RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9719|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

頭文字D 秋山涉 AE86 LEVIN 機械增壓版

★妖影☆ 發表於 2012-5-29 04:59:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

330324059 發表於 2012-5-29 06:56:55 | 只看該作者
點解唔係噴黑色先嘅?
ricksonchow 發表於 2012-5-29 07:39:20 | 只看該作者
係Wor...噴左白色之後先噴黑色會比較麻煩
jypepe 發表於 2012-5-29 08:22:58 | 只看該作者
噴實個白色, 幫白色打層銀底, 最後先噴黑咪得囉
要變通下先得架......
tonykeroro 發表於 2012-5-29 09:13:40 | 只看該作者
Mkflee 發表於 2012-5-29 09:15:22 | 只看該作者
add oil !!!!!!!
jypepe 發表於 2012-5-29 09:36:41 | 只看該作者
tonykeroro 發表於 2012-5-29 09:13
咁咪複雜左~要用多隻色

白色本身透光度極高,
噴完黑, 再噴白, 咪又係要幫白色再加個銀底先唔透光~
唔幫白色打底, 望落去會好似一層霧o既白色咁, 而唔係一張紙果種白色

而且都要考量一下, 遮油膠紙o既用法
以樓主個顏色選擇為例, 以白色為主
如果一開始要用大量膠紙去遮住白色地方黎噴黑色,
一黎浪費(當然你可以用其他材料去遮),
二黎所花心機時間更多, 你要確保好大地方都唔會滲漏
有滲漏, 你要補救o既工夫更多

"先噴深色, 後噴淺色" 只係一個好籠統o既上色慨念, 但唔係一條"死古古"o既rule
最緊要係明白, 光線打左落車殼, 穿透車殼後, 唔同層面o既油點樣反射到你想要o既效果!
jypepe 發表於 2012-5-29 09:38:55 | 只看該作者
要靚冇得慳,
要慳? 一支黑色就夠, 線都唔洗上!
goldenk001 發表於 2012-5-29 13:17:28 | 只看該作者
條線斜左dd
fung2010 發表於 2012-5-29 13:31:23 | 只看該作者
點解要噴黑色先嘅?好易領野,D黑色如果由骨位流入滲入就麻煩喇,比我一定白先
 樓主| ★妖影☆ 發表於 2012-5-29 13:39:07 | 只看該作者

其實車門條線冇斜到只係個殼側邊裙腳未cut平~視覺效果呃左
beecatcher 發表於 2012-5-29 13:40:18 | 只看該作者
good ching
fung2010 發表於 2012-5-29 13:42:48 | 只看該作者
曾經買過架二手F104拉利,條友先噴下邊黑色群腳,又要用貼紙傘晒所有紅色位
點知佢D黑色流晒入紅色位,睇到得啖笑,多余on居的做法,
之後我又要用洗油水卒甩紅再卒骨位滲左的黑,再之後噴返紅,玩左我大量on居時間
 樓主| ★妖影☆ 發表於 2012-5-29 13:45:05 | 只看該作者
jypepe 發表於 2012-5-29 09:36
白色本身透光度極高,
噴完黑, 再噴白, 咪又係要幫白色再加個銀底先唔透光~
唔幫白色打底, 望落去會好似 ...

其實我買左兩支白油~諗法係將白油打厚D噴3至4浸之後先再噴黑油
方法可行嗎?
 樓主| ★妖影☆ 發表於 2012-5-29 13:52:53 | 只看該作者
回復 330324059 的帖子

我選擇咁做係方便黐縐文膠紙如果封白色位先噴黑色後噴白色~封膠紙比較難
所以我先懸住黑色"裙腳"位黐~為了方便自己同埋小d出錯機會~加上係我第一次DIY噴殼
Lcnabc 發表於 2012-5-29 14:54:41 | 只看該作者
回復 jypepe 的帖子

又学到野啦,多谢CHING!!
有勇冇謀 發表於 2012-5-29 15:19:25 | 只看該作者
師傅話, 噴透明殼, 先噴深色, 後噴淺色, 會比較易 handle...
jypepe 發表於 2012-5-29 15:41:25 | 只看該作者
回復 ★妖影☆ 的帖子

噴完白色, 舉高佢對住太陽光......你就會明
tonykeroro 發表於 2012-5-30 03:40:13 | 只看該作者
★妖影☆ 發表於 2012-5-29 13:45
其實我買左兩支白油~諗法係將白油打厚D噴3至4浸之後先再噴黑油
方法可行嗎?

冇話吾得, 不過試想真下咁米花多幾次油之餘, 花油不是問題, 最浪費的是花多幾倍上油時間, 又再花多幾倍等油乾的時間?
如果先克后白, 就算再學ching 兄話法再加隻銀色完成個底的話, total不需超過6次油便已經很完美~
但相反就最少8次以上才有你所想要的效果~
如有人不滿, 當是小弟愚見吧~ 我不是高手, 但不會無中生有, 亦不想重滔之前ben兄的覆轍, ben兄 因為慘被挑釁同侮辱而被迫還口~
我不太介意被批評, 只是看不過有d 人用歪理歪論來老點一些有心玩RC 的ching及新朋友者~
jypepe 發表於 2012-5-30 12:58:15 | 只看該作者
回復 tonykeroro 的帖子

師兄誤會了, 我O向七樓O既語氣可能重左, 不過並冇針對任何人或事, 令師兄不快在此說句"對不起"

關於師兄所講
"先克后白, 再加隻銀色完成個底的話, total不需超過6次油"
"相反就最少8次以上"
如果師兄唔介意, 可否說得詳細D?

在於我O既想法
1. 白-->銀-->黑
2. 黑-->白-->銀
兩種做法(我覺得)並冇分別, 只在於為隻殼上遮油膠紙時邊種做法會方便D
當然, 第2種做法, 有D師兄會就咁噴完黑, 白就完成, 慳左銀色
只係我會諗, 個白色除非好厚好厚, 如果唔係點都會透光(有時仲可能發現噴得唔均衡), 如果以後會幫架車加燈就更易見到

如果我所講O既有唔啱O既地方, 真心希望有人會提出意見