RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7017|回復: 37
收起左側

驗車事項

ThomasZ 發表於 2012-5-25 17:55:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟部老爺車又夠期驗啦, 近排無時間擺低俾車房攪想自己搏大霧入去驗, 請問有無咩係必死的呢?我架全原裝無任何改動,無茶鏡無響喉乜都無改, 但引擎senser痴痴地, 表版引擎燈長著,過唔過到關?
另外扭到最右軚慢車時有少少怪聲(快車無)又過唔過到關?
士啤胎check唔check? 我車尾箱全部都係遙控車, 睇一次好大工程....
move7648 發表於 2012-5-25 18:03:39 | 顯示全部樓層
聽講話宜家年驗都好似俾人鈎車返去驗咁嚴,都係俾錢車房幫你好啲,反正,你都預咗一日自己搾去驗,不如嗰日俾車房搞好過
gta 發表於 2012-5-25 18:05:04 | 顯示全部樓層
回復 ThomasZ 的帖子

車身無穿.D零件膠無爆.多數合格
我都係自己去驗
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-25 18:09:43 | 顯示全部樓層

我就係唔想擺低俾車房幾粒鐘跟住唔知去邊好....
如果有車房出面係一塊可以俾我玩車的爛地又可以借插蘇差電等就好
bunpong 發表於 2012-5-25 18:14:22 | 顯示全部樓層
表板燈著必肥!
timso 發表於 2012-5-25 18:22:41 | 顯示全部樓層
引擎senser痴痴地, 表版引擎燈長著 <-- ching,必死,但你覺得錢是問題嗎?因為$1500 可以必pass
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-25 18:27:10 | 顯示全部樓層
timso 發表於 2012-5-25 18:22
引擎senser痴痴地, 表版引擎燈長著

錢都係問題, 差不多一千銀啊, 可以買兩排靚電
其二唔想俾人渣我架車, 次次驗完回來都好污糟又有煙味
timso 發表於 2012-5-25 18:41:55 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-5-25 18:27
錢都係問題, 差不多一千銀啊, 可以買兩排靚電
其二唔想俾人渣我架車, 次次驗完回來都好污糟又有煙味:d ...

如果你自己行入去驗~~ 翻驗兩次計,連埋小執部車既人工,一定超過$1500
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-25 18:50:07 | 顯示全部樓層
timso 發表於 2012-5-25 18:41
如果你自己行入去驗~~ 翻驗兩次計,連埋小執部車既人工,一定超過$1500

聽講翻驗好似平d?
日月天 發表於 2012-5-25 18:53:11 | 顯示全部樓層

扭到最右軚慢車時有少少怪聲.支頭狗骨玻莊有事.過唔到關
timso 發表於 2012-5-25 18:55:35 | 顯示全部樓層

同價
alanalan_27 發表於 2012-5-25 18:59:34 | 顯示全部樓層

返驗唔知120~140左右啦 唔記得啦
gta 發表於 2012-5-25 19:01:32 | 顯示全部樓層

自己去驗先學到野
alanalan_27 發表於 2012-5-25 19:07:50 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2012-5-25 17:55
小弟部老爺車又夠期驗啦, 近排無時間擺低俾車房攪想自己搏大霧入去驗, 請問有無咩係必死的呢?我架全原裝無任 ...

個人意見 最好比車房  而家嚴左好多 多過二項問題即肥  好多過往唔理而家都會睇 例如塵冚 塔頂 車低有油漬………………
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-25 20:16:34 | 顯示全部樓層
日月天 發表於 2012-5-25 18:53

扭到最右軚慢車時有少少怪聲.支頭狗骨玻莊有事.過唔到關

繼續渣會唔會好似遙控車咁甩狗骨?
但我架係後驅喎....前邊應該無狗骨呱?
godflower 發表於 2012-5-25 21:28:02 | 顯示全部樓層
師兄比車房搞啦....你試過玻璃編碼唔同比人肥未???試過中央表台擺香水座比人肥未??又試過四條車軑,有一條差少少又比人肥未???.....(以上係車房朋友親述)家下驗車官好嚴...
你仲話引擎燈,又有聲.....實肥
hydrogen9999 發表於 2012-5-26 17:39:13 | 顯示全部樓層
剛驗車,現在驗車比之前嚴格好多,車牌有輕微裂痕都唔得,杯士開始老化又唔得,比人驗啦!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-26 18:54:29 | 顯示全部樓層
好啦, 感謝各位師兄的忠告, 都係俾車房去攪啦 謝謝!!
timso 發表於 2012-5-26 19:04:16 | 顯示全部樓層

祝ching好運
fyin 發表於 2012-5-31 10:55:09 | 顯示全部樓層
驗車一定驗:-
Brake 好唔好
Eng有冇灟油
Steering 轉向ball joint (和尚頭)有冇虛位
大燈/尾燈/brake燈.......