RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: benlau
打印 上一主題 下一主題
收起左側

準備幫一個好朋友切的AE SC10 FACTORY Team(分享篇)

ftbingobingo 發表於 2012-5-22 11:57:12 | 只看該作者
只想講實話, 無意攻擊任何人:

當年Associated設計/發佈依款波箱時已指出過D齒輪係self-lubricated, 唔駛落油...........落油會有DRAG減慢車速, 有D油質更會損害膠齒軟化並減低其壽命.........另外, 以小弟所看, 如果圖中為跟車的black grease, 用耐左會硬化構成額外的阻力.........齒輪波箱就算落油也不應這樣的, 應用牙刷輕輕掃一層便可

同一個波箱, 小弟大大話話幫過5個新手朋友執過落油手尾, 如果有意見的話請善意提出, 如果想鬧交既話我未必在此逢陪, 歡迎在車場當面指正
kevin-ysl 發表於 2012-5-22 12:09:24 | 只看該作者
回復 ftbingobingo 的帖子

聽聞隻珠差會好快搞掂...
我玩玩下都有d擔心...
是否用牙差會好d呢???
ford 發表於 2012-5-22 12:20:23 | 只看該作者
i like drag brake feeling and more drift in 2wd.
Ben hing add oil
mlee 發表於 2012-5-22 13:42:07 | 只看該作者
I think add black grease or not would be personal preferences and also depending on how to maintain the car.
Added some lubrications does "feel smoother", however, it is to avoid the black grease get into the diff...  I think....
Marksman 發表於 2012-5-22 13:57:09 | 只看該作者
D 蛇虫鼠蟻要學下frankie 兄咁,堂堂正正的中立分析事情,又可以一起在車場上研究,這才是正路
WC118 發表於 2012-5-22 14:07:04 | 只看該作者
回復 ftbingobingo 的帖子

多謝 C-Hing 指教, 其實我都好懷疑是否要落油, 說明書又從來沒有提過, 見樓主時常發表大作還意為照跟就無錯. 好采你及時出現, 等我完成部車之後, 希望可以在車場再當面向你請教.
kevin-ysl 發表於 2012-5-22 14:29:57 | 只看該作者
平心而論...
各師各法...
呀樓主兄分享佢砌車經過實在難能可貴!!
就算有師兄唔同意佢做法...
大可攞出黎討論一下...
呢個就係討論區嘅精神!!
起以上討論當中...我玩F1時都正正遇到過...
就係邊個"砌"or"SET"法係正確!!!
因為每個人都有佢唔同渣法...
就好似我咁...我好唔喜歡跣果種感覺!!
所以我會受樓主砌法多一d...
但又唔表示樓主砌法可以跑到最快圈速...
可能跣跣地如ftbingobingo兄嘅set法會最快!!
到最終...希望各車友能夠廣納接受各方set車大法~~
而能夠令到各車友都可以起最令自己渣舒服嘅情況下玩車!!
就算唔係最快..都可以玩到最開心!!!
Marksman 發表於 2012-5-22 15:43:47 | 只看該作者
同意,我自己對玩唔會執着咁多,人地點玩,睇下學下就算,一定唔會同人咬
AVO 發表於 2012-5-22 21:37:19 | 只看該作者
good...
ianchan 發表於 2012-5-23 10:34:49 | 只看該作者

其實我係新仔一名~
我唔知果個位應唔應該落油~~
但係..你俾我感覺就係係度挑起罵戰~
咁你既然指出人地個做法係唔岩~咁代表你有個更加正確同更加好既做法~
你夠薑就post你個做法出黎俾人睇~唔係你就收聲唔好係度嘰嘰噶噶話人做得唔好~
你連自己係咪有料都show唔到出黎俾人睇~你有咩資格去話人咁做係令你"大開眼界"
你呢種無人品既人~先係令到我大開眼界~~食飽飯無野做就入廁所等屎屙喇~
我覺得落油去果度無咩問題喎~~減低磨損~~好出奇咩?
我新人~~俾人封acc就封acc~~扣分咪扣分~~最睇唔過眼你呢種無料屎忽鬼~
 樓主| benlau 發表於 2012-5-23 11:39:44 | 只看該作者
ianchan 發表於 2012-5-23 10:34
其實我係新仔一名~
我唔知果個位應唔應該落油~~
但係..你俾我感覺就係係度挑起罵戰~

新仔師兄此言相信另工房好多師兄大快人心呀!真係要比個like讚賞你
Moonsideryan 發表於 2012-5-23 14:13:51 | 只看該作者
回復 benlau 的帖子

BEN兄一場相識也是緣份,高有高調好,底調也有好處,在於友人立場,我也不想"新人"或"分身人"令RCEVO既網友,帶來不必要既誤會,你睇JOHN HO兄既RXFANS既討論,到最後也是得到結果,唔係得到個LIKE囉~希望香港也可以認真討論.

http://www.rcfans.com/bbs/forum. ... p;extra=&page=3
 樓主| benlau 發表於 2012-5-23 21:32:41 | 只看該作者
回復 Moonsideryan 的帖子

其實真係吾明ryan師兄想講咩嘢呢!到目前為止D閒人都係針對我在波箱內落油的方法或應不應該落油姊,咁我想信是一個個人的問題,而不是錯與對的爭拗,其實各位師兄都有目共睹啦!清者自清,大家咁大個啦!大人黎架,重係小朋友咩!有腦架,自已去分析下啦!
Moonsideryan 發表於 2012-5-24 00:33:24 | 只看該作者

我有留意題目的,你這個只是"分享篇" 你過往的POST,我都只是看看不回,我這趟在此回你,是希望打開"討論區"的真正用途.

這個"個人的問題"之意,我估大家也是明白的,可能只是小部份朋友誤解是"技術討論",所以著重了對與錯,可是POST得出來"分享",討論實屬自然, 為什要用"閒人"形容一個"技術回應"呢,此舉可能於禮不合了~朋友~尊重自己尊重人.

我引用"國友台"的POST,是希望大家理性地看看一個沒有針對人只針對事的討論過程,的確讓我明白什麼要"虛心學習"才有意思,有結論,因此可以集思廣益, 從錯誤中得到進步,在多方面的數據及往積支持下,所以JOHN兄等前輩在這裡出"秘技"等如此"強悍"題目時,大家都自然會相信不是10成正確,最少方向一定沒錯的,如有大家心目中既高手有反方討論時,大家真係要追POST啦,,一定有所收穫,因為討論過程定必不是10個字幾個標點符號就能完畢,你明白嗎? 朋友
 樓主| benlau 發表於 2012-5-24 01:06:12 | 只看該作者
回復 Moonsideryan 的帖子

Ryan師兄大家心知肚明啦!邊D係人,邊D係鬼,你吾好同我講你吾知lor,吾通你會應為我會話f兄係閒人咩!人地係大師級,多年經驗,善意提點,就算我吾接受都吾會話f兄啦!只不過有班不知明的師兄,又吾禁用真名係到玩挑剔姊,無聊到極,就好似E個post咁,都有好多師兄回應,大家都有眼睇架,邊D人係到攪事,邊D人係討論,吾通ryan兄應為jv兄係討論咩?省兄係討論咩?擺明玩針對啦!波箱落油,有問題咩?咩嘢叫{banned} grease呀?莫非咁叫討論!
ford 發表於 2012-5-24 01:29:42 | 只看該作者

呢兩日同monsterken帥兄也討論過這車的問題,因他也想買一架落倉玩.他也有pm過你
我們本來都覺得這車比較簡單易砌,.但我未玩過,砌過.好多嘢都比佢問起,
佢有你電話又怕你喺高手唔會過料........總之就煩.我地都有d共同問題,在下决定買之前有啲嘢想請教吓ben兄
這車波箱設計是否有缺點呢?不耐用?是否一定要落禁多油在這波箱內才可解決?是否一定要用黑油呢?其它油可不可?
因黑油好貴20蚊得細細支.
如果不是本身波箱問題,那是否ben兄刻意改變車車的行走方式?定d?橫d?爆炸力好d?
可否分享些少.thanks

RC_BRYAN_RC 發表於 2012-5-24 02:58:26 | 只看該作者
一樣米養白樣人,工房等如一個小社會,什麼人都有,有人喜歡低調,有人高調,意見有對有錯,分享本來係快樂的,又為何要地批評你自己覺得錯的地方呢?每個人set車都有自己的方式就等如每間公司的system都不會百份百一樣的,因為就算同行業有些運作無式都唔一樣,如同driving style.

Respect yourself and respect others!! 個個黎工房都係想討論,分享同開心!幹嘛要攪吋個Party呢!唔底得米唔好睇o羅,睇完得你一個自己係度嬲。大方D,心胸廣闊D做人先會一世開心開心一世!希望你夠智慧睇得明。
 樓主| benlau 發表於 2012-5-24 03:29:25 | 只看該作者
回復 ford 的帖子

這是本人的AE SC10 FT的設定ESC是SP 2.0 GT PRO 在官網有設定值可供參考,MOTOR SP V3.0 7.5T,齒比:大齒用84 或 81 看塲地,motor齒用16 或 17 。頭Camber 1度,尾Camber1.5度,尾Toe3.5度,油壓油頭30WT。 尾25WT。電池 IP 6200mah 60C 車軚 JC. 供各師兄參考。
WC118 發表於 2012-5-24 03:40:29 | 只看該作者
其實落唔落油都係 '恩車而異'. TRF201 和 DEX210, 說明車就話明要落指定的油. B4.1 和 Losi 22, 就無話要落油. 再翻睇一些 building tips, 即使要落油都非常強調只要薄薄的一層, 一滴多餘的都不要. 一般落油的目的都是在齒與齒之間作保護和加強順滑度. 但可能物料不同, 落油可能會有反效果 (樓上有 C-Hing 提過).
就樓主的 SC10, 落唔落油對車的表現肯定會有一定程度上的影嚮. 如果落油後會更順滑, 車輪轉動速度應該會比沒有落油高, 只要做個測試, 比較一下有落油和無落油的速度, 就知落油或不落油對些車有何影嚮.
 樓主| benlau 發表於 2012-5-24 10:40:16 | 只看該作者

jvfans吾該你攪清楚先,你所講的(大家都知道穌士波箱吾落油架啦)你有無做過統計呀?不如你係工房開個post統計一下先再講啦!你吾好自己一廂情願就係到講大家都知道E D字句啦!