RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3121|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問題.玩飄移係唔係一定要改頭單向尾直濕

jeffchan27 發表於 2012-6-14 11:52:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手問題.玩飄移係唔係一定要改頭單向尾直濕,
頭單向係唔係 直, 尾直濕又點解.請各位c兄教教小弟
我而家架車係用緊  頭/直,,尾牙叉 係唔係錯晒........好難飄
goldenk001 發表於 2012-6-14 13:00:25 | 只看該作者
後直,前單向/牙差
donlau78 發表於 2012-6-14 13:28:54 | 只看該作者
我不太明白你的問題"頭單向係唔係 直, 尾直濕又點解",你問頭單向係唔係 直,咁你唔知尾直濕點解??咁就當我個人理解去答,我見好多朋友未玩過rc就玩rc飄移的話(本人和本人幾個朋友就是)會對"頭單向,尾直濕"有誤解,好多時誤解出在頭單向,頭單向有些朋友照字面睇會理解為兩個車呔向同一個方向為單向,錯!!!!!頭單向係頭車呔單一方向有動力,如果車呔向同一個方向為"直濕",向前向後兩個車呔都同時轉動,單向即是單一方向有動力,如果向前是4個車呔一齊有動力(4wd)但當比Brake時,後面會停,但前面唔會鎖呔,這就是頭單向

ps:我也是新手有錯請講
 樓主| jeffchan27 發表於 2012-6-14 13:55:36 | 只看該作者
回復 donlau78 的帖子

thx...
jerwin123 發表於 2012-6-14 15:08:38 | 只看該作者

回復 jeffchan27 的帖子

直濕即是直軸,左右輪一條軸過,無任何額外結構,左右輪一樣轉速
單向意解只有單一方向食力和轉動,裝上車後輪胎只可向前不可向後,也就是不能用馬達控制煞車,左右輪自由向前轉,可以有不同轉速,叫作頭單向/頭單只是因為裝在車頭,單車也是單向,只是另有煞車
至於頭直/尾直,就是裝在車頭/車尾的直軸,如此類推...
 樓主| jeffchan27 發表於 2012-6-14 15:53:55 | 只看該作者
回復 jerwin123 的帖子

Thx晒 C兄 有機會多D指點
motake 發表於 2012-6-17 20:42:35 | 只看該作者
完全唔明....一直都唔明咩叫頭單尾直的新手路過
有無d圖文一齊說明