RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2017|回復: 7
收起左側

請問F1RCGP 2012 FINAL賽例

kevin-ysl 發表於 2012-7-5 01:25:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
而家計起...雖然重有四個幾五個月!!
但係八月同九月兩場比賽都會沿用一路賽例~~
即係GP嘅17.5T動力組別同CLASS嘅有刷白摩打動力!!
如果FINAL賽入面...CLASS及SCALE改用21.5T...
我會擔心香港賽員會唔夠一路以21.5T無刷比賽嘅國內及日本車手跑!!
用21.5T當然係為求公平!!但係同習慣白豬動力之一眾本地車手!!
就有部份會因動力線性不同而對表現有所影響!!
為求真正公平...煩請有關機構早點公告賽例!!
以營造更刺激之比賽場面!!
shinka43 發表於 2012-7-5 06:39:52 | 顯示全部樓層
21.5T係Scale同F1 Asia專用的
Scale本身香港冇開呢Class,F1 Asia是香港同上海站先開的特別Class
F1 Class還是跑白豬沒錯
除了呔,Final最大唔同應該是高車鼻呢條例(香港冇)

唯一唔肯定是F1 Asia Class的參加資格係點,到依家都唔太清楚
因為連官網「每個地區最多10個」都有3個版本,
舊報名表- F1 Class頭30
新報名表- 參加F1 Pro Class(冇講名次)
F1RCGPA- 每個地區最多10個

所以唔知邊個先正確……
 樓主| kevin-ysl 發表於 2012-7-5 09:19:19 | 顯示全部樓層
真係好煩!!!
唔知賽例就等於讓賽~~~
到時我地成班人努力左成年...最後因改賽例而輸...
我地只玩一樣車種...最終只會覺得冇癮唔玩~~~趕客固喎!!
JudgeDredd 發表於 2012-7-8 11:21:14 | 顯示全部樓層
回復 kevin-ysl 的帖子

Organizer in HK, Wai Go, should announce race rule earlier for fairness to ALL drivers.
2010, HK drivers did not know the change to sponge tyres until very late.
2011, HK drivers did not know that Gyros are allowed until race started.

Both incidents put HK drivers in a disavantage position.  
It is important in not changing rules drastically between qualifying rounds and grand final.

HK drivers already in disavantage position since HK don't have indoor carpet tracks.  Whereas our Japan friends have experience with both all year round as there are more tracks in Japan.

So highly recommend for Wai Go to announce rules earlier for the grand final.  

We don't understand why Wai Go is always so late, and secretive, about final race rules.  In comparison, Japan F1RCGP rules and track location information are available much earlier.  It's seems this is either laziness or creating business for following to sell more "speical" items, like gyro effect this year ( ohhh no we must try gyro now....).

樓主| kevin-ysl 發表於 2012-7-8 18:17:04 | 顯示全部樓層
由上次上海站得知...
F1RCGP會就每個海外地區賽事而對賽例有所變更!!
好似21.5T系列嘅賽事...均對應地區方面指定要求!!
上海係有21.5T賽嗎!!
我相信香港方面係有能力及早決定賽例!!
今年已經係第三年...如果重係要等到十月先出賽例~~
未免另人太失望啦~~~
andylee 發表於 2012-7-9 13:40:51 | 顯示全部樓層

刚刚过去响上海的F1RCGP我也有帮忙搞,可以拿当日的项目来比各位師兄參考一下

Asia Class
Motor: Speed Energy 21.5T
车架:可以用F103系列orF104系列。(不过基本上大家都系用F103系列,F104窄轮距系列吾够好跑)
ESC: 没限制, 可以开Turbo
胎:Zen 胎,不可以用胎水,一共最多可以用3套胎。

Scale Class
Motor: 21.5T or 白皮
车架:车寬 185mm, 一定要跑窄轮距
ESC: blinky mode (无Turbo)
胎:Zen 胎,不可以用胎水,一共最多可以用3套胎。

另外Track layout 可以留意一下F1RCGP的official website,我地六月那场比赛吾知道F1RCGP一早已经定好左track layout, 结果他们来到,马上话要改。

http://www2.odn.ne.jp/~cai36980/F1RCGP/schedule2012.html
andylee 發表於 2012-7-10 08:17:10 | 顯示全部樓層

我不知道香港站的F1RCGP会有什麽项目,上海的F1RCGP基本上和日本的F1RCGP没什麽分别。一共有4个F1项目,分别是

1)F1 GP class - 17.5T, 开Turbo
2)F1 Asia class - Speed Energy 21.5T, 开 Turbo (这个项目日本是没有的)
3)F1 Scale class - 21.5T, ESC 要 blinky mode
4)F1 class - 跑白皮 (上海后来因为无人有Mabuchi白皮,这个项目cancel)

看来香港过去几个月的F1比赛同F1RCGP没什麽分别啊!至系多了Asia同Scale

至于比赛規則可以看看F1RCGP个official webiste, http://www2.odn.ne.jp/~cai36980/F1RCGP/rule.html, 6-1 是 F1 GP class, 6-2 是 F1 class, 6-3 是 F1 Scale class。 雖然写日文,Goggle translate 一下ok啦。上海站就系跟呢个rule去比的,没有多没有小。关于track layout, 我地之前以为可以自己定,后来Hideo同我地講跟网上的layout, 至于Hideo什麽时后放上网我就吾知啦!我都系多口講两句口者, 希望呢D资料对你地有用啦!当然主办方是Waigo,最終跑什麽还是等Waigo確認了。 不过印像中,上年香港站的F1RCGP的規則都查吾多系口甘。
 樓主| kevin-ysl 發表於 2012-7-10 09:09:38 | 顯示全部樓層
回復 andylee 的帖子

2011年F1RCGP香港係有...

1)F1 GP class - 17.5T
2)F1 Asia class - 17.5T
3)F1 Scale class - 白豬
4)F1 class - 白豬

唔多記得1)同2)邊個有同冇喇~~
問題係香港未出現過21.5T賽例...
都未出現過限車身闊度之Scale組別...
你要跑21.5t!!冇所謂!!我已經體驗左成年~~~
21.5t同白皮豬...根本上已經兩個世界的事情!!
當然...跑scale class同class起香港一路只有三十多人!!
可以不理!!??
另一個問題...世界大方向已經走向無刷!!
呢個世界將會變成燒身家玩意!!
你越有米...越有本事跑得快...技術層面越見沒勁!!