾多但無上限,如果重D更好就個個都10Kgs以上啦!
想不飄要幾方面入手:車呔、重心、避震、camber、toe-in、caster、車殼、定風翼等等。
 樓主| victor1997621 發表於 2012-7-9 21:33:21 | 只看該作者

回復 banny_seng 的帖子

琴日見到有位外籍人士,"XSEED"前32,後35度海綿胎。請問C-hing呢個Setting係咪好極端?
我第一次入車場睇比賽見到架架車都甘咬地!!!PYC,ACO,上海TRS都未見過甘噶情況!!!而且距地雙速時機真係調到上二波,引擎聲跌得唔係好明顯果隻!!!驚!!!真係大開眼界啊!!!
banny_seng 發表於 2012-7-10 00:42:14 | 只看該作者
Xceed 32/35度無問題,一點都不極端,只怕太軟走不到半小時,我自己都有用35/37、37/40、40/40、40/42等;看場地、溫度、地面夠不夠咬、手頭有甚麼呔等去決定。
如果engine夠力,一二波齒比較接近,轉波時轉數唔會跌好多。一般直路行十幾廿m已經可轉二波。
beebone 發表於 2012-7-10 12:40:12 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2012-7-9 21:33
回復 banny_seng 的帖子

琴日見到有位外籍人士,"XSEED"前32,後35度海綿胎。請問C-hing呢個Setting係咪 ...

你去Google搵 vehicle dynamic 了解左先. 真車好, RC又好, 總之4個輪既物理定律都係一樣.
再簡單D 睇哂XRAY NT1 本setup book先