RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5270|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Team Durango DEST-210R 詳細組裝報告

joho 發表於 2012-7-5 13:21:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
幾日前收到台車, 最後要等到上番上海先可以開工

講d歷史背景先, 其實後驅卡車 (Stadium Truck) 呢個級別存在已久, 最多俾 2WD Buggy 後生小小, 一直以來係美國都有佢支持者, 直到 SC 出現, ST 玩的人就越來越小... 其實都幾可惜, 因為 ST 係非常適合作為入門後驅的車架, 因為陣長, 輪距闊所以比 2WD 穩定易揸.

還好以為 ST 就此打落冷官, 點之年頭 Losi 失驚無神整架 22T, 美國忽然又有番人玩, 然之後原來 Durango 都整左架, 就係本帖的主角: DEST-210R 啦. 由於架 ST 基本構造同架 210 一樣, 所以如果大家有興趣, 可以先睇以下呢個帖:
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=233598

然後, 我會將 ST 吾同, 或者要特別注意的地方放係呢個帖, 希望幫到大家
 樓主| joho 發表於 2012-7-5 13:40:15 | 只看該作者
今次部 ST, 我其實好有興趣知道經過左 210 之後, TD 有無學到野呢?

OK, 第一個 step 開始:
 樓主| joho 發表於 2012-7-5 14:33:06 | 只看該作者
前面呢個位:
 樓主| joho 發表於 2012-7-5 15:56:20 | 只看該作者
前轉向杯同210 吾同. 210 的bearing 係裝係條呤度, 210ST 就裝係轉向杯, 亦即係話 ST 吾可以靠換 insert 改 trailing 度數.
開心係 ST 送多對 210 轉向杯, 所以如果你兩架都有就有 so 啦
coolcooleric 發表於 2012-7-5 17:38:51 | 只看該作者
I saw this car just now at Kws.....
samsamfish 發表於 2012-7-5 18:05:38 | 只看該作者

我尋日都攞咗la.....有C兄一掃就3架.........我目瞪口呆..........

但tresrey210不是所有件同用woo.............100,074,079,105都不一樣

078,103和限滑071我末check真.....不知用唔用到.........死...........我買定咗多一set..........買定多架210都得la.........
 樓主| joho 發表於 2012-7-5 18:09:56 | 只看該作者

100, 074 吾合用吾奇, 因為ST 前擔吾同. 但我完全吾明白 079 同 105點解吾合用?

至於 078, 103 同 071 就更加吾會用吾倒.

我今晚裝俾你望下
kinderting 發表於 2012-7-5 19:40:48 | 只看該作者
唔知兩架底兜可唔可以共用??
Marco明 發表於 2012-7-5 21:40:23 | 只看該作者
請問是否跟牙差呢???
AltezzaMak 發表於 2012-7-5 21:41:45 | 只看該作者
部車好靚料, KWS有得賣未?
 樓主| joho 發表於 2012-7-6 13:20:58 | 只看該作者
繼續

尾 Hub 同 210 完全一樣
 樓主| joho 發表於 2012-7-6 14:00:10 | 只看該作者
作為 "R" 版, 臂碼無可避免地, 係膠...
 樓主| joho 發表於 2012-7-6 14:12:32 | 只看該作者
OK, 呢度有個小 Tips 同大家分享:
如果你要裝 TDTY105 (Highly recommend)
 樓主| joho 發表於 2012-7-6 14:21:08 | 只看該作者
車架基本完成:
AltezzaMak 發表於 2012-7-6 21:27:21 | 只看該作者
嘩! 搞都我心郁郁想整返部
 樓主| joho 發表於 2012-7-7 12:54:00 | 只看該作者
剛剛先發現,wheel adaptor 原來係15mm ,用吾到Tresery 14mm adaptor 六角即係同 SC 一樣!
 樓主| joho 發表於 2012-7-7 12:59:54 | 只看該作者
 樓主| joho 發表於 2012-7-9 00:40:29 | 只看該作者

Finish building the car and been testing in RCI today, the car was performing really well! Can't up load to Youtube in China, so Youku it is, enjoy

http://v.youku.com/v_show/id_XNDI1MjEwMzc2.html
 樓主| joho 發表於 2012-7-9 16:35:31 | 只看該作者
油壓同 DEX-210 比, 前後長度都有分別, 下文另有圖片.

同我其他 DEX 系列一樣, 首先將帕改做 4 孔.
 樓主| joho 發表於 2012-7-9 16:43:24 | 只看該作者
電子野今次試下最近幾 hit 的 HW V3, 無他, 佢有紅色嘛