RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3528|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

風隔問題

ThomasZ 發表於 2012-5-28 20:24:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問師兄們點洗風隔?我在網上見過有人用一支類似殺虫水既野,伸支噴咀入去從綿內噴向外便可, 好似好方便, 呢支野叫咩名堂同幾錢左右?另外有無防水的風隔呢?想片下濕地...仲有想問下點解我d引擎set好後, 行行下一定自動偏向貧油? 我一副traxxas3.3一副hpi5.9都係咁, 兩架車都會越玩越快! 請多多指教
一匹狼 發表於 2012-5-28 22:43:37 | 只看該作者
你講的清潔噴劑可以去整車鋪或電單車鋪應該有
土瓜灣車迷城一定有
防水風隔應該就無,不過你可以諗下整個風隔盒
rave1010hk 發表於 2012-5-28 23:44:56 | 只看該作者
回復 ThomasZ 的帖子

1. 有Buggy用的防水風隔賣。

2. 跑一陣就追油,主油針太貪油,鬆番大半圈主油針,及換高nitro油。
ford 發表於 2012-5-28 23:46:32 | 只看該作者

會唔會未run好?會唔會橫針要放多少少等你收油嗰吓cool down吓好d呢?
會唔會係手指未慣油車.......我都想知
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-29 00:22:24 | 只看該作者
回復 rave1010hk 的帖子

我已經校都好富油, 溫度九十幾度, 好淋,d聲又唔靚好似有痰咁, 諗住溫偈富油慢慢行, 點知越行越爽,爽到120度, 但又無追油的現像, 自動set到好fit咁! 好神奇! 繼續玩就130度, 聞到d好熱既味道。
rave1010hk 發表於 2012-5-29 00:56:58 | 只看該作者

'好淋,d聲又唔靚好似有痰"只係細針富油現象,你應該收細針放大針!

PS:什麽機用什麽油?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-29 14:16:47 | 只看該作者

traxxas 3.3 16% Nitro X
Hpi 5.9 25% rexxxxxx韓國牌子唔記得咩名
valklai 發表於 2012-5-29 16:49:37 | 只看該作者
rave1010hk 發表於 2012-5-28 23:44

1. 有Buggy用的防水風隔賣。

師兄:
如果用高% nitro有冇需要加多0.1mm墊片??
vincentwow1450 發表於 2012-5-29 17:25:06 | 只看該作者

洗衣粉阿,不要太有效,洗完甩幹,擺一邊晾幾日
rave1010hk 發表於 2012-5-29 17:43:14 | 只看該作者

traxxas 3.3 同埋Hpi 5.9 都用25% ,如果可以最好用30%,部機會凍D爽D。
rave1010hk 發表於 2012-5-29 17:47:04 | 只看該作者
回復 valklai 的帖子

12平跑機原設計應該是用16%燃料

21平跑機原設計應該是用25%燃料

21越野機原設計應該是用30%燃料

絶大多數RTR機原設計應該是用20%燃料

09级竞赛機原設計應該是用40%燃料

如果用高一级%油,要加厚0.1-0.15mm介子。

valklai 發表於 2012-5-29 18:12:27 | 只看該作者

明白,咁副 k5.9 engine 照用30%燃料,不需加墊片...thx!!!!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-29 18:56:28 | 只看該作者
rave1010hk 發表於 2012-5-29 17:43

traxxas 3.3 同埋Hpi 5.9 都用25% ,如果可以最好用30%,部機會凍D爽D。

啊~! 我誤以為越低%架車會越凍添
謝謝你!
rave1010hk 發表於 2012-5-29 19:43:44 | 只看該作者
回復 valklai 的帖子

5.9要加
DicksonGlacier 發表於 2012-5-29 22:16:50 | 只看該作者

師兄請問重有幾多人用16%油?我之前玩1/10 都係用16%油,但係見個個都用25%後來我都轉用25%油。其實16%同25%油差多是?如果用到30%係12engine 到又會點
rave1010hk 發表於 2012-5-29 22:28:02 | 只看該作者

回復 DicksonGlacier 的帖子

12 engine 用25%油,係D做油代理嘅唔訂貨,唔使咁麻煩存兩款貨,無16%賣大家迫著要用25%油。
12 engine 用16%最大分别係中低速,濕度高及氣温低日子,16%會比25%爆一點。
但12 engine 用30%油,中低速不及16%爆,如果在非常非常之熱及干燥日子,30%會令12 engine 凍D爽D,不過要加厚0.2mm介子。
DicksonGlacier 發表於 2012-5-29 22:39:50 | 只看該作者

多謝師兄解說:
想再問用25% 咩時間先要加介子?
我玩353 唔洗加介子好正常
   玩 picco evo4 時常常追油效極油針都係咁,加隻0.1介子就完全正常喎!

DicksonGlacier 發表於 2012-5-29 22:40:01 | 只看該作者

多謝師兄解說:
想再問用25% 咩時間先要加介子?
我玩353 唔洗加介子好正常
   玩 picco evo4 時常常追油效極油針都係咁,加隻0.1介子就完全正常喎!

rave1010hk 發表於 2012-5-29 22:49:06 | 只看該作者

回復 DicksonGlacier 的帖子

12 機用25%就要加0.1-0.15mm介子改點火時間。   

現在世界賽會正在考慮環保及經濟問題,日後可能21機比賽都要用16%油,及改返細到行19级機。
TheWolf 發表於 2012-5-29 23:10:46 | 只看該作者
Rapicon label shows CAR 25, it means 25% right?  But the white label also shows 11.5% in small letters, may I know what it means?  Thanks.