RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: benlau
打印 上一主題 下一主題
收起左側

準備幫一個好朋友切的AE SC10 FACTORY Team(分享篇)

turbo997 發表於 2012-5-24 10:41:33 | 只看該作者
其實睇左咁多,我個人認為,後驅車應該越順越好的,落油在牙某程度上係可以減小牙與牙的磨擦和給齒輪一點潤滑的作用,但太多的話就會比油的張力令齒輪形成拖力,後驅車的特性是如果後輪的抓力不太足夠時,拖力就會令架車好似抽手制咁,如果在同一時間收油加上轉向時,就會出現甩尾的現象,但如果唔落油亦唔代表唔會出現這個現象的,其實主要都係拖力問題,在外國,如果場地抓力不太是夠時,有些車手會把麼打芯換上無咁大磁的芯去減底拖力,有些會把油門們微調推前,令車收油時增加溜速去減少拖力令車子出現的不穩定,所以後驅車不能用拖殺就係這個原因,
只是分享,不喜勿插
Andrew168 發表於 2012-5-24 11:00:29 | 只看該作者
非常有用知識, 我支持正面態度的技術討論與分享,
反對負面惡意針對, 但又沒有發表有內涵帶知識同經驗的言論
ryancmlam 發表於 2012-5-24 11:15:30 | 只看該作者
多謝Turbo997 師兄分享心得。非常支持公開正面討論,人係需要不斷自我檢討,互相討論,硏究,才會進步的。
講遠啲,我地文族當年就係因為成日記住有五千年文化同自覺係天朝大國,起步比西方遲咗成個世紀。
ryancmlam 發表於 2012-5-24 11:26:11 | 只看該作者
Turbo997師兄簡直係放$入我袋
turbo997 發表於 2012-5-24 11:28:16 | 只看該作者
有機會咪入倉吹吹水囉! 我座16號
firefire 發表於 2012-5-24 11:57:30 | 只看該作者
fr888 發表於 2012-5-24 12:50:47 | 只看該作者
大家都係HK人, 唔好為小小事又嘈啦, 有咩就私底下chok掂佢... 其實玩車車主要係for娛樂, 唔好攪到D氣氛變得怪怪的, 外人看見都以為玩RC都有D變態or心理唔正常
 樓主| benlau 發表於 2012-5-24 12:53:45 | 只看該作者

jvfans其實你咬住吾放係都要話我落油多有問題,使吾使拍埋市片教你呀?你所指油多的問題只是圖中所見,而又未係實際情况,而我又無必要向你交代姊,你識既野我未必識,亦無興趣識,但我既切車手法吾係要人(應同),只是(分享)波箱落油又好,吾落油又好,我都吾會話對與錯,我只係覺得各師各法姊,冇須要咁執著呀!我本人在工房開post只是想(分享)而吾係(授徒)或(教人)希望各師兄見諒及明白。
 樓主| benlau 發表於 2012-5-24 13:15:18 | 只看該作者
jvfans你話乜就乜啦!我再冇興趣回應你啦!
Moonsideryan 發表於 2012-5-24 13:24:17 | 只看該作者
benlau 發表於 2012-5-24 12:53
jvfans其實你咬住吾放係都要話我落油多有問題,使吾使拍埋市片教你呀?你所指油多的問題只是圖中所見,而又 ...

JV朋友!尊重人尊重自己!樓主己加以說明"工房開post只是想(分享)而吾係(授徒)或(教人)希望各師兄見諒及明白"無謂繼續下去了~ 當有發問時就變成討論, 字眼用得尊重點, 大家也會開心D , 大家可另開一個"討論題目"既POST正面討論,在這個"分享"POST內回應,不合適了~ 為免再生誤會,請另開提目,注明"討論篇"用作公開討論,有錯請指正等等字眼,好讓各位可參與其中.
ryancmlam 發表於 2012-5-24 20:28:09 | 只看該作者
61樓嘅討論好精彩
mlee 發表於 2012-5-24 20:29:35 | 只看該作者
大家交流下:其實行一陣,D grease會去左邊呢!  去左底部。。什麼drag break, 我feel 吳到。不過Ben Gor 和ftbingobingo Gor 的end result 不一樣是:一個有多餘grease,一個是沒有grease多。不過一樣會smooth with protection.
我沒有很多玩車experience, 也只在MX行過下。  difference point of view is good in a way to share ideas, but not to pin point others.  睇這個post 學多左set 車technique 是真的。多謝各位C Hing!
joho 發表於 2012-5-24 21:22:01 | 只看該作者
Sorry 咁多位,我係61樓點評時,係無留心睇之前個3版,難怪Frankie 誤會。我同阿慈哥討論的 drag brake, 並吾係針對波箱落吾落油,我所講的drag brake, 係電變上調較的,如果令大家誤會就真係非常吾好意思。
tonykeroro 發表於 2012-5-26 09:14:46 | 只看該作者
benlau 發表於 2012-5-23 21:32
回復 Moonsideryan 的帖子

其實真係吾明ryan師兄想講咩嘢呢!到目前為止D閒人都係針對我在波箱內落油 ...

撐撐ben兄~讚同
小弟廿年前乜都吾識自己砌人生第一架rc 魔鬼魚, 用錯diff.oil 係波箱度都一d事都冇~
只係太黏, 影響左起圍同尾速都減低左~he he
就從未發生過,想過,見過,聽過有高人話用尼種做法來做drag brake 效果尼一個偉論
一如大家所知, 用油多少和黏度, 一向都係各色各樣都有~
小弟很耐之前偷學左某ching 的"秘密師傅油"~ 從此波箱就爽晒
tonykeroro 發表於 2012-5-26 09:30:39 | 只看該作者
benlau 發表於 2012-5-24 10:40
jvfans吾該你攪清楚先,你所講的(大家都知道穌士波箱吾落油架啦)你有無做過統計呀?不如你係工房開個post ...

請ben兄大人有大量算巴~ 而家d 玩街車玩飄移的朋友仔(其實佢尼小撮都係被人老點根深柢固的受害者), 真係有時d 理論仲勁過相對論~ (話吾埋仲有可能拯救全人類)
我地尼d 老骨頭, 冇佢地咁多細胞來死架~